Ensimmäinen kuukausi pennun kanssa: Lina 12 viikkoa

Koiranpennun kanssa jokainen päivä on seikkailu ja pennun kanssa kannattaakin seikkailla ja tarjota paljon erilaisia (hyviä) kokemuksia. 12 viikkoa vanha Lina on nyt asunut meillä kuukauden. Mitä olemmekaan puuhailleet ensimmäisen kuukauden aikana?

Linasta tulee toivon mukaan aikuisena aktiivinen harrastuskoira, joten olemme tämän ensimmäisen yhteisen kuukauden aikana opetelleet harrastuskoiran perustaitoja. Minusta nämä taidot ovat kuitenkin tärkeät myös kotikoiralle. Yhteinen tekeminen vahvistaa aina koiran ja omistajien välistä suhdetta, ja myös kotikoira tarvitsee hyvän suhteen omistajiinsa, jotta arjesta tulee sujuva.
Pennut ovat luovutusiässä 7-viikkoisena, mutta se on kasvattajasta kiinni, minkä ikäisenä hän luovuttaa pennut uuteen kotiin. Lina muutti meille 7-viikkoisena ja tässä kuvassa pentu-pallero on n. 8-viikkoisena tutustumassa Järvenpää cityyn. Me asumme sen verran maalla, että olen heti ensimmäisestä viikosta lähtien ottanut Linaa mukaan tutustumaan paikkoihin, missä on enemmän menoa ja vilskettä. Kaupunkikiertueen jälkeen on hyvä ottaa leikkituokio puistossa.

Pennun ensimmäiset harjoitukset

Pennun kanssa opetellaan ihan ensin arjen sääntöjä ja rutiineja – esim. sohvaa ei syödä, kavereiden ruokakipoille ei mennä, sisäsiisteyttä vahvistetaan, yksinoloa treenataan ja pentu totutellaan käsittelyyn. Näistä asioista en ajatellut kirjoittaa tässä julkaisussa, mutta löydät paljon perustietoja esimerkiksi Suomen Kennelliiton Hankikoira.fi-sivuilta. Mikäli kuitenkin haluaisit lukea lisää näistä aiheista myös minun kirjoittamana, niin jätä kommentti, niin naputtelen tekstiä. 

On hyvin yksilöllistä kuinka paljon mitäkin asiaa pitää harjoitella pennun kanssa. Lina on esimerkiksi ollut lähes sisäsiisti siitä asti, kun muutti meille 7-viikkoisena. Linalla on myös vahva luoksetulo, koska se on niin hurjan ahne ja oppi nopeasti arvostamaan sitä, että luoksetulosta saa aina herkkuja. 

Linan ensimmäiset haasteet olivat sen sijaan pannan ja valjaiden hyväksyminen sekä liikkuminen kytkettynä. Lina ei voinut ymmärtää moista vapaudenriistoa. Kun pantaa tai valjasta puettiin Lina rimpuili minkä kykeni ja kun vermeet oli saatu puettua, niin pentuhan ei enää liikkunut mihinkään suuntaan. Opetin Linan ensin pitämään pannan ja valjaiden pukemisesta. Sen jälkeen tyttö tottui niihin melko nopeasti ja liikkuminen luonnistui taas, vaikka päällä oli ulkoiluvermeet. Tässä video yksinkertaisesta pukemis-treenistä Linan ollessa 9-viikkoinen:


Namien syöminen ja imu nameihin

Linan kanssa ei ole ollut tarvetta nostaa namien ja ruuan arvoa, koska se on niin ahne. Toki pidän huolen siitä, että ylläpidän tätä ahneutta. Mikäli pentu kuitenkin on nirso tai ei ole kovin kiinnostunut ruuasta, niin panostaisin tähän. Miettisin miten voisin tehdä ruuasta mielenkiintoisemman  – innostuuko pentu kenties jahtaamaan kädessä olevaa namia? Onko jokin herkku, mistä pentu innostuisi enemmän?

Lina pääsi ensin opettelemaan namikäden seuraamista ja tämä tuntui olevan sille oikein helppoa. Alla olevassa videossa Lina on 8,5-viikkoinen ja namikäden seuraamisen lisäksi Lina sai tarjota namista luopumista muutaman kerran.


Linan ahneuden takia otin nopeasti mukaan myös säännölliset luopumistreenit. Lina oppi nopeasti miten namin saa itselleen: luopumalla namista ja ottamalla katsekontaktia minuun:


Leikkiminen

Leikkiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin kiinnostus nameihin, jos ei tärkeämpää. Namit ovat tällä hetkellä Linalle tärkeämmät kuin lelut tai leikkiminen, mutta leikki vahvistuu viikko viikolta. Annan Linan voittaa vetoleikeissä todella usein, jotta itsetunto ja leikkiminen vahvistuvat (rajumman pennun kanssa tilanne voisi olla toinen). Koska Linalla on tapana omia lelut, kun se on voittanut taistelun, niin leikimme paljon kahden lelun leikkiä. Alla olevassa videossa vahvistan sekä kuolleelle lelulle lähettämistä että kahden lelun leikkiä. Lina on videolla 9,5-viikon ikäinen.


Kahden lelun leikin lisäksi työstämme lelun palautuksia. Juoksen Linaa karkuun samalla kun kutsun. Tästä Lina on innostunut ja oppi nopeasti tulemaan perään joko lelun kanssa tai ilman. Mikäli Lina tulee ilman lelua, niin juoksemme yhdessä takaisin lelulle. Ennen kuin alla oleva video kuvattiin, olin tehnyt karkuun-juoksuja ainostaan muutamana treenikertana, mutta Lina sai nopeasti ideasta kiinni. Lina on videolla 11,5-viikon ikäinen.


Tarjoamista, eli shaping 

Tykkään opettaa koiriani myös tarjoamisen kautta ja aloitan nämä treenit pennun ollessa ihan pieni. Näin pentu oppii heti alusta asti olemaan aktiivinen koulutustilanteessa. Käytän vaihtelevasti sekä naksua että kehua tai molempia merkkaamaan toivotun käytöksen, jonka jälkeen palkitsen namilla tai leikillä. Minusta naksutin ei ole välttämätön, mutta se on näppärä apu. Naksuttimen äänen olen ajanut sisään syöttämällä namia samalla kun naksautan.

Opetan poikkeuksetta aina targetin yhtenä tarjoamistemppuna, eli että koira koskee alustaa tassullaan. Ensin palkkaan siitä, että koira vaan katsoo alustaa, sen jälkeen kun koira lähestyy alustaa ja lopuksi kun koira laittaa tassun/tassut alustalle. Koirat ovat yleensä tosi hyviä tässä, joten etenen nopeasti ja siirrän myös alustan sisältä ulos ja vieraisiin paikkoihin. Ennen kuin alla oleva video kuvattiin, Linalla oli alle 5 treenikertaa takana alustan kanssa. Lina on videolla 11,5-viikon ikäinen.


Pentu-arki rullaa

Kovin kummoisia asioita ei siis olla treenattu. Mikäli jokin osa-alue arjessa olisi ollut vaikeaa Linan kanssa (kuten valjaat ja panta olivat), niin sellaiseen panostaisin enemmän. Esimerkiksi jos pentu pelkäisi ääniä tai on arka ihmisiä ja muita koiria kohtaan, niin panostaisin näihin asioihin. Se mikä on ollut Linalle tärkeää opettaa arjen suhteen, ei siis välttämättä ole tärkeää jollekin toiselle pennulle, koska se pentu suhtautuu ehkä jo kyseiseen asiaan hyvin. Aina kannattaa toki vahvistaa myös niitä asioita, missä pentu on luonnostaan hyvä (esim. Linan kanssa luoksetulo), jottei taitoa tule pidettyä itsestäänselvyytenä ja yhtäkkiä taito onkin hävinnyt.

Linan treenejä voi seurata YouTube kanavallani, mistä löytyy myös Linan oma soittolista. Päivitän toki aika ajoin kuulumisia ja treenejä myös tänne blogiin.
8,5 viikkoa vanha Lina-pentu ei ollut ihan vakuuttunut valjaiden tarpeellisuudesta. Puhumattakaan siitä, että vapautta riistetään myös remmillä. Treenillä ja omistajan rauhallisella suhtautumisella tästä päästiin kuitenkin nopeasti yli. 

7-viikkoisesta 12-viikkoiseen kiloissa

Lina täyttää tänään (17.5.) 12 viikkoa. Lina sai viime viikolla matokuurin ja eilen oli ensimmäisen rokotuksen vuoro. Seuraan aina pennun painonkehitystä mielenkiinnon vuoksi. Tässä Linan lukemat ensimmäiseltä kuukaudelta luovutuksen jälkeen (punnitukset tehty eläinlääkärin vaa'alla):
  • 16.4. n. 7,5-viikkoisena 4,5 kg
  • 23.4. n. 8,5-viikkoisena 5,1 kg
  • 26.4. 9-viikkoisena 5,5 kg
  • 3.5. 10-viikkoisena 5,9 kg
  • 10.5. 11-viikkoisena 6,4 kg
  • 16.5. 12-viikkoisena 6,9 kg

Vaikka Lina onkin käynyt useamman kerran eläinlääkärin puntarilla hakemassa tarkan painon, niin Lina on onneksi tähän asti ollut täysin terve. Linalla on kuitenkin pahan päivän varalle Agrian vakuutus. Mikäli vakuutus-asiat kiinnostavat, niin kurkkaa aiempi julkaisuni aiheesta.
Tässä kuvassa Lina on 11 viikkoa vanha sydäntenmurskaaja. 

Kommentit