Lina 11 kuukautta vanha: treenien tilannekatsastus

Linan kasvu tuntuu pysähtyneen ja vaaka on jo tovin näyttänyt 14 kg tienoilla. Korkeutta taitaa olla 50 cm kieppeillä. Vajaa viikko sitten mittariin tuli 11 kuukautta täyteen ja tällä hetkellä eleillään ensimmäisten juoksujen kolmatta viikkoa. Tässä kirjoituksessa muistelen lähinnä treenejä ikäkauden 6-11 kk ajalta.

Linan oma treeni-videolista >>
Kirjoitus ikäkaudesta 4-6 kuukautta >>
Kirjoitus ikäkaudesta 12-16 viikkoa >>
Kirjoitus ikäkaudesta 7-12 viikkoa >>
Lina joulukuussa 2019

Toko

Toko on se laji, mitä Lina on päässyt treenaamaan eniten. Olen nyt keskittynyt vauhdin/voiman lisäämiseen, hieman ketjuttamiseen/koemaisuuteen ja lisäksi yksittäisistä liikkeistä seuraamisen työstämiseen. Linan treeni-vidolistalla YouTubessa on melko runsaasti videoita, joten sieltä kannattaa katsoa lisää vaikka nostan osan videoista myös tänne.

Vauhtia ja voimaa olen työstänyt esimerkiksi noudossa. Linan kanssa oli hetken pieniä haasteita vauhtinoudon kanssa, koska vapauttaminen lelulle ei oikein enää toiminut, kun Lina rupesi varomaan kapulan tiputtamista varpaille. Christa Enqvist-Pukkilan treeneissä pohdimme tätä ja lähdettiin työstämään hyppäämistä minua vasten kapula suussa. Tämä on Linan mielestä tosi hauska treeni! Alla video tällaisesta treenistä, Linan ollessa n. 10,5 kuukautta vanha:


Myös ruutuun ja varsinkin kosketusalustalle olen yrittänyt rakentaa lisää vauhtia. Lina on aina suhtautunut hieman löysästi kosketusalustaan, eikä alusta edelleenkään ole mikään hitti, mutta katsotaan mihin vielä päästään. Tässä video ruutu-treenistä Linan ollessa n. 9,5 kuukautta vanha:


Ketjuttamista ja koemaista treeniä olen hiljalleen tuonut mukaan toko-ohjelmaan. Näihin treeneihin kuuluu kehääntulo, muutamien liikkeiden tai liikeosien ketjuttamista sekä siirtymisiä. Linan ollessa n. 9 kuukauden ikäinen treeni saattoi näyttää tältä:


Lina on pikkupennusta asti treenannut seuraamista sekä vasemmalla että oikealla puolella, jottei tulisi puolieroja. Seuraaminen on aiheuttanut paljon pohdintoja ja se on edelleen meille herkkä liike. Lina on pikkupennusta asti treenannut seuraamista sekä vasemmalla että oikealla puolella, jottei tulisi puolieroja. Isoin haaste seuraamisessa, varsinkin vasemmalla puolella, on ollut hyvän seuruu-asennon löytäminen. Linan itse tarjoama seuruu-asento on melko matala, eli pitää varsinkin päätä melko matalalla.

Otin Linalla käyttöön kosketuskepin seuraamisessa, jotta sain kerrottua kriteerin pään asennolle. Tällä videolla Lina on reilut 6 kuukautta vanha ja on juuri oppinut kosketuskepin:


Linan pään asento rupesi hiljalleen paranemaan kosketuskepin avulla ja muutaman kuukauden jälkeen pystyin treenaamaan seuraamista myös ilman kosketuskeppiä. Silloin käytin namista luopumista apuna pään asennon kanssa. Tämä on toiminut mukavasti, alla Lina n. 8 kuukauden ikäisenä treenaamassa seuraamista:


Agility

Lina on tehnyt helppoja agility-harjoituksia pienissä määrissä – hyppytekniikkaa, estekohtaista osaamista ja radanlukua. Hyppytekniikkaa ollaan treenattu sekä itseksemme että kahdesti hyppytekniikka-kouluttajan Kati Erholtzin valvovan silmän alla. Viimeisin hypptytuni oli hieman ennen Linan 11-kuukautis synttäriä:


Estekohtaista osaamista on ollut esimerkiksi keinuun tutustumista, jolloin Lina on saanut painaa alastuloa alas tottuen keinun pamahdukseen. Lisäksi treenilistalla on ollut hyppyesteeseen liittyvien käskyjen opettelu. Tavallisen hyppy-käskyn lisäksi Lina on tutustunut käännöskäskyihin ja takaakierto-käskyyn.

Lina aloitti käännöskäskyt joskus 7 kuukauden ikäisenä. Takaakiertäminen aloitettiin myöhemmin, lähempänä 9 kuukauden ikää. Tällä videolla Lina on reilut 7 kuukautta vanha ja on juuri aloittanut käännöstreenit, kuten näkyy niin vauhti ei päätä huimannut:


Viimeisen kuukauden, tai parin aikana Lina on myös päässyt kokeilemaan pieniä radanpätkiä ja olen vahvistanut radanlukua. Tässä juuri Linan tullessa 11 kuukauden ikään kokeilin osaamista pienellä radanpätkällä:


Kehonhallintaa

Lina pääsee säännöllisesti tekemään erilaisia kehonhallintatreenejä ja pientä jumppaa. Kehonhallintatreenit voivat esimerkiksi olla laatikon päällä seisominen ja istuminen. Lina on lisäksi reilun kuukauden aikana myös istunut tasapainotyynyn päällä fyssarin kehoituksesta. Tässä laatikkotreeniä Linan ollessa n. 9 kuukauden ikäinen:


Linan paino n. 6-11 kuukauden iässä:

  • 22.8. 6 kk vanhana 12,4 kg
  • 22.9. 7 kk vanhana 13,3 kg
  • 22.10. 8 kk vanhana 13,6 kg
  • 8.12. n. 9,5 kk vanhana 14,3 kg
  • 7.1. n. 10,5 kk vanhana 14,1 kg
Lina emänsä Fisun kanssa marraskuussa 2019. 

Kommentit