Aktiivisen koiran loukkaantuminen

Tässä vajaan kahdenkymmenen koiravuoden aikana on tullut koettua koirilla jos jonkinlaisia loukkaantumisia. Hyvällä onnella on ollut kysymys pienestä vahingosta, mistä koira on parantunut pitkälti pelkän levon avulla. Matkaan on kuitenkin myös mahtunut leikkaushoitoa vaativia loukkaantumisia. Riippumatta kuinka pahasti koira on loukkaantunut, niin loukkaantumisiin on minusta aina syytä suhtautua vakavasti.
Aktiivisen koiran loukkaantuminen
Vuosi 2019 ei ollut Devinin vuosi. Heti alkuvuodesta Deviniltä venähti varvas. Sitä yritettiin ensin kuntouttaa levolla ja tukemalla varvasta, mutta tuloksetta. Seuraava askel oli leikkaus, missä varpaan nivelside vahvistettiin. Tästä seurasi useamman kuukauden kuntoutus, mutta varvas ei silti kestänyt ja lopulta päädyimme varpaan amputaatioon kesän lopussa. Taas oli vuorossa pitkä kuntoutus ja sen jälkeen koitti vihdoin normaali elämä. Tuli kyllä koeteltua niin koiran kuin omistajan hermoja. Lue Devinin koko varvas-tarina >>

Kun vahinko sattuu

Aktiivinen (harrastus)koira lienee alttiimpi loukkaantumisille kuin rauhallisempi kotikoira. Meidän laumassa on sattunut enemmän loukkaantumisia ihan arjessa lenkeillä kuin lajitreenien yhteydessä, mutta tämä riippunee aika paljon minkälaisesta koirasta on kyse. Onko koira esimerkiksi rauhallinen liikkuja arjessa ja hyvin raju liikkeissään harrastuksissa? Silloin on korkeampi riski loukkaantumiselle treenien tai kisojen yhteydessä kuin arjessa.

Riippumatta missä tai miten loukkaantuminen tapahtuu, koiran kroppaa tulee tarkistaa, mikäli koira näyttää merkkejä loukkaantumisesta – jos koira esimerkiksi ontuu, keventää jalkaa, vinkaisee. Itse en juurikaan jää seuraamaan ontumisia kotona, vaan vien koiran ammattilaiselle näytille mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vahinko on sattunut. On toki tavallista, että sitä joutuu odottamaan vähintään muutaman päivän, että saa ajan esimerkiksi ortopedille. 

On syytä pitää mielessä, että jos koira loukkaantuu lenkillä tai treeneissä/kisoissa, niin koiran lenkki/treeni/kisa loppuu siihen. Lenkiltä voi joutua kävelemään koiran kanssa takaisin ja kevyesti ontuvaa koiraa voi usein kävelyttää kotiin kytkettynä. Itselleni on myös tullut eteen tilanne, jolloin koira on pitänyt kantaa lenkiltä kotiin. Treeneissä tai kisoissa on vuorostaan syytä lopettaa tekeminen heti, jos koira loukkaantuu – näin myös vaikka esimerkiksi ontuminen olisi vaan hetkellinen. Vamman todellinen tilanne on usein nähtävissä vasta levon jälkeen ja silloin, jos rasitusta vielä jatketaan pienenkin loukkaantumisen jälkeen, on iso riski että pienestä vammasta tulee iso vamma.
Aktiivisen koiran loukkaantuminen
Lina satutti oikean etujalkansa lenkillä reilu kuukausi sitten. Lina rupesi kevyesti ontumaan jalkaa ja ontuminen jatkui lievänä kyseisen illan. Seuraavana aamuna Linan liike näytti jo normaalilta. Ammattilaisten avulla selvisi kuitenkin, että Linalla oli pieni vamma biceps-jänteen alueella.

Tapaus Lina ja lievä etujalan ontuma

Lina juoksi lenkillä vapaana ja jarrutti pysähtyäkseen, ehkä haju polun sivulla aiheutti tämän nopean suunnanmuutoksen? Näin että Lina horjahti hieman, mutta niinhän koirat välillä tekevät. Tämän jälkeen kuitenkin huomasin, ettei liike ollut aivan puhdas. Pyysin Linaa tulemaan luokse ja huomasin Linan ontuvan lievästi toista etujalkaa. Katsoin tassut läpi, ettei esimerkiksi anturoissa tai kynsissä ollut mitään näkyviä vammoja, kopeloin jalkaa muutenkin, mutten löytänyt kipupistettä tai muuta poikkeavaa. Kävelimme rauhallisessa tahdissa takaisin kotiin, matka ei onneksi ollut pitkä.

Linan liike oli mielestäni normaali heti seuraavana aamuna, mutta varasin varuiksi ajan sekä ortopediaan erikoistuneelle lääkärille että fysioterapeutille. Sain ajat muutamien päivien päähän. Tässä välissä pidin Linaa levossa, eli tein muutaman kerran päivässä 10-15 min rauhallisia lenkkejä. Vaikkei Lina enää ontunut, niin selvisi että sillä oli ilmeisesti lievä vehähdys biceps-jänteen alueella.  

Lina sai tulehduskipulääkettä ja ohje jatkaa lyhyttä remmikävelyä viikon, parin ajan. Lina kävi myös fysioterapiassa hoidattamassa ja kuntoutumassa jalkaa. Koska Linalla on Agrian hoitokuluvakuutus mihin sisältyy kuntoutus, niin tämä kaikki meni vakuutuksen alle. 

Oli onni onnettomuudessa, että vein Linan tarkastettavaksi, vaikka ontuma oli aika lievää ja sitä esiintyi ainoastaan yhden illan ajan. Biceps-jänteen alueen vammat eivät välttämättä ole kovin pahat/vaaralliset, mutta hoitamatta jätetyt biceps-jänteen -vammat ja -tulehdukset voivat aiheuttaa kroonisen tilan, mikä vuorostaan hankaloittaa parantumista ja voi lopulta vaatia leikkaushoitoa.
Aktiivisen koiran loukkaantuminen
Koiran ensiapulaukkua on hyvä pitää mukana pidemmillä lenkeillä, jotta esimerkiksi mahdolliset tassuhaavat saa heti suojattua. Itse sujautan myös kevyeen tossun mukaan ensiapulaukkuun puhdistus- ja sidetarvikkeiden kaveriksi.
Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa. Tulen seuraavassa julkaisussa kirjoittamaan lisää aktiivisen koiran kuntouttamisesta. Pysy siis kuulolla, mikäli aihe kiinnostaa!

Kommentit