Kun mörkö vaanii – miten suhtautua koiran mörkövaiheeseen?

Monet nuoret koirat kohtaavat mörkövaiheen tai mörkö-iän murrosiän aikana. Mörkö-iäksi kutsutaan sitä kehitysvaihetta, kun nuori koira käyttäytyy pelokkaasti tilanteissa, joihin koira on aiemmin suhtautunut normaalisti. On hyvin yksilöllistä kuinka pitkään mörkövaihe jatkuu ja kuinka voimakkaat koiran reaktiot ovat.

Koiran elekieli kertoo paljon koiran mielentilasta. Teini-ikäinen Lina on juuri hetkeä aiemmin reagoinut tiellä kulkevaan oletettuun "mörköön" ja juossut haukkuen aidalle. Mörkö osoittautui vaarattomaksi naapuriksi, mutta tilanne jäi hieman päälle, mikä näkyy korvien asennossa, ilmeessä ja liikkeissä.

Mikä mörkövaihe?

Nuori koira tulee murrosikään tavallisesti 6-12 kuukauden ikäisenä. Murrosiän aikana tapahtuu usein muutoksia koiran käytöksessä, ja jo opittuja tapoja tai sääntöjä voi olla hetkessä unohdettu. Yksi tavallinen muutos koiran käytöksessä murrosiän aikana liittyy aikaan, mitä usein kutsutaan mörkö-iäksi tai -vaiheeksi. Mörkövaiheen tunnistaa siitä, kun koira esimerkiksi alkaa käyttäytymään pelokkaasti pimeässä tai koira pelästyy vaikkapa poikkeavasti pukeutunutta ihmistä.

Auta nuorta koiraa mörkövaiheen läpi

Omistajalla on tärkeä rooli nuoren koiran mörkövaiheessa. Oikeanlaisella suhtautumisella voimme tukea koiraa tämän kehitysvaiheen läpi ja mörkövaihe poistuu yhtä yllättäen kuin se saapuikin. Varaudu kuitenkin siihen, että jollain koirilla voi kestää kuukausia ennen kuin mörkövaihe häviää kokonaan. 

Muutama yleinen vinkki koiran mörkövaiheeseen:

  • Miten koirasi reagoi pelästyessään? Koirat voivat näyttää pelkonsa monin tavoin – siinä missä yksi väistää, toinen liikkuu kohti haukkuen, karvat pystyssä näyttäen ennemmin vihaiselta kuin pelokkaalta. Opi tunnistamaan milloin koirasi pelkää. 
  • Älä hermostu tai kiellä koiraa, kun se yllättäen muuttuu pelokkaaksi. 
  • Ole koiran tukena, mutta älä sääli tai lohduta pelokasta koiraa. Pysy rauhallisena.

Näin voit ratkaista erilaiset mörkö-tilanteet:

  • Lievä mörkö-tilanne – koira pelästyy vaan hieman ja/tai on vähän jännittynyt. Lievä reaktio voi laueta, kun jäätte oleilemaan tilanteeseen. Koira toteaa usein melko nopeasti tilanteen vaarattomaksi ja pystyy pian taas rentoutumaan. 
  • Voimakas mörkö-tilanne – koiran pelästyy selvästi. Koira esimerkiksi väistää voimakkaasti, eikä koiraan oikein saa yhteyttä tämän jälkeen. Kun koira reagoi voimakkaasti on parasta heti ottaa etäisyyttä tilanteeseen. Siirry rauhallisesti niin kauas tilanteesta, että koira rauhoittuu ja pystyy rentoutumaan. Koira ei välttämättä tällä kertaa pysty kohtaamaan tämän pelokkaan tilanteen sellaisenaan. Anna tällöin koiralle pari päivää aikaa unohtaa tilanne kokonaan ja aloita sitten asteittainen siedätys. Aloita kaukana pelottavasta tilanteesta ja kun koira pysyy rentona, voit asteittain siirtyä lähemmäksi.

Pysyviä pelkotiloja?

Koiralle voi jäädä pysyviä pelkotiloja mörkövaiheen jäljiltä, jos tilanteet on käsitelty huonosti tai ei ollenkaan. Pysyviä pelkotiloja voi toki muodostua myös muista tilanteista koiran elmän aikana, esimerkiksi pennun puutteellisen sosiaalistamisen tuloksena (lue tekstini pennun sosiaalistamisesta) tai huonon hermorakenteen ja huonojen kokemuksien seurauksena. Monia pelkotiloja voi kuitenkin työstää pois tai vähintään opettaa koiraa selviämään näistä tilanteista. 

Koiran pelkotiloja voi työstää esimerkiksi siedättämällä koiraa. Tällöin koiraa viedään asteittain niihin tilanteisiin, mitkä saavat aikaiseksi pelkotilan. On tärkeää seurata koiraa tarkoin ja pitää huolen siitä, että koira pysyy rauhallisena ja rentona. Etäisyys pelottavaan tilanteeseen/asiaan pitää aina olla sellainen, että koira pysyy rauhallisena. 

HUOM! Muista ettei pakote ole ratkaisu koiran pelkotilaan. Pakote saa aina aikaiseksi entistä pahemman pelkotilan koirassa.

Vinkki: Koiran pysyviä pelkotilanteita voi olla vaikeaa työstää yksin. Ota tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen koirankouluttajaan.

Koiran murrosiän aikana koira tulee sukukypsäksi. Nartuilla murrosiän mörkövaihe saattaakin osua samoihin aikoihin, kun nartulle tulee ensimmäiset juoksut. Linalla mörkövaihe alkoi jo kuukausia ennen ensimmäisiä juoksuja ja mörkövaihe ehtikin ainakin jossain määrin taantua ennen juoksuja, mutta nousi sitten uudelleen pintaan juoksujen jälkeen.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit