Vinkkejä seniorikoiran arkeen

Milloin koira on seniori-ikäinen? Tämä riippuu minusta monesta tekijöistä – ainakin rodusta ja yksilöstä. Ulkoinen tekijä kuten harmaat karvat silmien ja kuonon ympärillä eivät välttämättä vielä tee koirasta seniori-ikäisen. Itse tunnistan seniori-iän omissa koirissani muun muassa siitä, ettei niiden lihasmassa ole sama kuin aiemmin. Lihasjumeja tulee helpommin kuin aiemmin, mikä voi näkyä jäykkyytenä liikkeissä. Seniorikoirani ovat myös ruvenneet palelemaan enemmän ulkona kylmillä keleillä kuin aiemmin. Lisäksi kuulo ja näkö on voinut heikentyä, mutta tämä tapahtuu usein vasta hieman myöhemmin seniori-iässä. 

Seniorikoiralle voi tulla kylmä herkemmin kuin nuoremmalla koiralla
Tino on n. 10-vuotiaasta lähtien käyttänyt jumpperia tai paksumpaa takkia pitämään selän lämpimänä, koska sen selkälihakset jumiutuvat helpommin kuin aiemmin. Näin vanhemmiten Tinolla palelee myös tassut kylmemmillä keleillä, siihen auttaa tossut.

Muuttuneet arkirutiinit seniorikoiran kanssa

Jossain vaiheessa seniori-ikää arkirutiinit tulevat muuttumaan. Kuinka paljon ja minkälaisia muutoksia tulee riippuu koiran voinnista.

Mahdollisia muutoksia arkirutiineihin:

  • Heikentynyt näkö – vanhuuden myötä näkö heikentyy, tämä voi alkaa heikentyneellä hämäränäöllä. Varsinkin siinä vaiheessa, kun/jos koira on lähes sokea tai kokonaan sokea voi olla hyvä välttää turhat muutokset kodissa, jottei koira yllättäen törmää edessä oleviin esteisiin. Lisäksi jos koira saa kulkea paljon vapaana ulkona aitaamattomilla alueilla, niin on syytä pitää koiraa jatkuvasti silmällä. Tässä vaiheessa voi myös olla parempi pitää koiraa kytkettynä, esimerkiksi fleksitalutin tai pitkä liina antaa mukavasti tilaa liikkua, kun koiraa ei voi enää pitää vapaana.
  • Heikentynyt kuulo – heikentynyt kuulo voi johtaa siihen, että koira tuntuu nukkuvan sikeämmin, eikä se välttämättä reagoi samoihin ääniin kuin aiemmin. Koira ei ehkä myöskään tule kutsusta vaikkapa syömään. Kuten sokeaa, niin myöskään kuuroa koiraa, tai koiraa joka kuulee huonosti, ei ole enää järkevää pitää vapaana aitaamattomilla alueilla.
  • Pidätyskyky – vanha koira ei ehkä enää pysty pidättelemään samaan tapaan kuin aiemmin. Jos vanhalle koiralle rupeaa sattumaan vahinkoja sisälle on aina syytä tarkistuttaa koira eläinlääkärillä. Taustalla voi olla esimerkiksi virtsatietulehdus, mutta jos koira kuitenkin todetaan terveeksi voi kyse olla myös heikentyneestä pidätyskyvystä. Tällöin on syytä järjestää koiran arki niin, että koira pääsee tarpeeksi usein ulkoilemaan. 
  • Liikunta – jossain vaiheessa vanhempi koira ei jaksa yhtä pitkiä tai reippaita lenkkejä kuin aiemmin. Olen itse huomannut että useampi hieman lyhyempi lenkki usein sopii seniorikoiralle paremmin kuin yksi pitkä lenkki.  
  • Lihaskunto ja -huolto sekä liikkuvuus – yksi aikainen merkki, mistä itse tunnistan seniori-iän olevan käsillä on, että koiran lihaskunto heikkenee ja samalla paino tippuu hieman. Vanhan koiran liikkuvuus ei ole samalla tasolla kuin aiemmin, eli koira voi muuttua kankeammaksi. Tähän auttaa käynnit esimerkiksi fysioterapeutin luona, jolta voi saada yksilöllisiä liikkuvuusharjoituksia ylläpitämään vanhan koiran liikkuvuutta. 
Huom! Selittämättömät muutokset vanhenevassa koirassa on aina syytä tarkistuttaa eläinlääkärillä.
Vinkkejä seniorikoiran omistajalle
Pippin ehti viettää monta arvokasta seniorivuotta – tässä arvon herra on lähes 17,5-vuoden iässä kesällä 2019. Tämä oli Pippinin viimeinen kesä. Pippin oli tässä vaiheessa lähes kuuro ja sokea, mutta nautti ison, aidatun pihan vapaudesta.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit