Varvasvamma-kuninkaan synttärit: Devin 8 vuotta

Voiko se olla totta? Kyllä, Devin täyttää tänään jo 8 vuotta. Lisääntyneet harmaat karvat naamassa voivat antaa osviittaa, ettei kyseessä ole enää mikään teinikoira, mutta muuten ei ole minkäänlaisia merkkejä vanhenemisesta nähtävissä. Paitsi toki (varvas)vammojen määrä voi myös kertoa siitä, että takana on jo jokunen eletty vuosi. Synttäreitä juhlitaan kuntouttaessa viimeisintä varvasvammaa.  

Alkuvuoden varvas-ongelmat

Viime kesänä Deviniltä luksoitui vasemman etutassun 2. varvas (siitä kirjoitin enemmän joulukuussa). Tämä varvas kipeytyi hieman nyt alkuvuodesta uudelleen, joten sitä tuettiin sitten teippaamalla jonkin aikaa. Nyt tämä varvas vaikuttaa kuitenkin taas olevan ok.

Tavallisen lenkin jälkeen helmikuun puolessa välissä Devin rupesi ontumaan levon jälkeen. Olin ensin vakuuttunut, että ongelmana on tuo kesällä luksoitunut varvas. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan ontuma oli toisessa, eli oikeassa etujalassa. Siitä etujalasta on jo amputoitu 2. varvas ja tällä kertaa se oli sitten 3. varvas, mikä oli ottanut osumaa. Varvas oli turvonnut ja lisäksi siihen oli tullut jonkinlainen verenpurkauma.

Kävin näyttämässä varvasta tuttuun tapaan ortopedi Mikael Moreliukselle (Sipoon pieneläinklinikka Morelius) muutaman päivän kuluttua siitä, kun vamma oli syntynyt (itselleni tähän muistiin, että eläinlääkärikäynti oli 19.2.). Röntgenin avulla todettiin että luusto on ehjä, mutta stressikuvassa oli nähtävissä, että varvasta pystyi taivuttamaan liian paljon ulospäin, eli kyseessä on luultavasti jonkinlaisesta vammasta keskimmäisen varvasnivelen sivusiteessä. Hoitona varpaan tukeminen.

Devin pääsi muutama viikko myöhemmin vielä fyssarimme Patricia Hirnin käsittelyyn ja siinä kävi ilmi, että yhdessä lihaksessa vaikutti lisäksi olevan venähdys. Jotain oli selvästi tapahtunut sillä tavallisella lenkillä, vaikkei Devin lenkin aikana oireillut mitenkään.

Kun ajoin hieman karvoja tassusta, niin verenpurkauma näkyi selvästi. (Iho on ehjä, joten tässä ei ole kyse haavasta, hankaumasta tms.) Väri palasi normaaliksi noin neljässä päivässä, mutta turvotusta esiintyi pidempään, ja on myös mahdollista, että varvas jää paksummaksi kuin ennen tapaturmaa koska varvas on edelleen hieman turvonnut/paksumpi kuin aiemmin.

Varvasvamma-kuninkaan tulevaisuus

Devin oli reilu 2,5-vuotias kun sille osui ensimmäinen varvasvamma. Tämän jälkeen eri varpaiden kanssa on ollut säännöllisesti ongelmia – Devinille on vuosien mittaan tullut vammoja yhteensä ainakin viiteen eri varpaaseen, ja muutama varvas on vaivannut Deviniä useamman kerran. 

Etutassujen kanssa on ollut eniten ongelmia ja oikeasta etujalasta on tosiaan jouduttu amputoimaan yksi varvas. Uusin varvasvamma on tässä samaisessa jalassa, joten on erityisen tärkeää, ettei tämä varvas vammautuisi uudelleen. Tassu ei nimittäin enää toimi, jos tämä varvas menee sellaiseen kuntoon, että myös se pitäisi amputoida. Sen takia ollaan nyt tultu sellaiseen pisteeseen, että varsinkin tämä kyseinen etutassu kaipaa tukemista ennaltaehkäisevästi. Tämä onnistuu ainakin teippaamalla, mutta katsotaan keksitäänkö myös muita keinoja tähän.

Devin ei ole hetkeen juurikaan päässyt harrastuksien pariin. Agility jäi tauolle viime kesän varvasvamman jälkeen ja myös toko on ollut aika lailla säästöliekillä sen jälkeen. Pyrin tulevaisuudessa lähinnä Devinin mielenvirkistyksen takia treenaamaan kevyesti tokoa (tai rally-tokoa), mutta kisakentät saavat nyt jäädä taaksemme. Toivon sen sijaan että Devin pystyy elämään vauhdikasta arkea (muuta vaihtoehtoa kuin vauhdikasta ei ole tämän koiran kanssa) vielä monta vuotta, etutassu tai -tassut tuettuna.

Kommentit