Devinin varpaan kuntoutuminen: hitaasti mutta varmasti

Devinin vammautun varvas leikattiin huhtikuun puolessa välissä, eli n. 2,5 kuukautta sitten (julkaisu leikkauksesta löytyy täältä). Miten leikkauksesta on muuten jo mennyt näin paljon aikaa? Varvasta on kuntoutettu pitkän kaavan mukaan, eikä Devin ole vieläkään täysin normaalissa liikunnassa (puhumattakaan että treenaisimme normaalisti). Kaikki on kuitenkin sujunut lähes oppikirjan mukaisesti.
Varvasta tuettiin pitkään teipillä ja suojattiin tossulla. Devin on remmilenkkeilyn lisäksi viettänyt aikaa pihalla loikoillen, sekä toiminut Lina-pennun purutyynynä.

Tassu paketissa useampi viikko

Tassu oli alkuun n. 3 viikkoa reilussa paketissa ja silloin Devinin lenkit olivat sen mittaiset, että Devin pääsi käymään tarpeilla. Paketti vaihdettiin ensimmäisen kerran, kun leikkauksesta oli kulunut 10 päivää. Silloin poistettiin myös tikit. Kaikki näytti tuolloin hyvältä, mutta varpaan tukemiseksi tassu paketoitiin vielä toiseksi n. 10 päiväksi yhtä tukevasti.

Ensimmäisen n. 3 viikon jälkeen sain keventää tassupakettia ja teippasin varpaan aiempien ohjeiden mukaisesti. Teipin lisäksi tuin varvasta kevyellä siteellä n. vajaan viikon verran ja Devin käytti ulkona kevyttä tossua (Non-stopin Solid Socksit olivat tähän tarkoitukseen oikein hyvät). Remmiliikuntaa lisättiin tässä vaiheessa asteittain, 10-15 min lisää pituutta lenkkeihin per viikko.

Yhden takaiskun saimme n. 5 viikkoa leikkauksen jälkeen, kun katkaistu kynsi aukesi. Siinä meni pari viikkoa, että kynnen kärki ja ydin kuivuivat.
Devinin tassu ja auennut kynsi. Kynsi katkaisiin tarkoituksella leikkauksen yhteydessä, jottei varpaaseen kohdistuisi niin paljon vääntöä, ydin poltettiin tuolloin umpeen. Jostain syystä kärki kuitenkin aukesi n. 5 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Hiljalleen vähemmän tukemista ja lisää liikuntaa

Varvas oli siis reilussa paketissa n. 3 viikkoa ja tämän jälkeen vielä n. viikon sekä teipattuna että kevyesti paketoituna. Yllä olevassa kuvassa näkyy tiukempi/tukevampi teippaus (lisää kuvia teippaamisesta täällä) ja sillä tavalla teipattiin yhteensä nelisen viikkoa. Tämän teipin kanssa oli aina pidettävä kevyt tossu suojana ulkona (teippi kuluu muuten niin, että irtoaa). Ensimmäiset kaksi viikkoa Devin ulkoili tavallisessa remmissä ja seuraavat kaksi viikkoa fleksissä. Lenkit olivat pian pituudeltaan jo ns. normimittaiset.

Seuraava askel oli keventää teippausta, ns. ylempi teippaus (täällä kuvia ja juttua tästä tavasta teipata). Samalla saimme aloittaa tokon kevyempien liikkein treenaamisen ja lisäksi tossu-elämä loppui tähän. Lenkkeilyn suhteen edettiin samalla tavalla kuten aiemmin, eli ulkoilua 2 viikkoa tavallisessa remmissä ja sitten 2 viikkoa fleksissä. Olemme juuri päättäneet tämän osuuden kuntoutuksesta ja seuraava askel on olla ilman teippiä – tästä jatketaan taas 2 + 2 viikon ohjelmalla. Nyt Devin saa myös tehdä tokon kevyempiä vauhtiliikkeitä, ja hiljalleen lisätään lenkkeihin vapaana juoksemista.

Kuntoutusohjelma on laadittu meidän fyssarin kanssa (Patricia Hirn), joka on tasasin välein tarkistanut varpaan kunnon sekä käsitellyt Deviniä. Devinin kroppa on koko ajan pysynyt ihan kivassa kunnossa, eikä varvas ole aiheuttanut toispuoleisuutta. Saamme tässä vaiheessa myös aloittaa pienet jumpat, kun tähän asti olen ainoastaan mobilisoinut varvasta ja tassua, jottei tassu jäykisty liian paljon, kun on ollut niin pitkään suojattuna/teipattuna. Syyskauden lähestyessä varvas on toivottavasti kuin uusi ja kestää täysipainoisen elämän treenien kera. Tähän ainakin tähdätään.
Kyllä vapaana kirmaaminen kukkapellolla jo maistuisi tuumaa Devin...

Kommentit