Koiran alkulämmittely ja loppuverryttely harrastuksen yhteydessä

Huolellinen alkulämmittely ja loppuverryttely tai -jäähdyttely kuuluvat jokaisen koiran treeni- ja kisapäivään. Lämmittelyn ja jäähdyttelyn merkitys kasvaa, mitä rankemmasta lajista ja treenistä on kyse. Hyvä lämmittely ja jäähdyttely vähentävät loukkaantumisriskiä ja antavat koiralle eväät pitkälle harrastusuralle. Miten koiraa on hyvä lämmitellä ja jäähdytellä riippuu lajista sekä koiran iästä ja kunnosta/terveystilasta.

Koiran alkulämmittely ja loppuverryttely harrastuksen yhteydessä
Tyytyväinen Lina-neiti lyhyen (n. 300 m pitkän) metsäjäljen jälkeen. Kävimme ennen lähtöä jäljelle n. 20 min kävelyn ja suorituksen jälkeen odottaa vielä samanlainen lenkki. Suoritusaika jäljellä oli 10 minuutin tienoilla. On hyvin tavallista, että lämmittelyyn ja jäähdyttelyyn saa varata enemmän aikaa kuin itse lajinomaiseen suoritukseen.

Meidän alkulämmittely määräytyy lajin ja yksilön mukaan

Aloitan alkulämmittelyn lenkillä. Lenkin pituus on karkeasti vähintään noin 20 minuutin mittainen ja ihanteellista on silloin, että koirat saavat juosta vapaana ainakin osan lenkistä. Itse kun harrastan tänä päivänä bordercollieden kanssa, niin remmissä ne pystyvät lähinnä kävelemään tai maksimissaan ravaamaan. Koirien ollessa vapaana saan mukaan enemmän ravia sekä lisäksi laukkaa ja tarvittaessa myös spurtteja/kiihdytyksiä. Laukka ja spurtit ovat tärkeä osa lämmittelyä, mikäli ohjelmassa on agility- tai toko-treenit/-kisat.

Laji määrää toisin sanoen aina osan lämmittelystä. Ennen esimerkiksi agilityä haluan, että koira on liikkunut kaikissa askellajeissa. Lisäksi haluan nostaa tempoa ja tuoda mukaan käännöksiä, kiihdytyksiä ja jarrutuksia lämmittelyn loppuvaiheessa – näitä en aina välttämättä tee lenkin yhteydessä, vaan saatan tehdä ne kentällä. Jos ohjelmassa on vuorostaan jokin rauhallisempi laji, kuten vaikkapa jäljestäminen en välttämättä ota lämmittelyyn mukaan korkea-tempoisia elementtejä.

Meillä saattaa lenkin lisäksi sisältyä myös muita osia alkulämmittelyyn – esimerkiksi temppuja mitkä aktivoivat kehonhallintaa. Riippuen koirasta ja lajista lämmittelyyn voi myös kuulua erilaisia venytyksiä. Mikäli koira on esimerkiksi palaamassa sairaslomalta takaisin treenien pariin tai jos koiralla on tiettyjä ongelmakohtia kropassa, niin sen lämmittelyyn kuuluu usein räätälöityjä harjoituksia ja/tai venytyksiä. Parhaat yksilölliset ohjeet alkulämmittelyyn saat esimerkiksi koirasi fysioterapeutilta tai vastaavalta alan ammattilaiselta, joka tuntee koirasi kroppaa hyvin – niin vahvuudet kuin heikkoudet. 

Koiran alkulämmittely ja loppuverryttely harrastuksen yhteydessä
Tokoon, eli tottelevaisuuteen, kuuluu sekä rauhallisia että nopeita liikkeitä. Lämmittely voi vaihdella riippuen siitä, mitä olen ajatellut treenata. Mikäli ohjelmassa on ainoastaan rauhallisempia liikkeitä, kuten esimerkiksi seuraamista ja kauko-ohjausta en välttämättä sisällytä korkea-tempoisia elementtejä lämmittelyyn. Jos taas olen aikeissa treenata juoksuliikkeitä, kuten vaikkapa erilaisia nouto-liikkeitä, niin otan mukaan lämmittelyyn myös reippaampia osia, kuten kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

Loppuverryttely käynnistää palautumisen

Meidän loppuverryttely, eli jäähdyttely on hieman yksinkertaisempi kuin alkulämmittely. Meillä jäähdyttely koostuu lenkistä, mikä on vähintään n. 20 minuutin pituinen. Jos koirat ovat vapaana jäähdyttelyn aikana pyrin kontrolloimaan niitä sen verran, etteivät juokse turhan reippaassa tahdissa. 

Loppuverryttelyn avulla on tarkoitus käynnistää palautuminen. Itse seuraan erityisen tarkkaan koirien liikkumista ja liikkeitä, tarkistaen onko nähtävissä mitään poikkeavaa, mikä voisi olla merkki mahdollisesta loukkaantumisesta. Katson koirien liikkeet vielä kertaalleen lyhyen levon jälkeen – pääsääntöisesti 30-60 minuutin levon jälkeen. Näin minulla on mahdollisuus huomata mahdolliset poikkeavuudet ja reagoida niihin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Koiran alkulämmittely ja loppuverryttely harrastuksen yhteydessä
Alkulämmittely ja loppuverryttely ovat jokaisen harrastuskoiran oikeus. Niin on myös riittävä lepo. Keho tarvitsee lepoa palautumiseen ja liian vähäinen lepo altistaa koiraa loukkaantumisille. Onko koirallasi vaikeuksia rauhoittua treenien jälkeen, vaikka olet tehnyt hyvän loppuverryttelyn? Lue vinkkejä tähän täältä >>

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Haluatko lukea lisää koiran kanssa harrastamisesta? Ehkä vielä mietit mitkä lajit sopisivat sinulle ja koirallesi parhaiten? Lue aiempi julkaisuni "Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?" >>

Kommentit