Pennun sosiaalistaminen – miten ja miksi?

Koiranpennun sosiaalistamisella on tärkeä rooli koiran koko elämälle. Toistuvat huonot kokemukset ja puutteellinen sosiaalistaminen voi tehdä jopa rohkeasta pennusta aran. Samaan tapaan rutkasti hyviä kokemuksia ja monipuolinen sosiaalistaminen auttaa kasvattamaan aran pennun itsevarmuutta. Tue siis pennun kehitystä ja varaa tarpeeksi aikaa pennun sosiaalistamiselle.

Yksi osa-alue pennun sosiaalistamisessa on tutustuttaa pentua erilaisiin alustoihin. Pennun on hyvä päästä liikkumaan erilaisilla pohjilla niin ulkona kuin sisällä – esimerkiksi hiekalla, asfaltilla, nurmella, metsässä, kaivonkansien yli, kumimatoilla ja kivilattioilla.

Aloita pennun sosiaalistaminen heti

Pennun sosiaalistaminen alkaa jo pentulaatikossa kasvattajan toimesta. Kasvattajan luona on esimerkiksi käynyt vieraita ihmisiä katsomassa pentuetta, kasvattaja on vienyt pentuja ulkoilemaan ja monet kasvattajat huolehtivat myös siitä, että pennut pääsevät liikkumaan erilaisilla alustoilla ja kuulemaan erilaisia ääniä. Sinun tehtävä on jatkaa tätä tärkeää työtä heti, kun pentu on kotiutunut hyvin. Pennut tottuvat usein nopeasti uuteen kotiinsa, joten sosiaalistaminen uusiin asioihin voi tavallisesti aloittaa jo muutaman päivän kuluttua. 

Muista että sosiaalistaminen tapahtuu aina pennun ehdoilla. Pentua ei pakoteta pelottavan tai jännittävän asian luokse. Pidä aina sellainen etäisyys uuteen asiaan, että pentu pysyy rentona ja rauhallisena. Ajan kanssa ja hyvien kokemuksien myötä pentu tulee muuttumaan itsevarmemmaksi, jolloin pääsette lähemmäksi kohdetta. Mikäli pentu reagoi pelokkaasti johonkin asiaan, niin kasvata etäisyyttä pelottavaan kohteeseen. Ole itse rauhallinen, äläkä tee mitään numeroa asioista – ei myöskään ole syytä sääliä tai lohduttaa pentua. Paras ratkaisu jos pentu pelkää, on että siirrytte kauemmaksi ja että tuet pentua olemalla rauhallinen ja itsevarma.

Yksi hyvin arkinen asia, mihin pennun tulee tottua on kaulapanta ja/tai valjaat. Lina-pentu ei alkuun ollut kovin tyytyväinen tällaiseen vapauden riistoon ja saattoi jököttää paikoillaan useita minuutteja. Nopeasti neiti kuitenkin tottui siihen, ettei aina voi kirmata vapaana.

Mihin kaikkeen pentua on syytä tutustuttaa?

Uudet ihmiset – aikuiset ja lapset

Eri roduissa ja yksilöissä esiintyy ihmisarkuutta, mikä voi hankaloittaa elämää – esimerkiksi jo rutiinikäynnit eläinlääkärin luona vaikeutuvat, jos koira ei anna vieraan ihmisen tulla lähelle. Kun koira suhtautuu uusiin ihmisiin järkevästi, tämä helpottaa elämää monella tavalla. 

Koiranpentua on hyvä tutustuttaa uusiin ihmisiin useita kertoja viikossa heti pienestä pitäen. Huomio etteivät kaikki ihmiset osaa kohdata koiraa, saatikka pentua järkevällä tavalla. Varsinkin arka pentu voi muuttua vielä aremmaksi, jos ihmiset lähestyvät pentua kovaäänisesti, nopeasti ja/tai kumartuen pennun yli. Tällainen käytös voi myös tehdä reippaasta pennusta epävarman, ja toistuvien kokemuksien seurauksena aran. On aina parasta, että pentu saa lähestyä ihmistä, ei toistepäin.

Reipas ja ihmisrakas pentu saattaa juosta innokkaasti vieraiden ihmisten luokse. Hieman arempi pentu suhtautuu vuorostaan usein varauksella uusiin ihmisiin. Ole silloin erityisen tarkkana siitä, että pentu saa lähestyä ihmistä omaan tahtiin. Joskus arkaa pentua auttaa, jos ihminen menee kyykkyyn tai istahtaa lattialle, ja ettei ihminen katso pentua. Voi myös olla hyvä, ettei vieras ihminen ota minkäänlaista kontaktia pentuun, niin kauan kun pentu arastelee ihmistä. Vasta kun pentu on rento, vieras ihminen voi esimerkiksi jutella ja antaa nameja pennlle.

Muista myös totuttaa pentua lapsiin. Ole silloin erityisen tarkkana siitä, että lasta on etukäteen opastettu kohtaamaan pentua rauhallisesti – ei kiljumista tai juoksemista. 

Vieraat koirat, ja muut eläimet

Pentua on hyvä totuttaa myös vieraisiin koiriin ja mahdollisesti myös muihin eläimiin. Ei kuitenkaan ole tarvetta tai edes järkevää antaa pentua tervehtiä useita vieraita koira esimerkiksi kävelyn aikana. Parasta on sopia tutustumistreffejä ihan erikseen tuttujen, rokotettujen ja kilttien koirien kanssa. Varmista aina, että pennulle vieras koira pitää pennuista ennen kuin annat pentusi lähestyä koiraa. Anna pennun lähestyä vierasta koiraa omaan tahtiin. 

Ota huomioon koirien mahdollinen koko-ero, mikäli koirat innostuvat leikkimään keskenään. Riehakas leikki hyvin erikokoisen koiran kanssa ei ole turvallista pennulle. Leikkiminen on tämän takia syytä tapahtua samankokoisten koirien kanssa. 

Pentua voi myös olla hyvä tutustuttaa muihin eläimiin. Jos esimerkiksi kohtaatte säännöllisesti hevosia, niin pennun on syytä osata kohdata nämä ongelmitta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että pennun tarvitsee päästä hevosten lähelle tai jopa tervehtimään. Riittää että pentu oppii suhtautumaan hevosiin neutraalisti, kun kohtaatte niitä esimerkiksi kävelyillä. Aloita kohtaamiset etäältä ja siirry hiljalleen lähemmäksi.

Erilaiset paikat ja alustat

Pyri käymään pennun kanssa uusissa paikoissa säännöllisesti pienestä pitäen. Jos asutte maalla, niin tee välillä retkiä kaupunkiin, tai toistepäin. Ota pentu mukaan kylään ja esimerkiksi lemmikkitarvikeliikkeisiin. 

Katso myös että pentu pääsee liikkumaan erilaisilla alustoilla niin ulkona kuin sisällä. Vie pentua esimerkiksi kerrostalon rappukäytävään, laattalattialle ja karvalankamatolle. Anna pennun kiivetä kannon päälle ja tassutella soratiellä. Mitä enemmän kokemuksia eri alustoista pentu saa, sitä vähemmän se tulee reagoimaan uusiin alustoihin jatkossa. Jos pennulla esiintyy alusta-arkuutta, voit harjoitella eri alustoja myös kotona tutussa ympäristössä. Hanki kotiin esimerkiksi paloja erilaisista alustoista ja totuta pentua niihin.

Äänet

Ihmis- ja alusta-arkuuden lisäksi ääni-arkuus on melko tavallista koirissa. Arjessa pentu tottuu kuin itsestään kodinkoneiden ja telkkarin ääniin, lisäksi imuri tulee myös tutuksi. Imurin ääneen liittyy toki itse imuri ja sen kanssa onkin syytä olla tarkkana, ettei pennusta kehity imurin tappaja. Laita tarvittaessa pentu portin taakse imuroimisen ajaksi, jottei pennulle suoda edes mahdollisuus leikkiä imurin mielenkiintoisesti liikkuvan suulakkeen kanssa, tai pelästymään lähestyvää, pöhisevää mörköä. 

Totuta pentua myös kodin ulkopuolella oleviin erilaisiin ääniin kuten autojen, mopojen, bussien ja junien ääniin. Muista myös erilaiset paukkeet – vaikka ilotulitteet eivät kuulu tavallisen arjen ääniin, niin pentua voi ja kannattaa tutustuttaa myös näihin. Esimerkiksi YouTubesta löytyy paljon videoita, missä kuuluu ilotulitteiden ääniä. Soita näitä pennulle – ensin hiljaa ja sitten kovempaa. Näin koira ei välttämättä tule reagoimaan ilotulitteiden ääniin, mitkä kantautuvat uudenvuoden aikaan sisälle.
Pennun sosiaalistaminen – miten ja miksi?
Pennut ovat uteliaita, mutta saattavat myös herkästi pelästyä. Jos pentu pelästyy, niin käyttäydy itse rauhallisesti ja siirry sellaisen matkan päähän pelottavasta tilanteesta, että pentu rentoutuu ja unohtaa mitä äsken tapahtui.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa. 

Muistathan vakuuttaa pentusi! Parhaan turvan saat, kun vakuutat pennun ennen kuin se on täyttänyt 4 kuukautta. Lue miksi minä valitsen juuri Agrian vakuutuksen >>

Kommentit