Lina 6 kuukautta: kehonhallintaa ja lajitreeniä

Pieni Lina täyttää tänään 22.8. kuusi kuukautta. Olen tähän mennessä kirjoittanut omat postaukset puuhailuistamme ensimmäisen ja toisen yhteisen kuukaudemme aikana. Nyt on aika muistella viimeiset noin kaksi kuukautta (eli kattaen ikäkauden n. 4-6 kk).

Linan treenivideo-lista kasvaa hiljalleen täällä >>
Seuraamisen harjoittelua Linan ollessa n. 5 kuukautta vanha. Olen pyrkinyt seuruu-treeniessä keskittymään siihen, että saan Linaa liikkumaan rennolla askeleella ja hyvällä ryhdillä. 

Kehonhallinta

Uskallan sanoa, että jokainen pentu hyötyy erilaisista kehonhallinta-treeneistä. Perusasioita kehonhallinnassa, joita opetan pennulle on esimerkiksi erilaiset pyörimiset, peruuttaminen ja korokkeen päälle nouseminen. Lina osaa muun muassa pyöriä ympyrää etujalat korokkeella (eli ns. elefanttitemppu), peruuttaa korokkeen päälle ja nousta laatikon päälle seisomaan ja istumaan.

Linalle yksi tärkeimmistä kehonhallinta-treeneistä on laatikon päällä istuminen, ja muutenkin istumisasennon harjoittelu. Miksi? Koska Linalla on sammakko-taipumusta, eli Lina istuu luonnostaan takajalat harottaen sivuille. Monilla pennuilla on tällainen vaihe, mutta Linalla se on ollut aika lailla koko ajan päällä sen sijaan, että olisi vaan yksi vaihe kasvun aikana. Haluan tämän takia vahvistaa oikeanlaista istumista. Viime päivinä on jopa ruvennut näyttämään siltä, että työ tuottaa tulosta.

Mielestäni kannattaakin katsoa sitä omaa kasvavaa pentua, tai pyytää ulkopuolista ihmistä katsomaan pentua, että pistääkö jokin asia silmään kuukaudesta toiseen. Monia tulevia ongelmia tai heikkouksia kehonhallinnassa on nimittäin helppo korjata, kun koira on nuori. Tällöin nämä asiat eivät edes muutu ongelmaksi.

Olen itse käynyt läpi Linan istumista koirieni fyssarin kanssa ja saanut häneltä vinkkejä paremman istuma-asennon harjoitteluun. Linan perustreeni on tulla jalkojeni väliin istumaan. Silloin voin säädellä kuinka paljon tilaa annan Linalle ja saan näin Linan keräämään takajalat kropan alle. Nyt muutaman viikon ajan Lina on lisäksi opiskellut istumista laatikon päällä, sama idea tässä kuin jalkojen välissä istumisessa. Alla on video mistä näkee esimerkki istumistreenistä, ja hieman myös samaan tapaan tehdystä makuutreenistä Linan ollessa vajaat 5 kuukautta vanha.


Agility

Agilityyn valmistavia treenejä olemme tehneet hyvin vähän. Enemmän olisi voinut tehdä, mutta aika ei riitä kaikkeen, eikä pentua edes voi (tai ei ainakaan kannata) treenata loputtomiin.

Lina on tähän mennessä päässyt kokeilemaan hyppytekniikka-treenejä pari kertaa. Kun pentu on nuori, hyppytekniikkaa voi thedä noin kerran kuukaudessa. Nyt kun Lina on puolivuotias, sain ohjeeksi tehdä hyppytekniikkaa noin kaksi kertaa kuukaudessa. Linan hyppytekniikka-treenit ovat tähän mennessä koostuneet perussarjasta ja slice-harjoituksesta (slice on esiaste taipumis-treenille, eli viuhkalle). Tässä vaiheessa hyppyjä on ollut neljä, esteväli viisi jalkaa (jatkossa tulee olemaan 6) ja korkeus hyvin matala (jatkossa alle ranteen).

Videolla on ensin slice molempiin suuntiin ja sitten perussarja, kuvattu Linan ollessa n. 4,5 kuukautta vanha:


Lina on myös tutustunut putkeen parina treenikertana. Normaalisti tekisin tämän avustajan kanssa niin, että avustaja pitää pentua ja kutsun itse pentua putken suulla. Minulla ei kuitenkaan ole nyt ollut avustajaa käytettävissä kotipihalla, joten kokeilin selviytyä yksin. Tutustutin Linaa putkeen sen takia niin, että heitin ensin pari kertaa lelun putken sisään ja Lina sai hakea lelun putkesta. Ensimmäisillä toistoilla Lina haki lelun, kääntyi ympäri ja tuli samasta suunnasta ulos, mutta jo kolmannella toistolla Lina jatkoi lelu suussa ulos putken toisesta suusta. Tämän jälkeen jätin lelun maahan putken päähän, kannoin Linan toiseen päähän ja laskin irti.

Videolla on ensimmäisen putkitreenin lopusta kuvatut suoritukset, ikää Linalla on lähes 5 kuukautta:


Agilityn piikkiin laitan nyt myös juoksualusta-treenit, vaikka tätä osaamista voi kyllä myös hyödyntää esimerkiksi tokossa. Linalla on nyt ehkä reilut kymmenen treenikertaa takana juoksualustan kanssa. Käytän itse alustana pientä eteismattoa, kun meillä alustan pitää olla selvästi isompi kuin Linan kosketusalusta (jottei Linan tarvitse ainakaan tässä vaiheessa pohtia kumpaa ollaan tekemässä). Linan osaamistaso on nyt noin 6 kuukauden iässä tällä tasolla:


Toko

Olen tokoillut enimmäkseen yksikseni Linan kanssa, mutta pyrin säännöllisin väliajoin myös treenaamaan porukassa/ avustajan kanssa. Silloin kun minulla on avustaja käytettävissä, hyödynnän avustajaa esimerkiksi luoksetulon treenaamisessa (avustaja pitää Linaa) sekä pitkän matkan noudoissa (avustaja heittää jatkoheiton). Videolla nämä molemmat harjoitukset Linan ollessa n. 4 kuukautta vanha:


Linan ollessa noin nelikuinen rupesin yhdistämään noudon ja käsikosketuksen, jolloin Lina siis tuo nuotokapulan minulle käteen. Lina on lisäksi myös treenannut pelkkää noutokapulan pitoa edessä ja sivulla istuen sekä erilaisia vauhtinoutoja ja nostotreenejä. Tässä videossa yhdistän noudon ja käsikosketuksen ensimmäisiä kertoja:


Seuraamista, sivulletuloa ja kontaktin pitämistä ei voi unohtaa, kun tähtäimessä on toko-koira. Sivulletulossa Lina on kivan näppärä, mutten treenaa tätä kovinkaan paljon tällä hetkellä, koska siinä ilmenee herkästi Linan ongelma istumisen kanssa (eli takajalat harottavat). Kontaktia treenaan muun muassa namista luopumalla, nykyään myös Linan ollessa perusasennossa (pyydän usein Linaa jalkojen väliin istumaan ja siirryn sitten itse Linan vierelle).

Seuraaminen on minusta vaikea liike, enkä koe olevani hyvä opettamaan koirilleni seuraamista. Linan kanssa yksi tapa lähestyä seuraamista on ollut opettaa Linaa seuraamaan minua, kun peruutan ja siitä kiepsautan Linan sitten mukaan oikeaan seuraamiseen. Tämän avulla Lina on toistaiseksi oppinut rennon askeleen ja ryhdikkään asennon, mutta hiljattain olen ollut katsovinaan, että asento on hieman madaltunut. Tässä on ensin video seuraamisesta Linan ollessa n. 4,5 kuukautta vanha.


Sen jälkeen, kun Lina hieman menetti ryhtiä seuruussa, olen yrittänyt panostaa ryhtiin ja asenteeseen enemmän. Tässä seuruu-treeniä Linan ollessa lähes 6 kuukautta vanha:


Lina on lisäksi tutustunut kaukojen vaihtoihin, eli olen ihan namin avulla ohjannut vaihtoja. Harkitsen parhaillaan, että opettaisin Linalle etujalka-kaukot. Kierto-tötsää olen näyttänyt Linalle muutaman kerran ja namin avulla kierrättänyt molempiin suuntiin, mutta vielä ei voida puhua mistään oppimisesta sen suhteen. Kosketusalustan kanssa olen myös jatkanut ja se on ollut sen verran vahvana nyt, että olen voinut lisätä alustan ruutuun. Lina on aiemmin juossut ruutuun lelulle, mutta nyt muutamana treenikertana olen ensin juoksuttanut kerran, pari lelulle ja sitten vaihtanut alustan ruutuun. Tässä ruututreeniä Linan ollessa lähes 6 kuukautta vanha:


Jälki

Kuulostaako jo siltä, että meillä on kauheasti lajeja ja treenejä? Linan treenit ovat oikeesti hyvin lyhyitä, mutta teemme usein jotain pientä joka päivä. Esimerkiksi lenkin yhteydessä saatan talloa Linalle jäljen. Jälki saa vanhentua lenkin aikana (vanhin jälki on ollut reilun tunnin vanha) ja itse jälki-treenissä menee harvemmin enemmän kuin 10-15 minuuttia. 

Linalla on ollut hieman kiire jäljellä. Olen saanut kokeneemmilta ohjeeksi, että keppejä voi tämän takia olla paljon lyhyillä väleillä. Linalla on nyt usein ollut kahdeksan keppiä ja keppien väli on 10-20 metriä. 
Minähän olen ihan jälki-noviisi, en siis ole ikinä aiemmin jäljestänyt koirieni kanssa. Olen kuitenkin aika lailla hurahtanut tähän hommaan ja Lina on myös hyvin innoissaan jäljestämisestä. Pitäisi myös aloittaa esineruutu-treenit.

Paimennus

Lina on tässä kesän aikana päässyt kahdesti kokeilemaan paimennusta ja on näyttänyt ihan mukavasti syttymisen merkkejä. Alkuun Linaa on jännittänyt hieman, varsinkin kun lampaat pysähtyvät ja tuijottavat. Silloin esiintyy haukkumista, mutta molemmilla paimennuskerroilla Lina on päässyt tästä aika nopeasti yli.
Lina on edelleen sekä kaunis että suloinen.

Kasvu ja terveys

Koko pentue kävi välikuvissa maanataina (19.8.). Pennuilta kuvattiin olkapäät hereillä ja Lina osasi maata niin nätisti kyljellään kuvauksen ajan. Linan molemmat olkapäät näyttivät onneksi terveiltä tässä vaiheessa.

Linan paino 4-6 kuukauden iässä:

  • 29.6. n. 4 kk vanhana  9,5 kg
  • 9.7. n. 4,5 kk vanhana 10,1 kg
  • 22.7. 5 kk vanhana 10,9 kg
  • 8.8. n. 5,5 kk vanhana 11,6 kg
  • 22.8. 6 kk vanhana 12,4 kg
Koko pentue noin kuuden kuukauden iässä 19.8.2019. Vasemmalta ja kokojärjestyksessä: nartut Trendi ja Lina sekä urokset Monni, Visa ja Hukka. Painojaukauma oli Trendin 11 kilosta Hukan 15 kiloon.

Kommentit