Mitä huomioida, kun pentu tulee kotiin?

On suuri päivä omistajalle, kun pentu astelee taloon. Mitä kaikkea tulisikaan huomioida, kun tuo pennun kotiin? Onko pentua ehkä vastassa vanhempia koiria, pitääkö kaikki ylimääräiset tavarat kerätä pennulta piiloon ja onko pennulle valmiina oma, turvallinen paikka kodissa? Entä unohtuiko pentuhuumassa vakuutuksen ottaminen pennulle? Miettimällä muutamat asiat kuntoon ennen pennun tuomista kotiin, voi pentu-elämästä nauttia rennommin.

Mitä huomioida, kun pentu tulee kotiin?
Lina keväällä 2019 – uudessa kodissa kaksi päivää takana. Ensimmäiset päivät vietimme kotosalla tutustuen toisiimme, muuhun laumaan ja kodin lähiympäristöön.

Tutustuminen kotiin ja lauman muihin koiriin

Borderterrieri Pippin oli ensimmäinen koirani ja saapui kotiin, missä ei ollut ennestään koiria. Muut koirani Pippinin jälkeen ovat saapuneet kotiin, missä on ollut yksi, kaksi tai kolme koiraa ennestään. Kun tuon pennun uuteen kotiin laitan ensin aikuiset koirat pois (esimerkiksi aidatulle pihalle tai toiseen huoneeseen oven taakse), jotta pentu saa rauhassa tutustua uuteen kotiinsa. Vasta tämän jälkeen tutustutan pennun lauman aikuisiin koiriin. 

Minulla on ollut onni omistaa koiria, jotka pitävät pennuista. Olen silti aina tarkkana, ettei aikuiset koirat pääse pelästyttämään pentua esimerkiksi ryntäämällä pennun luokse. Pyydän usein aikuista koiraa maahan odottamaan, jotta pentu saa itse lähestyä ja tehdä tuttavuutta omilla ehdoilla. Otan aina yhden aikuisen koiran kerralla tutustumaan pentuun.

Mikäli kotona on koira, joka ei niin pidä pennuista, on syytä edetä varovaisesti. Koiria voi alkuun pitää erillään toisistaan esimerkiksi portin avulla. Näin aikuinen koira tottuu pennun hajuun ja olemassaoloon. Aikuista koiraa ja pentua voi myös tutustuttaa toisiinsa ulkona alueella, mikä ei ole aikuisen koiran omaa reviiriä (eli oma piha ei välttämättä ole se paras paikka). Esimerkiksi lyhyt kävely hihnassa voi olla hyvä lähestymistapa. Tässä on syytä olla kaksi ihmistä mukana, jottei sinun tarvitse taluttaa sekä aikuista koiraa että pentua. Pidä huoli ettei pentu lähesty aikuista koiraa, jos aikuinen koira on sen näköinen, ettei vielä halua tehdä tuttavuutta. 

Mitä huomioida, kun pentu tulee kotiin?
Heti kun pentu on asettunut uuteen kotiinsa on hyvä totuttaa pentua pantaan/valjaisiin ja remmiin. Pennulla voi olla helpompaa ensin hyväksyä panta, mutta siirtyisin valjaisiin mahdollisimman pian koska ne ovat pennun kropalle lempeämmät. 

Kodin turvaaminen pennulta

En itse tavallisesti kerää kotona pennulta kiellettyjä asioita pois. Meillä on esimerkiksi lattialla ja matalalla tasolla huonekasveja (ei myrkyllisiä), sohvapöydän alatasolla on käsityökori ja takan vieressä on polttopuita korissa. 

Sen sijaan että keräisin pois kielletyt asiat, pidän pentua silmällä ja puutun ei toivottuihin nakertelu-kohteisiin antamalla pennulle puruluun tai lelun vaihdossa. Pidän myös tarkoituksella leipälautasta sohvapöydällä, mutta pidän huolen että olen valppaana, jotta voin reagoida välittömästi, jos pentu tavoittelee lautasen päällä olevia herkkuja.

Mikäli pentu on sitä sorttia, joka ottaa salamana ihan kaikkea suuhunsa voi toki olla syytä turvata kodin irtaimistoa. Tässäkin tapauksessa on kuitenkin hyvä tuoda niitä kiellettyjä tavaroita takaisin sisustukseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta pentu pääsee oppimaan, ettei kaikki ole pureskelua varten.

Matot pois lattioilta vai ei?

Moni käärii matot pois, kun pentu muuttaa kotiin, koska muutenhan pentu varmasti tekee vahingossa tarpeensa matoille. Itse en kääri mattoja pois. Jos minulla on jokin erityisen rakas matto, niin sen saatan kyllä vaihtaa johonkin toiseen mattoon pentuajaksi. 

Ilman mattoja lattiat ovat liukkaita. Liukas lattia on vuorostaan turha riski pennulle, joka saa hepuleita, leikkii ja hyppii. Vaikka meillä leikitään pääsääntöisesti ulkona, niin kyllä pennut ovat aika ajoin vähemmän tai enemmän villillä tuulella myös sisällä. Ehkäpä pentu myös yllättäen kokeilee taitojaan ja hyppää sohvalle ja siitä alas? Laskeutuminen liukkaalle lattialle tai liukkaalla lattialla juokseminen ja hyppiminen tuo aina omat loukkaantumisriskit.

Pennun turvallinen paikka kodissa

En tosiaan turvaa koko kotia pennulta, mutta turvaan aina yhden alueen pennulle. Kun asuimme pienemmässä asunnossa rajasin pentuaitauksen avulla pennulle oman tilan. Nykyisessä omakotitalossa pennun oma paikka on kodinhoitohuoneessa, minkä saan suljettua portin avulla. Meillä pennun oma paikka on sellainen, missä on ainostaan pennun peti, leluja, puruluita ja tarvittaessa veski (eli sanomalehtiä). Eli täällä ei ole niitä pennulta kiellettyjä asioita.

Pennun oma paikka on se alue, missä pentu viettää esimerkiksi yksinolot. Jotta paikasta tulee pennulle tuttu ja mieluisa totutan pentua siihen, ennen kuin se viettää siellä ensimmäiset oikeat yksinolot. Voin esimerkiksi antaa pennulle ruualla täytetyn aktivointilelun ja jättää pennun puuhastelemaan sen kanssa omalle paikalle. Näin luon positiivisen tunteen tilaa kohtaan.

Mitä huomioida, kun pentu tulee kotiin?
Lina on pienestä pitäen saanut osan ruuastaan aktivointileluissa. Tässä Lina on 9 kuukautta vanhana täytetyn ja pakastetun Kong-lelunsa kimpussa. Siinä vaiheessa, kun pentu tyhjentää lelun ruuasta nopeasti, voi täytetyn lelun pakastaa ennen kuin sen antaa pennulle. Silloin ruokailu kestää kauemmin.

Pennun turva – vakuuttaminen

Pennun kanssa sattuu ja tapahtuu. Muistan elävästi miten edesmennyt Pippin juoksi pentuna pensaaseen kotipihalla, heti ensimmäisen viikonlopun aikana ja sai tikun silmään. Tikku oli onneksi sujahtanut silmän ja luomen väliin, mutta eläinlääkärikeikka siitä silti syntyi ja vakuutusta olimme ottamassa vasta tämän viikonlopun jälkeen. Nykyään hoidan vakuutuksen kuntoon heti, kun pentu on saapunut kotiin.

Laumamme viimeisellä tulokkaalla Linalla on Agrian vakuutus. Olin jo ennen kuin Lina kotiutui yhteydessä Agrian asiakaspalveluun ja sovin minkälainen vakuutus Linalle tulee. Sinä päivänä kun Lina kotiutui juttelin vielä Agrian asiakaspalvelun kanssa, jotta he saivat varmistuksen siitä, että Lina vaikuttaa kaikin puolin terveeltä (Lina oli toki myös käynyt eläinlääkärin tekemässä pentutarkastuksessa kasvattajan toimesta joitakin päiviä ennen kotiutumista). Tämän jälkeen Linalla oli laaja vakuutus voimassa.

Voit lukea lisää siitä, miksi minä valitsin juuri Agrian vakuutuksen Linalle täältä >>

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Mitä huomioida, kun pentu tulee kotiin?
Laumamme uusin tulokas Lina kotiutui neljän koiran laumaan keväällä 2019 – tässä Lina on Tinon ja Devinin kanssa. Linan ollessa noin puolivuotias lauma kutistui kolmeen, kun oli aika sanoa hyvästi borderterrieri Pippinille, joka oli jo 17,5-vuotias. 

Kommentit