Rutiinit tukemaan koiran terveyttä

Pienet muutokset koiran terveydessä voivat helposti jäädä huomaamatta. Koirat ovat lisäksi taitavia peittämään kipua, joten terveysongelmat voivat näin ollen hiljalleen paisua isoiksi ennen kuin ne huomataan. Tämän takia on hyvä oppia seuraamaan oman koiran vointia osana sitä tavallista koira-arkea.

Rutiinit tukemaan koiran terveyttä, koirien kynsien leikkaaminen
Kynsisakset ja namitasku on otettu esille. Lina tietää, että nyt kannattaa ottaa rento asento koska luvassa on stressitön huolto- ja herkkuhetki.

Seuraa koiran liikkumista lenkeillä

Koiran arkeen kuuluu luonnollisesti päivittäistä ulkoilua. Suosittelen ehdottomasti, että jokainen koiranomistaja seuraisi oman koiran liikkumista ainakin hetkittäin jokaisella lenkillä, varsinkin koiran kävellessä ja ravatessa. Alkuun voi tuntua vaikealta arvioida koiran liikkumista, eli onko liikkuminen normaalia vai ei, mutta pienen harjoittelun jälkeen opit tunnistamaan mahdolliset poikkeavuudet koiran liikkeissä. 

Poikkeavuus koiran liikkeissä voi esimerkiksi olla eriasteiset ontumat, tai että koira etenee hitaammin kuin normaalisti. Mikäli poikkeavuus on paha tai vaikka se olisi lievä, mutta toistuva, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. 

Rutiinit tukemaan koiran terveyttä, ensiapupakkaus
Jokaisessa koira-kodissa tulisi olla koiran ensiapulaukku. Tämä on myös hyvä pitää mukana varsinkin pidemmillä lenkeillä/retkillä. 

Seuraa koiran käyttäytymistä kotona

Koiraa ei tietenkään tarvitse olla yhtenään seuraamassa kotona, mutta muutamia asioita on hyvä pitää silmällä. Miten koira nousee ylös levon jälkeen – onko koira alkuun kankea vai nouseeko koira vetreänä ylös? Entä miten sujuu rappusissa kulkeminen tai sohvalle hyppääminen? Monet tuki- ja liikuntaelimistön vammat ja sairaudet, kuten esimerkiksi nivelrikko, voi näyttäytyä ensimmäisiä kertoja juuri levon jälkeisenä jäykkyytenä tai haluttomuutena kulkea portaita tai hypätä. Näiden sairauksien hoito on syytä aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Seuraa myös miten koirasi venyttelee, jotta huomaat mahdolliset muutokset tässä. Sekä vähentynyt että lisääntynyt venyttäminen voi olla merkki kivusta.

Koira voi näyttää kipua kotioloissa myös esimerkiksi liiallisella nuolemisella (varsinkin tassujen/jalkojen nuoleminen), lisääntyneen juomisen merkeissä ja ruokahaluttomuudella (mikäli koira normaalisti syö hyvin). 

Rutiinit tukemaan koiran terveyttä, opeta koira tykkäämään käsittelyistä
Opeta koira asettumaan kyljelleen vihjeestä. Tämä helpottaa monia hoitotoimenpiteitä – itse leikkaan esimerkiksi aina kynnet niin, että koirat makaavat kyljellään.

Säännölliset hoitotoimenpiteet 

Koirien hampaiden pesu on viime vuosina yleistynyt, ja hyvä niin. Hampaiden pesu edistää koiran suuterveyttä ja samalla tulee tarkastettua koiran suu säännöllisesti. Kannattaa siis ottaa hammaspesu osaksi arki-rutiineja, ja samalla aina tarkistaa hampaiden kuntoa. Jos koiralle kertyy paljon hammaskiveä tai jos koiralla on lohjennut/murtunut hammas, niin on aika varata aika hammashoidolle eläinlääkärin luona.

Kynsien leikkaamista ei ole syytä jännittää, vaan säännöllisellä kynsienleikkuulla toimenpide tulee tutuksi niin koiralle kuin leikkaajalle. Itse leikkaan koirieni kynnet kerran viikossa, jolloin kynnet eivät pääse kasvamaan turhan pitkiksi. Pitkät kynnet altistavat koiran tassuja virheasennoille sekä varvas- ja kynsivammoille. Tämän takia on hyvä pitää kynnet sopivan mittaisina ja näin ennaltaehkäistä isommat ongelmat. Samalla kun leikkaat kynnet kannattaa kurkata koiran tassut läpi, eli katsoa että anturat ja varpaiden välit ovat kunnossa.

Tarkista lisäksi säännöllisesti, esimerkiksi kynsien leikkaamisen yhteydessä, koiran korvat ja silmät. Korvien tulisi olla puhtaat ja iho terveen näköinen (ei punoitusta). Silmissä ei tule olla punoitusta tai jatkuvasti rähmää.

Rutiinit tukemaan koiran terveyttä, opeta koira pitämään kynsien leikkaamisesta
Kynsisakset tulee olla koiralle kiva asia, eikä kynsien leikkaamista ole syytä jännittää. Leikkaa usein ja vähän kerralla, ja muista aina pysyä rauhallisena.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit