Koiran venähtänyt/revähtänyt varvas ja sen tukeminen

Devin satutti oikean etujalan toisen varpaan (keskimmäinen nivel) tuossa tammikuun puolessa välissä, eli pari kuukautta sitten. Käytin Devinin ensin ortopedillä näytillä ja sen jälkeen olemme edenneet fyssarin ohjeilla. Kaikki on toistaiseksi sujunut oikein hyvin ja tässä parhaillaan kokeilemme varpaan kestävyyttä rasitusta lisäillen.
Varpaan diagnoosi oli että varpaassa on sivusidevaurio tai muu venähdys/revähdys. Varvas oli alkuun turvonnut, yli-liikkuva ja naksui. Tämä korjaantui nopeasti kinesioteippaamisella. Tässä lyhyesti listattuna varpaan hoidot:

  • 24.1. ortopedi – tunnustelu, liikeradat ja röntgen.
  • 28.1. fyssari – varvas teipattiin, remmiliikuntaa varovasti aikaa lisäillen kohti n. 30-45 min lenkkejä.
  • 19.2. ensimmäinen kontrolli fyssarin luona – kaikki ok, teippausta edelleen, lenkkejä pidennettiin hiljalleen normitasolle, mutta edelleen vaan remmiliikuntaa. Aloitimme rauhallisemmat toko-treenit (ei juoksuliikkeitä).
  • 23.3. toinen kontrolli fyssarin luona, kaikki edelleen ok, sama teippaus vielä n. viikon ja sen jälkeen kevyempi teippaus. Viikko kerralla enemmän rasitusta (vapaana juoksemista, tokon juoksuliikkeet, agility – näistä vielä agility vasta edessäpäin).

Varpaan teippausta kevennettiin tosiaankin muutama päivä sitten ja nyt teippaan sitä niin kuin olen muutaman kerran teipannut varvasvammoja aiemmin (tässä oma postaus ko teippaamisesta). Olemme aiemmin pystyneet teippaamaan tuolla tavalla, kun kyseessä on ollut ylimmän varvasnivelen vammasta. Nyt vamma on kuitenkin ollut keskimmäisen nivelen ympärillä, joten teippaus on ollut erilainen. 

En suosittele varpaiden teippaamista ilman käyntiä sellaisen eläinlääkärin luona, joka osaa paikallistaa vamman ja arvioimaan vamman laajuuden. Meillä fyssari on neuvonut itse teippaamisessa ja jotten unohda miten tuo alkuajan teippaminen tehtiin, niin pistin kasaan kuvalliset ohjeet. Devinin varvasta teipaattiin näin noin kahden kuukauden ajan ja sekä teipin, että hieman myös varpaan suojaamiseksi, Devin käytti samalla kevyitä tossuja (Non-Stop Solid Socks).
Tässä muotoon leikattu kinesioteippi-pala. Meillä on käytössä eläimille tarkoitettua kinesioteippiä.
Karvat on ajeltu, jotta teippi tarttuu paremmin.
Varpaiden väleihin pumpulia estämään hiertymät.
Teippi "avataan" taittamalla ja repäisemällä keskeltä.
Iso polkuantura jää kokonaan teipin alle.
Alemmat teippisuikaleet ensin kiinni, ne venytetään hieman alaspäin. Ns. rystyset jäävät teipin ulkopuolelle.
Toinen alempi teippisuikale siististi jo laitetun päälle. Pumpulit kerätty nippuun teipin alle.
Ylemmät teipinsuikaleet laitetaan samalla tavalla, mutta ne venytetään hieman ylöspäin.
Huom! Kannuskynsi jää teippauksen ulkopuolelle.
Nätti paketti. Huom! Teippiä ei saa vetää liian kireelle, n. 10 % venytys riittää kiristäessä.
Sama teippi pysyi kelistä riippuen 1-4 vuorokautta (pakkasella/kuivalla pysyi paremmin kuin märällä). Päälle laitoimme tosiaankin jokaisella ulkoilulla tossut, koska muuten teippi lähti ison anturan kohdasta rullautumaan ylös (tuli kokeiltua, kun vein Devinin autoon ilman tossua suojaamassa). Sisällä teippi pysyi hyvin ilman suojausta, mutta siinä pitää tietenkin katsoa ettei koira revi teippiä.
Non-Stopin tossut jalassa, tässä kuvassa kaikissa jaloissa, kun olimme hiihtämässä, mutta muuten oli vaan etujaloissa. 

Kommentit