Turvonnut, yli-liikkuva ja naksuva varvas

Täällä sitä taas ollaan yhtä varvas-vammaa rikkaampana. Tai kyse ei välttämättä ole ihan uudesta vammasta, koska Devin on satuttanut kyseisen varpaan jo kahdesti aiemmin vuoden 2017 aikana (1. kerta ja 2. kerta). Varvas on kuitenkin sitten lokakuun 2017 ollut kunnossa, mutta nyt kävi jotain. Oireet alkoivat yhden tavallisen lenkin jälkeen (20.1.). Lenkillä ei tapahtunut mitään näkyvää, mutta koska lunta oli paljon, niin varpaiden väleihin oli kertynyt reilusti lumipaakkuja. Ehkä tämä altisti varpaan vammalle, ottaen huomioon että varpaassa on kuitenkin aiemmin ollut vammoja.
Käytin Devinin tuttuun tapaan Mikael Moreliuksella (Sipoon Pieneläinklinikka Morelius) 24.1. Varvas oli tuolloin turvonnut, hieman yli-liikkuva ja siitä oli tunnusteltavissa pientä "naksumista", kun sitä liikutti. Kyseessä on siis oikean etujalan toinen varvas, keskimmäinen nivel. Varpaasta otettiin röntgen, missä näkyi keskimmäisen varvasnivelen ulkoreunassa pieni kalkkeutuma, mikä voi olla merkki joko vanhasta vammasta tai sivusidevauriosta (jonkinlainen repeytymä).
Kuvassa vammautunut varvas on ylin "varsinainen varvas" (ei siis kannus, vaan seuraava). Turvotusta nähtävissä.
Hoitona on nyt lepoa kunnes turvotus laskee, sekä varpaan tukeminen. Kynttä lyhennettiin lisäksi reilusti lekurissa (yli ytimen, poltettiin umpeen), jotta varpaaseen ei kohdistuisi niin paljon vääntöä. Devinillä oli lisäksi tänään fyssari-aika, joten Patricia teippasi varpaan niin, että siinä on hieman tukea. Olin nimittäin jo kokeillut sekä tossun käyttämistä kuin tassusidettä, mutta kumpikin sai Devinin ontumaan. Ilmeisesti niissä tulee liikaa painetta turvonneelle varpaalle.
Kuvassa turvonnut varvas oikealla.
Devin oli muuten kropastaan aika hyvässä kunnossa. Pientä lihaskireyttä, muttei mitään isoa. Myös Tino oli käsittelyssä ja vaikutti alkuun kireämmältä kuin mitä loppupeleissä olikaan. Tinolla kireydet antoivat nopeasti periksi käsittelyssä, joten ehkä olen löytänyt sille sopivan elämänrytmin. Tino elää tällä hetkellä täyttä arkea, mutta treenipuolella ollaan nyt tehty ainoastaan rally-tokoa.

Kommentit