Kun mikään muu ei auta: koiran varpaan amputaatio

Devinin venähtänyttä varvasta on hoidettu useampaan otteeseen koko tämän vuoden ajan (eli n. 9 kuukautta). Ensin teipattiin ja kun tämä ei riittänyt, niin varvasta pyrittiin korjaamaan leikkauksella. Kaikki näytti alkuun hyvältä leikkauksen jälkeen, mutta sitten varvas valitettavasti kipeytyi uudelleen heinäkuun lopussa. Totesimme varvasta hoitaneen ortopedin kanssa, että enää on viimeinen vaihtoehto edessä: varpaan amputaatio.
Viisi viikkoa varvasamputaation jälkeen tassukarvat ovat jo kasvaneet osittain takaisin, jolloin yhden varpaan uupuminen ei hyppää heti silmille. Poistettu varvas on siis oikean etujalan toinen varvas. Varvas amputoitiin ns. kokonaisuudessaan.

Epäonnen varpaan matka

  • ensimmäinen venähdys keväällä 2017, parani levolla ja oli tovin tuettuna
  • toinen venähdys syksyllä 2017, parani levolla ja oli tovin tuettuna
  • kolmas venähdys tammikuussa 2019, lepoa ja tukemista kokeiltiin, ei auttanut (lue lisää)
  • nivelsiteen korjausleikkaus ja kynnen lyhennys huhtikuussa 2019 (lue lisää), näytti ensin hyvältä, mutta oireet tekivät paluun heinäkuussa
  • varpaan amputaatio elokuussa 2019, leikattu tuttuun tapaan Sipoon Pieneläinklinikka Moreliusella, ortopedi Mikael Morelius.
Kuulemani mukaan koirat eivät usein onnu kuin päiviä tai viikon-pari amputaation jälkeen. Devin ontui kuitenkin n. 4 viikkoa. Tassu ja haava olivat kokoajan siistit, mutta kipulääkityksestä huolimatta ontuminen tuntui vaan jatkuvan ja jatkuvan, kunnes aika yllättäen loppui kokonaan.
Kuva otettu n. 5 viikkoa varpaan amputaation jälkeen. Tässä vaiheessa ontuminen oli vihdoinkin loppunut ja Devin pääsi hiljalleen mukaan pidemmille lenkeille.

Kuntoutussuunnitelma

Niin kauan kuin Devin ontui, se pääsi vaan sen verran kävelyille, että sai tehtyä tarpeet. Kun ontuminen loppui, liikuntaa lisättiin. Näin reilut kuusi viikkoa leikkauksesta Devin kulkee mukana lauman normi lenkeillä kytkettynä tai vapaana rajoitettuna niin, että saa ainoastaan kävellä tai ravata (eli ei riekkumista tai juoksemista).

Tänään (25.9.) oli toinen käynti fyssarilla sitten leikkauksen (ensimmäinen käynti oli 29.8. eli n. 2,5 viikkoa leikkauksen jälkeen). Devin näyttää nyt liikkuvan hyvin ja kroppa oli pitkästä ontumajaksosta huolimatta hyvässä kunnossa, ainoastaan pienempiä jumeja. 

Devinillä on nyt seuraaville kuudelle viikoille kuntoutussuunnitelma ja sen jälkeen on taas vuorossa käynti fyssarin luona. Kuntoutussuunnitelma sisältää jumppia, vapaana juoksemista sekä treeniä (tokoa) eri alustoilla niin, että rasitusta lisätään hiljalleen. Sormet ja varpaat ristiin, että kaikki sujuu hyvin!

Kommentit