Aktivointia koiralenkin lomassa – aloita perusteiden opettamisesta

Koiralenkin lomassa on kiva puuhata koiran kanssa muutakin, kuin ainoastaan kävellä lenkki läpi. Pysähdy esimerkiksi harjoittelemaan arjen tärkeitä taitoja, anna koiran etsiä piilotettua lelua, tai houkuttele koira kiipeämään kiven tai kannon päälle. Otetaan kuitenkin tässä vaiheessa askel taaksepäin ja aloitetaan perusteista. Jotta koiran kanssa voi pitää mukavia aktivointihetkiä lenkin lomassa, on koiran ensin oltava kiinnostunut remmin toisessa päässä olevasta tyypistä, eli sinusta. Tähän asiaan keskityn tällä kertaa täällä.

Riko arkisen koiralenkin kaavoja – tarjoa koiralle mukavaa aktivointia lenkin lomassa! Koirasi mahdolliset ei toivotut käytöstavat lenkillä tulevat samalla vähentymään kuin itsestään.

Hyvä kontakti koiraan on kaiken perusta

Yhteistyö koiran kanssa lähtee hyvästä kontaktista koiraan. On paljon helpompaa opettaa koiralle erilaisia asioita, kun koira on ensin oppinut ottamaan katsekontaktia sinuun, koska silloin teidän välillä on yhteys. Koiran tulisi mielellään, ja itsenäisesti tarjota kontaktin ottamista ihmiseen, eli tästä on syytä tehdä koiralle mieluinen temppu.

Voit harjoitella kontakti ottamista sekä kotona että lenkin lomassa, mutta aloita harjoittelu helpossa ympäristössä. Opeta ensin kontaktin tarjoamista, eli että koira tarjoaa itsenäisesti ja ilman houkuttelemista kontaktin ottamista. Aloita harjoittelu näin: seiso paikoillasi, sinun ei tarvitse mitenkään kiinnittää huomiota koiraan, mutta seuraa koiraa sivusilmällä. Heti kun koira katsoo sinua – kehu koiraa ja palkitse esimerkiksi namilla. Kun koira osaa tarjota kontaktia helpossa ympäristössä, voit aloittaa saman harjoittelun asteittain vaikeammissa ympäristöissä. Pian voit harjoitella tätä lenkin lomassa erilaisissa tilanteissa.

Voit lisäksi harjoitella kontaktia myös niin sanotun luopumisen kautta. Aloita harjoittelu näin: ota nami käteen, voit alkuun mennä kyykkyyn koiran tasolle. Laita kätesi, missä on nami, koiran eteen tai hieman koiran sivulle. Koirasi yrittää ehkä tavoitella kädessäsi olevaa namia? Hyvä, älä kuitenkaan anna koiralle sitä, mutta älä myöskään kiellä koiraa, vaikka se yrittää tavoitella kädessäsi olevaa namia. Ole aivan hiljaa ja paikoillasi, ja odota että koira kääntää katseen sinua. Kehu ja palkkaa heti, kun koira katsoo sinua eikä namia. Pidennä asteittain aikaa, kun koira pitää katsekontaktia sinuun, ennen kuin palkitset koiraa.

Videolla Lina-pentu näyttää mallia, miten opetellaan namista luopumista ja katsekontaktin ottamista:

Kun koira on oppinut tarjoamaan katsekontaktia, voit liittää käytökseen vihjesanan, esimerkiksi "Katso". Käytä vihjesanaa niin kotona kuin lenkillä, jotta koira oppii yleistämään vihjeen, ja siihen liittyvän käytöksen = katsekontakti, eri tilanteisiin. Muista aina palkita koiraa kehulla, ja riittävän usein myös namilla, tai lelulla ja leikillä, jotta tehtävä säilyy koiralle mielekkäänä. 

VINKKI! Kun koira osaa katsekontaktin ottamisen vihjesanasta hyvin, voit käyttää opittua taitoa ohitustilanteissa. On paljon rennompaa niin koiralle kuin sinulle kohdata muita ihmisiä, koiria, ratsukoita, pyöräilijöitä, jne. niin, että koirasi on kontaktissa sinuun (eikä siihen vastaantulevaan).


Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit