Lina 16 viikkoa: toinen kuukausi pentuelämää

Aika menee kuin siivillä pennun kanssa puuhastellessa. Pieni Lina täyttää tänään jo 16 viikkoa! Yhteiselo on sujunut oikein kivasti ja Lina tuntuu olevan reipas koiranalku. Olen pyrkinyt videoimaan puuhiamme aktiivisesti, jotta pysyisin paremmin kehityksessä mukana.

Lisää puuhistamme Linan ollessa 7-12 viikkoinen aiemmassa postauksessani täällä >>
Linan oman videolista YouTube:ssa täällä >>
Hampaita vaihtuu ja korvien asento muuttuu päivästä toiseen. Lina on myös harjoitellut tossu-elämää, kun satutti anturansa lenkillä (antura on onneksi lähtenyt parantumaan hyvin).

Pentutreenit 12-16 viikkoisen pennun kanssa

Lina opetteli harrastuskoiran alkeita 12 viikkoon asti – leikkimistä, tarjoamista, kontaktin ottamista, jne. mutta emme oikeastaan tehneet ns. lajikohtaista treeniä. Olemme jatkaneet näitä samoja harjoituksia edelleen, mutta lisäksi Lina on pääsyt hieman aloittamaan lajitreenit. Pidän edelleen treenituokiot lyhyinä ja minulle on tärkeää, että pennulla on koko setin aikana hyvä motivaatio, eikä pentu saa väsähtää kesken treenien.

Noudon alkeet

Lina pääsi juoksemaan noutokapulan perään ensimmäisä keroja ollessan n. 12 viikkoa vanha. Aloitin pienellä kapulalla, mutta se aiheutti ongelmia vauhtinoudoissa. Lina kantoi nimittäin sitä mielellään aina laipasta. Tämän takia Lina sai vaihtaa pienestä kapulasta isoon melko nopeasti. Alla on video ensimmäisistä vauhtinoudoista pienellä kapulalla Linan ollessa 12,5-viikon ikäinen.


Harjoittelin lisäksi samalla erikseen kapulan käsittelyä lähietäisyydeltä – Lina sai sekä tarjota kapulan ottamista kädestäni että nostamista maasta.


Linan ollessa n. 15-viikkoinen sain hyvän vinkin itse kapulan pitotreeniin: pidän itse kokoajan kiinni kapulasta ja vedän sitä poispäin koirasta. Lina kävi alkuun ainoastaan pikaisesti nappaamassa kapulasta ja sai tästä palkan. Heti ensimmäisellä treenikerralla vaadittiin kuitenkin jo hieman enemmän: Linan piti kahdesti ottaa kapulasta kiinni ennen kuin sai palkan (itse peruutin kokoajan poispäin kapulan kanssa, eli en missään vaiheessa tarjonnut kapulaa Linalle). Lina keksi nopeasti, että kapulasta pitää pitää lujasti kiinni, että saa palkan ja ihan parilla treenillä olemme tässä pisteessä:


Videon alussa on kapulan pitotreeniä ja sen jälkeen hieman käsikosketusta ja kosketusalustaa. Lina on yllä olevassa videossa 16-viikon ikäinen.

Seuraaminen

Seuraamista tehtiin aluksi ihan vaan imuttamalla, sekä vasemmalla että oikealla puolella. Se onkin asia, mikä on minusta todella tärkeää vähintäänkin pennun kanssa, eli että kaikki tehdään molemmilla puolilla. Pennun treenaamista pitää muutenkin miettiä tarkkaan, ettei ole fyysisesti liian vaativaa, mutta myös toispuoleisuus on huonosta. Tässä on seuraamisen alkeita Linan ollessa 12,5-viikkoa vanha:


Imuttaminen rupesi kuitenkin nopeasti aiheuttamaan Linalle aika paljon pomppivuutta etujaloissa, ja sitähän ei niin arvosteta ainakaan toko-kehässä. Sain tähän ongelmaan muutamilta kouluttajilta oikein toimivia neuvoja ja nyt olen ihan muutaman treenikerran verran siirtynyt seuruuttamaan niin, että peruutan ja Lina seuraa perässäni vaihtelevasti vasemmalla ja oikealla puolella. Välillä kiepsautan Linan "oikeinpäin" ja seuruutan pienen matkan etuperin. Tältä treeni näytti tässä hiljattain, eli Linan ollessa 16-viikkoinen:

Agilityn valmistavia treenejä

Agilitya en ole juurikaan miettinyt, mutta Lina on kylläkin päässyt tekemään ensimmäisen hyppytekniikka-treenin fyssarin ohjeistuksella. Ohjelmassa oli neljän esteen perussarja (välit 5 jalkaa ja esteet hyvin matalat) Linan ollessa 14-viikkoinen.


Toisena agility-harjoituksena olemme aloittaneet juoksumaton treenaamisen. Sitä tulen ehkä käyttämään juoksukontaktien opettamisessa. Tässä ensimmäinen treeni ulkona matolla Linan ollessa 14-viikkoinen:

Kehonhallinta

Tärkeämpää kuin lajitreenit on minusta kuitenkin kehonhallinta – kaikenlaiset pyörimiset ja tassujen asettelut esim. laatikon päälle ja/tai sisään. Meillä on muutama harjoitus tällä hetkellä työn alla. Yksi niistä on ns. elefanttitemppu, missä Linalla on etutassut laatikolla ja takatassut maassa ja pyörii siinä ympyrää. Tätä treeniä teen myös ilman laatikkoa, ajatuksena että Linaa tekee mahdollisimman pienen ympyrän etutassujensa ympäri. Kuten alla olevasta videosta näkee, niin tätä hyödynnän myös perusasentoon tulemisessa. Linan tyylinäyte 15,5-viikon ikäisenä, ihan ei tassut vielä pysy laatikolla:


Toisena kehonhallinta-treeninä olen opettamassa Linaa peruuttamaan korokkeen, esim. tasapainotyynyn päälle niin, että takajalat ovat korokkeella. Tämä on vielä ihan alkutekijöissä, eikä siitä ole vielä videota. Muita tähän kategoriaan kuuluvia treenejä on esimerkiksi erilaisia painonsiirtoja.

Pienen pennun elämään kuuluu tietenkin myös kaikenlaiset seikkailut!

Lina kasvaa: 12 viikkosesta 16 viikkoiseen

Ruoka maistuu paremmin kuin hyvin Linalle ja kiloja tulee koko ajan lisää. Lina sai eilen toisen rokotuksen ja samalla myös passin. Linan kasvu kiloissa (eläinlääkärin tms. tarkalla vaa'alla punnittu jos ei muuta mainittu):

 • 16.5. n. 12-viikkoisena 6,9 kg
 • 25.5. n. 13-viikkoisena 7,5 kg
 • 29.5. n. 14-viikkoisena 8 kg
 • 7.6. 15-viikkoisena 8,5 kg (huono kotivaaka)
 • 13.6. n. 16-viikkoisena 9,3 kg

Ensimmäiset hampaat lähtivät Linan ollessa reilut 15-viikkoinen. Silloin lähti lähes sarjana keskimmäiset 4 etuhammasta (sekä ylhäältä että alhaalta 2) ja uudet hampaat puhkesivat nopeasti tilalle.
Jalat olivat venyneet jo 13-viikon iässä. Toinen korva harjoitteli samalla ajoittaista pystyasentoa.

Kommentit

 1. Onpas kiva katsoa videoklippejä, mitä olette puuhanneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! On kyllä hauskaa tehdä pientä yhteenvetoa pentu-treeneistä.

   Poista

Lähetä kommentti