Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?

Erilaisia harrastuksia koiran kanssa on tänä päivänä huima määrä – on tottelevaisuutta, agilitya, useita palveluskoiralajeja, koiratanssia ja lukemattomia muita. On sanomattakin selvää, että aivan jokaiselle koiralle löytyy sopiva harrastus, jos vaan omistaja on tarpeeksi avarakatseinen. 

Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?
Erilaiset noutoliikkeet kuuluvat moneen eri lajiin. Noudettava esine voi esimerkiksi olla kuvan kaltainen notokapula. Nouto-treenit kannattaa aloittaa koiralle mieluisalla esineellä, kuten vaikkapa lelulla.

Löydä sopiva harrastus

Paras harrastus on sellainen, mistä sekä koira että omistaja nauttivat. Oletko kenties kiinnostunut vauhdikkaasta vai rauhallisemmasta lajista? Haluatko ennemmin harrastaa itseksesi koirasi kanssa vai ryhmässä? Miten paljon aikaa sinulla on laittaa harrastukseen? Aloita miettimällä vastauksia näihin kysymyksiin.

Vauhdikkaita lajeja ovat esimerkiksi agility ja valjakkolajit kuten canicross, eli koirajuoksu. Näissä lajeissa vaaditaan koiralta hyvää fyysistä kuntoa. Canicrossissa myös omistajan kunto on keskeisessä roolissa, mutta agilityssä on mahdollista valita kuinka fyysisesti aktiivinen ohjaaja haluaa olla radalla. Agility vaatii esteitä, mikä usein tarkoittaa treenikentälle suuntaamista, kun taas canicrossia voi harrastaa lähes missä vaan.

Useat palveluskoiralajit ovat sekä aikaa vieviä että vaativat ryhmän tai edes muutamat apukädet onnistuneisiin treeneihin. Nose workia eli hajujen etsimistä voi vuorostaan treenata kotioloissa niin sisällä kuin ulkona, jolloin treenit voivat olla hyvinkin nopeasti paketissa ja riittää, että sinä ja koirasi olette paikalla.

Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?
"Vetokoirat parkissa", kun lumi saapuu voi koirien kanssa lähteä hiihtolenkille. Muista kuitenkin ettei koirat ole tervetulleita kaikilla laduilla. Oman kunnan nettisivulta löytyy yleensä tietoa alueen koiraladuista.

Tutustu tarkemmin eri lajeihin:

Mainittujen lajien lisäksi löytyy lukemattomia muita harrastuslajeja, kuten rotukohtaisia lajeja – paimennuskoiraroduille paimennusta, metsästyskoiraroduille useita eri metsästykseen liittyviä harrastusmuotoja ja vinttikoirille rata- ja maastojuoksua. Aloita esimerkiksi lukemalla Suomen Kennelliiton sivuilta näistä lisää.
Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?
Minulle kilpaileminen on osa harrastamista, mutta harrastaa voi hyvin ilman tavoitteita edetä kilpailuihin.

Harrastuksen aloittaminen

Ympäri Suomea löytyy niin koiraharrastusyhdistyksiä kuin yksityisiä alan yrittäjiä, jotka tarjoavat koulutuksia eri harrastuslajeissa. Lisäksi monella rotuyhdistyksellä on esimerkiksi eri lajien tutustumispäiviä ja eri lajien harjoitusryhmiä. Eikä pidä unohtaa verkkokursseja, niitä on tänä päivänä tarjolla koko ajan enemmän ja enemmän.

Yhdistyksen kautta harrastaminen voi olla edullisempaa kuin kaupallisen tahon kursseilla. Jotta pääsee mukaan yhdistyksen järjestämiin koulutuksiin, pitää usein olla yhdistyksen jäsen ja lisäksi kannattaa olla valmis osallistumaan esimerkiksi yhdistyksen järjestämiin talkoisiin ja muihin tapahtumiin. 

Voi olla hyvä idea aloittaa koiran kanssa harrastaminen ihan pentu- tai arkitottelevaisuuskurssilla sen sijaan, että aloittaa suoraan tietyn lajin alkeiskurssilla. On nimittäin helpompaa aloittaa uusi laji, kun koira on ensin oppinut muutamia perusasioita. Kun koiralle on esimerkiksi opetettu kontaktin ottaminen omistajaan, niin koira on sekä paremmin kontrollissa että kiinnostunut yhteistyöstä omistajansa kanssa. Kontaktin rakentamisesta koiraan olenkin kirjoittanut enemmän aiemmin, lue juttu >>

Muista myös harjoitella leikkimistä ja koiran palkkaamista. Kun koira palkkautuu hyvin, harrastaminen sujuu paljon paremmin. Olen kirjoittanut tästä aiheesta pennun näkökulmasta aiemmin, mutta samat periaatteet toimivat myös aikuisen koiran kanssa, lue juttu >>
Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?
Leiki koirasi kanssa usein, mutta vähän kerralla jolloin leikki pysyy intensiivisenä. Koiran kanssa voi leikkiä niin leluilla kuin nameilla. Kokeile sekä erilaisia leluja että nameja ja löydä koirasi suosikit.

Muista: ota harrastaessa huomioon koiran ikä, terveys ja rakenne

Pennun tai nuoren koiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti, mutta pidä rasitus sopivalla tasolla ja muista tuttu ohje: laatu korvaa määrän. Pennulla ei kannata teettää tiukkoja käännöksiä kovassa vauhdissa, mutta pentua voi hyvin opettaa esimerkiksi kiertämään agilityesteen siivekettä vihjesanasta rauhallisemmassa vauhdissa. Samoin pennulle voi esitellä monissa lajeissa esiintyviä hyppy-esteitä, mutta vältä korkeita hyppyjä ja pidä toistot vähäisinä. Kaipaatko inspiraatiota pennun ensimmäiseen vuoteen? Kirjoitin enemmän Linan ensimmäisestä vuodesta omassa julkaisussa, lue juttu >>

Myös vanhan koiran kanssa voi ja kannattaa harrastaa, jotta seniorikoira pysyy virkeänä. Seniorin kanssa ei kuitenkaan välttämättä kannata aloittaa kovin vauhdikasta ja fyysisesti rasittavaa lajia, vaan ennemmin suunnata esimerkiksi nose workin tai vaikkapa rally-tokon pariin.

Koiran terveystila voi asettaa joitakin rajoituksia harrastuksien suhteen. Jos koiralla on esimerkiksi luustollisia ongelmia, kuten nivelrikkoa on harrastuksen oltava sellainen, ettei se aiheuta koiralle kipua. Aiemmat loukkaantumiset tai muut terveyttä heikentävät seikat eivät kuitenkaan kokonaan sulje pois harrastamista. Esimerkiksi monet nenähommat kuten nose work sopivat näille koirille.

Koiran rakenne on syytä ottaa huomioon, kun valitsee sopivan lajin. Hyvin iso ja/tai raskasrakenteinen koira ei välttämättä ole se paras agility-kaveri, vaikka koira olisikin perusterve. Joissain lajeissa on lisäksi rotukohtaisia rajoituksia osallistumiselle. Esimerkiksi palveluskoiralajeissa on määritelty millä roduilla on kilpailuoikeus.

Mikä harrastus sopisi minulle ja koiralleni?
Lina tyytyväisenä ajettuaan lyhyen metsäjäljen. Metsäjäljellä koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä ja ilmaisee jälkiesineitä (kokeessa 6 n. 10 cm pituista keppiä). Jäljen tekijä on koskenut, eli hajustanut kepit. Kokeessa koira suorittaa myös tottelevaisuusosuuden ja esineruudun. Lue lisää lajista >>

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit