Leikkaus edessä: varpaan amputointi vai nivelsiteiden korjaus?

Eihän siitä ole kuin reilu viikko, kun iloitsin Devinin varpaan hyvin sujunutta kuntoutusta (tästä julkaisuun). Sunnuntaina (7.4.) Devin teki muutaman jarrutuksen pihalla, nosti tassun ilmaan ja ontui kun lähti liikkeelle. Tunnistin tuon kaavion liiankin hyvin ja oli heti selvää, että ei se varvas sitten kestänyt. Kirsikkana kakun päällä varvas meni vielä sijoiltaan, kun kävelytin Deviniä hetken remmissä. Tässä kohtaa Devin ei edes riehunut, mutta olisikohan sitten astunut vinoon? Onneksi varvas palautui normaaliin asentoon, kun koskin siihen ihan kevyesti.
Kylmäsin ja teippasin varpaan kävelyn jälkeen silloin sunnuntaina, ja kiitos teippauksen varvas ei ainakaan päässyt uudelleen luksoitumaan. Tai olihan varvas teipattuna, kun tämä kaikki tapahtui, mutta niin kuin kirjoitin viimeksi, niin olimme siirtyneet kevyempään teippaamiseen. Sijoiltaanmenon jälkeen palasin takaisin alkuperäiseen teippausversioon.

Sain onneksi heti eilen maanantaina (8.4.) peruutusajan ortopedille (Mikael Morelius, Sipoon Pieneläinklinikka Morelius, meidän luottopaikka). Varpaassa on luultavasti sivuside tai muu nivelside pettänyt.

Tässä vaiheessa ei enää tunnu järkevältä yrittää hoitaa varvasta pelkällä levolla ja tukemisella. Tämä sama varvas on saanut osumaa kahdesti aiemmin vuoden 2017 aikana. Varvas on kylläkin ollut oireeton siinä välissä, kunnes nyt tammikuussa meni pahemmin (lue siitä lisää täältä). Tammikuun lopusta asti olemme edenneet varovasti, vasta pari viimeistä viikkoa lisäillen vauhdikkaampaa menoa. Tuntuu kohtuuttomalta Deviniä kohtaan yrittää uudelleen levon ja tukemisen kautta, eikä tällaiselle hoidolle ole edes enää hyvät ennusteet Devinin tapauksessa.

Deviniä odottaa nyt leikkaus viikon päästä ja ennen sitä minun pitää päättää, miten varvas leikataan. Vaihtoehdot ovat:

1. Kynnen amputaatio ja sivusiteen korjaus. Kynsi amputoitaisiin, jotta varpaaseen kohdistuisi vähemmän vääntöä jatkossa. Sairaslomaa ja varpaan tukemista vähintään 6 viikkoa, ja epäilen ettei tämä edes riitä, jotta nivelsiteet vahvistuisivat. Eikä ole takeita, että varvas kestää ja silloin seuraava askel on varpaan amputaatio.

2. Koko varpaan amputaatio. Amputaation myötä ainakin tämän varpaan ongelmat häviäisivät, mutta miten käy harrastamisen ja kropan muuttuneen kuormituksen suhteen on epäselvää. Jotkut jatkavat aktiivista harrastamista varvasamputaation jälkeen, toiset lopettavat vähintään kovemmat lajit. Entä kuinka käy Devinin, joka on hurjempi arjessa kuin treenikentällä?

Yhtenä hetkenä olen valmis tuhon ns. korjausleikkaukseen ja toisena hetkenä se tuntuu aivan liian epävarmalta, ja olen päätymässä amputaatioon. Korjausleikkauksessa mietityttää pitkitänkö vaan Devinin kärsimystä varpaan kanssa, jos nivelside kuitenkin sitten pettää uudelleen. Amputaatiossa taas pelkään miten tämä vaikuttaa jalan käyttöön. Näistä samoista asioista oli myös puhe ortopedin kanssa, ja olen lisäksi laittanut Patricialle (fyssarille siis) viestiä aiheesta, joten odotan siis vielä hänen pohdintoja.

Jos sinulla on kokemuksia jommastakummasta menetelmästä, niin kerro ihmeessä kokemuksistasi.

Devinin tilanteessa pitää huomioida se, että varvas on jo vammautunut useamman kerran. Myös Devinin repivä tapa liikkua arjessa on tärkeä ottaa huomioon. Moni ei tiedä tai usko miten raju se on. Devinille on muun muassa tyypillistä tehdä lukkojarrutuksia täydestä vauhdista, tekee usein myös käännöksen samalla ja lähtee täyttä vauhtia toiseen suuntaan. Asenne on usein kaikki tai ei mitään varsinkin arjessa. Minusta Devin on pääsääntöisesti järkevämpi treenikentällä kuin mitä se monesti on vapaana juostessaan.

Kommentit