Neuleohje koiran palmikkopaidalle

Olen vuosien varrella neulonut useat villapaidat koirille. Yhtään valmista ohjetta, mihin olisin 100% tyytyväinen en ole löytänyt. Näin ollen olen jokaisen villapaidan verran työstänyt työtä kohti sellaista mallia, mikä täyttää omat toiveeni paidan ulkonäöstä, istuvuudesta ja toimivuudesta. Viimeisin villapaitani tippui hiljattain puikoilta – Linan palmikkopaita, ja siihen tulee ohje ja vinkkejä tässä postauksessa.

Koiran palmikkopaita, tässä neuleohje
Linan villapaita valmistui kesken kevään kurakelejä. Varsinainen käyttöönotto saa siis odottaa ensi talvea, joten tässä vaiheessa en osaa sanoa miten malli toimii ns. kovemmassa käytössä, mutta uskon toimivan hyvin.

Haluatko neuloa tämän paidan koirallesi?

Lina jolle neuloin tämän paidan on siro bordercollie-neiti. Linan kaulanympärys on n. 34 cm, rintakehän ympärys kainaloiden takaa n. 59 cm ja mitta säkä-hännäntyvi on n. 49 cm. Linan tavallisin takki-koko on 50 cm.

Tarvikkeet

 • Sukka- ja pyöröpuikot nro 3 
 • Pyöröpuikot nro 4
 • Palmikkopuikko
 • Vinkki: itse käytin nro 3 pyöröpuikoissa pituuksia 40 cm (kaulus) ja 80 cm (helma) ja nro 4 pituutta 60 cm, sekä sovittaessa myös 80 cm.
Lanka: Drops Lima 50 g reilut 6 kerää
Vinkki: Olen aiemmin neulonut hyvin vastaavanlaisia paitoja myös Drops Karisma-langasta, mikä on Dropsin mukaan sellaisenaan vaihtoehtoinen lanka Limalle.

Palmikot

Kapea palmikko koostuu 4 silmukasta ja leveämpi letti 9 silmukasta. Palmikoiden/lettien välissä on aina 2 nurjaa silmukkaa. Tässä mallikerta ja selostus:

Kaulus

Luo 100 s sukka-/pyöröpuikoilla nro 3 ja neulo 2 o 2 n -joustinta 15 cm. Vaihda puikkoihin nro 4, neulo 1 kerros oikein ja lisää tasavälein 3 s. Työssä on nyt 103 s.
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Aloitin kauluksen kolmesti ennen kuin löysin sopivan määrän silmukoita. Ensin tuli liian tiukka ja sitten liian löysä – sopiva löytyi näiden kahden välimaastosta. Suosittelen kokeilemaan kaulusta koiran päällä ennen kuin etenet työssä pidemmälle.

Palmikoiden aloittaminen

Kerros alkaa vatsapuolen 22 silmukasta. Neulo näillä "palmikko, 2 n" x 3 ja vielä yksi palmikko.

Seuraavat 81 s ovat selkäpuolen silmukoita. Neulo näillä 2 n, letti, 2 n, "palmikko, 2 n" x 2, "letti, 2 n" x 3, "palmikko, 2 n" x 2, letti ja 2 n.

Kiinnitä merkkilangat vatsasilmukoiden molemmin puolin ensimmäisellä palmikkokierroksella. Lue lisäysvinkki alla! Lisää sitten 1 s merkkilankojen sisäpuolella (vatsan puolella) joka krs x 18. Jatka näitä lisäyksiä vielä 6 kertaa ja aloita samalla lisäykset "lahjekiilaa" varten yhden silmukan päässä vatsapuolen silmukoista molemmin puolin seuraavasti: ”lisää 1 s, neulo 2 n, lisää 1 s” joka 2. krs x 4. 

Lisäysvinkki/ tarkennus lisäyksiin:
 • 18 + 6 lisäykset (työ kasvaa yht. 48 s) – lisätyillä silmukoilla neulotaan palmikoita. Molemmin puolin tulee 4 kpl uutta palmikkoa ja palmikoiden väliin aina 2 nurjaa silmukkaa.
 • Lahkeiden lisäykset (työ kasvaa yht. 16 s) – lisätyillä silmukoilla neulotaan joustinneuletta (2 o, 2 n).
Kun olet tehnyt viimeisen lisäyksen lahkeita varten, neulo vielä yksi kerros ympäri. Työn korkeus on nyt n. 23 cm. Siirrä tämän jälkeen 10 s molemmin puolin vatsakappaletta apulangoille odottamaan (lahkeita varten). Jätä selkäpuolen silmukat odottamaan ja jatka pelkästään vatsakappaleen neulomista. 
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Tässä näkyy miten 18 + 6 lisäykset lähtevät muodostumaan, eli reunimmaisten vaaleansiniisten merkkilankojen sisäpuolella (suoraan kulkeva merkkilanka kertoo minulla kerroksen vaihtumiskohdan).

Vatsapuoli

Lisää vatsakappaleen molempiin reunoihin 1 reunasilmukka ja neulo tasona (jatka palmikko-mallikertaa) näillä 24 s 15 cm. Jätä silmukat odottamaan ja neulo selkäpuoli.

Selkäpuoli  

Lisää selkäpuolen molempiin reunoihin 1 reunasilmukka ja neulo tasona (jatka palmikko-/letti-mallikertaa) näillä 125 s. Kun olet neulonut selkäpuolta 10 cm lisää molempiin reunoihin ennen reunasilmukkaa 1 s x 6 joka kerros. Lisätyillä silmukoilla neulotaan 2 n ja 1 palmikko. Kun olet neulonut selkäpuolta tasona 12 cm, jatka suljettua neuletta työn kaikilla silmukoilla. 

HUOM! Tarkista että olet samalla kerroksella vatsa- ja selkäpuolella mallikerran kanssa, kun jatkat suljettua neuletta.  
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Kokeile paitaa ennen kuin jatkat suljettua neuletta, jotta näet onko vatsa- ja selkäpuoli sopivan mittaiset. Tässä kuvassa selkäpuoli on vielä kesken, eikä tarpeeksi pitkä.

Yhdistetty työ etujalkojen jälkeen

Neulo suljettua neuletta kaikilla 163 silmukoilla. Kun olet neulonut 4 cm, aloita kavennukset 4 s päästä vatsakappaleesta molemmin puolin (eli kavennuksien sisäpuolelle jää 34 s): kavenna 1 s x 6 joka kerros, neulo 6 välikerrosta ja toista kavennukset (1 s x 6 joka kerros). Neulo 27 välikerrosta (17 cm mitattuna kainalosta) ja toista kavennukset (1 s x 6 joka kerros). Työssä on nyt 127 s.

Neulo vielä 4 krs mallineuletta. Jätä sitten vatsan alta 22 s odottamaan apulangalle/ylimääräiselle puikolle ja jatka tasona loppujen 105 silmukoiden kanssa. Päätä samalla joka krs 1 s molemmissa reunoissa x 13. Jatka tasona näillä 79 silmukalla kunnes mallineuletta on joustinreunasta mitattuna 60 cm (eli älä ota kauluksen mittaa mukaan). 
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Taas kokeillaan, jotta varmistuu sopiva mitta vatsapuolelle. Nartulle voi tehdä pidempään yhdistettyä neuletta, kun taas urokselle tämä en luonnollisesti onnistu. Tässä pitää ottaa huomioon, että vatsan alle tulee vielä helma/resori, joten älä jatka suljettua neuletta tässä vaiheessa liian pitkälle.

Helma

Vaihda puikkoihin nro 3. Lisää selkäpuolelle 1 s ja kiinnitä merkkilangat selkäpuolen molempiin reunoihin (eli merkkilankojen väliin jää 80 s), poimi molemmista sivuista 33 s ja ota työhön mukaan vatsapuolen odottavat 22 s. Työssä on nyt 168 s. 

Neulo suljettua neuletta joustinneuletta (2 o 2 n) 1 krs. Aloita tämän jälkeen lisäykset joka krs selkäpuolen molemmin puolin merkkilankojen kohdilla, jolloin työ kasvaa joka krs 2 silmukalla (1 s per puoli). Neulo lisätyillä silmukoilla joustinta. Muista tehdä nämä lisäykset koko ajan, eli joka kerta, kun työ kulkee merkkilankojen ohi.

Nyt työssä ruvetaan tekemään lyhennettyjä kerroksia, jotta helma saa muotonsa. Lyhennetyssä kerroksessa työ käännetään, jolloin kaikkia silmukoita ei neulota joka kerroksella. Jos lyhennettyjen kerroksien neulominen ei ole tuttua, niin googla "lyhennetyt kerrokset" ja löydät hyvät ohjeet ja ohjevideot, esimerkiksi tämä Dropsin tekemä ohje on hyvä.

Neulo 1 krs ympäri kaikilla silmukoilla ja aloita lyhennetyt kerrokset: 
 • Jätä selän keskimmäiset 10 s ja vatsan keskimmäiset 18 s, eli käännä työ ennen näitä silmukoita.
 • Jätä jokaisella lyhennetyllä kerroksella 5 s. sekä selän että vatsan keskikohtaa kohden 2 kertaa. Neulo kohti helman toista puolta ja tee toinen puoli samoin. 

Neulo 3 krs ympäri kaikilla silmukoilla ja tee seuraavat lyhennetyt kerrokset: 
 • Jätä selän keskimmäiset 16 s ja vatsan keskimmäiset 22 s.
 • Jätä jokaisella lyhennetyllä kerroksella 5 s. sekä selän että vatsan keskikohtaa kohden 3 kertaa. Neulo kohti helman toista puolta ja tee toinen puoli samoin. 

Neulo 3 krs ympäri kaikilla silmukoilla ja tee seuraavat lyhennetyt kerrokset, tällä kertaa vaan kohti vatsaa:
 • Jätä vatsan keskimmäiset 36 s.
 • Jätä jokaisella lyhennetyllä kerroksella 5 s. vatsan keskikohtaa kohden 2 kertaa.

Neulo 1 krs ympäri kaikilla silmukoilla. Päätä sitten työ joustinta neuloen. 
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Lyhennettyjen kerrosten avulla hännälle saadaan muodostumaan pieni "lovi" ja helma laskeutuu aika kivasti reisien päälle. 

Lahkeet

Ota sukkapuikolle nro 3 odottavat 10 s ja poimi lisäksi 54 s. Neulo 7 cm 2 o 2 n joustinneuletta ja aloita sitten kavennukset vatsan puolella: neulo 13. ja 14. s ennen "lahjekiilan" 10 s oikein yhteen joka krs x 8 kertaa. Kun kavennukset ovat valmiit, päätä lahje joustinta neuloen. Tee toinen lahje samoin.

Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Linalla paita jättää pientä löysyyttä vatsan alle/ etujalkojen väliin, mutta tämä toisaalta antaa enemmän tilaa liikkeille. Nähtäväksi jää, miten paita pitää muotonsa käytössä, mutta aiempien kokemuksieni mukaan palmikot ja letit ovat toimineet tässä asiassa hyvin.

Viimeistely 

Päätä langanpäät ja palmikkopaita on valmis. Paitaa voi myös tarvittaessa kastella ja hieman muotoilla.


Mikäli huomaat ohjeessa virheitä tai epäselvyyksiä, jätä kommentti tai pistä viestiä.
Neuleohje koiran palmikkopaidalle
Linalta terveisiä – vihdoinkin sovittelurumba on ohi ja palmikkopaita valmis! Paita odottaa nyt ensi talven lumia.

Kommentit

 1. Tämä on hieno puseron malli! Kiitos ohjeen jakamisesta. Alkaa neulomissormia kyllä syyhyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Ja kiva jos ohjeesta on iloa :)

   Poista
 2. Kiva malli! Tein Nalle-langasta ja pienillä puikoilla niin tuli riittävän pieni kääpiöpinserille 😅👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mahtavaa, että ohje taittui myös pienemmälle koiralle :)

   Poista
 3. Satutko muistamaan, että montako silmukkaa teit alkuun, kun kauluksesta tuli liian iso? Ajattelin soveltaa neuletta hieman isommalle koiralle, niin josko tuosta saisi vähän osviittaa, että mitä kannattaisi lähteä tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei valitettavasti ole muistissa, millä silmukkamäärällä kokeilin ensin. Linan kaulan ympärys on tosiaan n. 34 cm ja sopiva silmukkamäärä oli se 100. Tämä tekisi n. 2,94 silmukkaa/cm.

   Poista
 4. Hei, mitä tarkoittaa tämä lause: Jätä jokaisella lyhennetyllä kerroksella 5 s. sekä selän että vatsan keskikohtaa kohden 2 kertaa.

  Yritämme ystävän kanssa pähkäillä, mutta tämä kohta menee meiltä ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo siis tarkoittaa, että kohta missä työ käännetään aina siirtyy, eli kun esim. selän puolella käännetään työ ekan kerran, niin tämä tehdään ennen selän 10 keskimmäistä silmukkaa. Toisella kerralla käännetään työ 5 silmukkaa aiemmin ja kolmannella kerralla käännetään taas 5 silmukkaa aiemmin. Jos lyhennetyt kerrokset noin muuten ei ole tuttu juttu, niin kannattaa ehkä katsoa myös jokin ohjevideo niistä 😊

   Poista
  2. Kiitos ohjeesta, sain tehtyä barbet tytölle vaaleanpunaisen villapaidan. Muutin vähän mallia selkääkappaleen lopussa, kun olin tehnyt virheen viimeisissä kavennuksissa ja olisi pitänyt purkaa paljon. Lahkeensuista ja helmasta tein vain 5 kerroksen korkuiset. Tuli sopivan kokoinen.

   Poista
  3. Kiva että sait tehtyä neidille villapaidan ohjeen avulla ❤️

   Poista
  4. Onpa todella kaunis ja hyvin istuva neule! 😍 Täytyypä yrittää soveltaa omalle labbikselleni.

   Poista
  5. Kiitos palautteesta, Saara-Leena!

   Poista

Lähetä kommentti