Pennun vakuuttaminen: miksi koiralle kannattaa ottaa vakuutus?

Minulla on aina ollut vakuutus koirillani, vakuutus tuntuu minusta itse asiassa itsestäänselvyydeltä. Onkohan ajatusmaailmani peräisin ajastani hevosenomistajana? Hevospiireissä on ainakin hyvin yleistä, että hevosilla on vakuutukset (isoja eläimiä, isoja vahinkoja, isoja kustannuksia). Vaikka koira on hevosta pienempi, niin kyllä koirillekin sattuu ja tapahtuu, eikä eläinlääkärikulut ole sen edullisemmat koirille kuin hevosille.

Pennulle kannattaa ottaa vakuutus heti, kun pentu kotiutuu. Monet vakuutusyhtiöt antavat kattavamman turvan, kun vakuutus otetaan ennen kuin pentu täyttää neljä kuukautta. Toki myös aikuisen koiran voi ja kannattaa vakuuttaa.

Milloin vakuutus kannattaa ottaa?

Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun koira kotiutuu. Muistan edelleen hyvin sen viikonlopun, kun borderterrieri Pippin muutti meille n. 8 viikon ikäisenä keväällä 2002. Oli tosiaan viikonloppu ja ajattelimme, että otamme Pippinille vakuutuksen piakkoin. Pieni Pippin-pentu temmelsi ensimmäisenä viikonloppuna pihalla ja onnistui saamaan tikun silmään. Tikku sujahti onneksi luomen ja silmän väliin ja itse silmä vaikutti olevan ehjä, mutta käytimme kaiken varalta pennun heti eläinlääkärin luona tarkistuttamassa, ettei silmään tullut mitään vammaa. Onni onnettomuudessa oli, ettei silmään ollut tullut vammoja. Tämä on tarina mitä usein muistelen, kun meille kotiutuu uusi pentu: vakuutus otetaan kaiken varalta heti ensimmäisestä yhteisestä päivästä lähtien.

Toinen seikka mitä kannattaa pitää mielessä on, että mikäli olet ottamassa pennun, niin vakuutus kannattaa ottaa ennen kuin pentu täyttää neljä kuukautta. Useimmat vakuutusyhtiöt tarjoavat nimittäin kattavamman suojan, kun pentu vakuutetaan alle neljän kuukauden ikäisenä. Myös aikuisen koiran voi vakuuttaa, mutta silloin vakuutus ei ole ihan yhtä kattava.

Alkuun harmittoman oloinen vamma voi lopulta vaatia paljon hoitoa ja useita eläinlääkärikäyntejä. Bordercollie Devin venäytti oikeasta etujalasta varpaan kahdesti vuoden 2017 aikana ja uudelleen alkuvuodesta 2019. Tammikuussa 2019 Devin kävi ensin röntgenissä sekä ortopedin arvioitavana ja muutama kuukausi myöhemmin varvas leikattiin, koska vamma ei parantunut levolla. Valitettavasti varpaan korjausleikkauskaan ei saanut varpaan kestämään, vaan syksyllä 2019 varvas vielä amputoitiin. Varpaan takia tehdyt eläinlääkärikäynnit ovat tulleet maksamaan toista tuhatta. Devinin vakuutus on kattanut omavastuun jälkeen kaikki kulut.

Minkälaisen vakuutuksen valitsen koiralleni?

Minulle tärkein vakuutus on hoitokuluvakuutus. Eli vakuutus, mikä kattaa koiran sairaudesta tai tapaturmasta aiheutuneet eläinlääkärin hoitokulut. Lisäksi haluan koirilleni vastuuvakuutuksen, mikä korvaa koiran aiheuttamia vahinkoja ulkopuoliselle henkilölle tai hänen omaisuudelle. Näiden lisäski saatan myös ottaa henkivakuutuksen, mikä korvaa jos koira menehtyy tai joudutaan lopettamaan sairauden tai tapaturman seurauksena.

Lähes kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia koirille, mutta eri yhtiöiden ehdot voivat vaihdella suuresti. Monet yhtiöt sitovat koiravakuutukset kotivakuutukseen, eli sinulla tulee silloin olla nämä molemmat vakuutukset samassa yhtiössä. Näin meilläkin oli aikoinaan Pippinin vakuutuksen kanssa, mikä sitten aiheutti päänvaivaa, kun muutin omaan kotiin. Useissa yhtiöissä vakuutus myös loppuu, kun koira täyttää 10 vuotta. Aika moni koira elää kuitenkin paljon pidempään, varsinkin monelle pienelle koiralle 10 vuotta ei ole vielä mikään ikä. Harvoin tarve eläinlääkärin avulle kuitenkaan vähenee vanhoilla päivillä.

Tässä kuvassa Pippin on jo n. 17 vuotta vanha ja tämä hieno koira eli reilut 17,5-vuotiaaksi. Ajattele, jos vakuutus olisi loppunut jo seitsemän vuotta aiemmin Pippinin ollessa 10-vuotias. Sen jälkeen kun Pippin täytti 10 vuotta vakuutukselle on ollut suurin tarve. Vakuutus on muun muassa korvannut 10-vuotissyntymäpäivän jälkeen tapaturmaisesti hajonneen hampaan poisto x 2, ienmassan poisto, selkärangassa olevan murtuman diagnosointi (magneettiröntgen, mikä maksoi n. 1000 €) ja kiveskasvaimen poisto. Kaikki nämä toimenpiteet ovat sujuneet todella hyvin hieman korkeammasta iästä huolimatta parantaen Pippinin elämnlaadun.

Miksi valitsen juuri Agria Eläinvakuutuksen?

Bordercollie Lina on laumamme uusin tulokas. Katsoin läpi muutamien eri vakuutusyhtiöiden vakuutuksia ja päädyin nopeasti Agrian vakuutukseen. Agria ei ollut Suomen markkinoilla, kun vakuutin aiemmat koirani, mutta päätös ottaa Linalle vakuutus Agrialta oli loppupeleissä todella helppo.

Agrian vakuutus oli pähkinänkuoressa kattavin vakuutus meidän tarpeisiin ja hinta oli todella kilpailukykyinen. Agria on lisäksi erikoistunut eläinten vakuutuksiin, eikä vakuutus ole esimerkiksi sidottu kotivakuutukseen, niin kuin monissa muissa yhtiössä eläinvakuutukset ovat. Tässä on muutama perustelu, miksi minä valitsen Agrian:

Kun vakuutat alle 4 kuukautta vanhan pennun
Esimerkiksi nivelsairauksien hoito, irtoamattomien maitohampaiden poisto ja piilevät viat korvataan Agrian hoitokuluvakuutuksessa ehtojen mukaisesti, kun vakuutus on otettu alle neljän kuukauden ikäiselle pennulle. Bordercollielle tämä on tärkeä ehto, koska tämä tarkoittaa, että vakuutus korvaa esimerkiksi mahdollisen OCD-leikkauksen. OCD on valitettavasti aika tavallinen kasvuhäiriö bordercollieissa.

Koiran kuntouttaminen
Agrian hoitokuluvakuutus korvaa ehtojen mukaisesti kuntoutuskuluja rodusta riippuen 300 € tai 600 € saakka vakuutuskautta kohti. Korvattavat hoitomuodot ovat uinti, hieronta, venyttely ja juoksumattoharjoittelu. Kuntoutus on usein tarpeellinen varsinkin useiden eri leikkauksien jälkeen. 

Korvauskatto
Agrian hoitokuluvakuutuksen korvauskatto on korkea ja sen voi lisäksi valita kahden vaihtoehdon välistä: 3000 € tai 6000 € per vakuutuskausi. 

Omavastuu
Agrian hoitokuluvakuutuksen omavastuun voi valita itse. Kiinteän omavastuun vaihtoehdot ovat 100, 170 tai 510 € ja siihen tulee lisäksi prosenttiosuus, jonka vaihtoehdot ovat 25 ja 35 %. Omavastuukausi on 135 päivää, jonka aikana maksat kiinteän omavastuun vain kerran, riippumatta siitä, käytätkö vakuutusta yhden tai useamman kerran kauden aikana. Prosenttiosuus maksetaan jokaisesta käynnistä. Monet vaivat vaativat muutaman eläinlääkärikäynnin ja silloin on positiivista, että kiinteä omavastuu maksetaan vaan kerran, jos käyntien välissä on maksimissaan 135 päivää (eli n. 4,5 kuukautta).

Agrian vakuutuksiin kannattaa tutustua tarkemmin heidän sivuilta >>

Syksyllä 2017 Tinolla alkoi oudot takapään vaivat. Ensin epäiltiin eturauhasta, mutta kun se ei ollut syynä ortopedi ja seuraavaksi myös neurologi tutki Tinoa. Tinosta otettiin niin röntgenkuvat kuin magneettiröntgen. Selitystä oireisiin ei kuitenkaan löytynyt. Yhtenä päivänä huomasin sitten turvotusta peräpäässä ja selvisi nopeasti, että Tinolla on molemminpuoliset perineaalityrät. Tyrät leikattiin onnistuneesti ja Tino nauttii taas elämästä. Kaikki hoidot ja leikkaukset maksoivat yhteensä 2000-3000 €. Kaikki kulut eivät menneet Tinon vakuutukseen, koska Tinon vakuutuksessa oli vaan n. 1500 € korvauskatto per vakuutuskausi. Varsinkin kun on tarvetta leikkaushoidoille, niin tuollainen korvauskatto paukkuu nopeasti.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutusksen kanssa.

Tekstiä on päivitetty 8.4.2022.

Kommentit

Lähetä kommentti