Aktiivisen koiran kuntoutus loukkaantumisen jälkeen

Vuosien varrella laumassamme on kuntoutettu koiria loukkaantumisten jälkeen useamman kerran. Joitakin kertoja kuntoutusta on edeltänyt leikkaus, mutta kuntoutukseen ei suinkaan onneksi aina liity leikkaushoito. Monet vammat paranevat esimerkiksi levolla, lääkkeillä ja fysioterapialla. Varsinkin kun aktiivinen (harrastus)koira loukkaantuu, on onnistuneella kuntoutuksella iso merkitys – onnistunut kuntoutus on avain siihen, että aktiivinen elämä voi jatkua.
Kolmen koplassa kolme aktiivista koiraa, kaikkia on kuntoutettu loukkaantumisen jälkeen vähintään kerran elämässä. Vesi on usein hyvä apu kuntouttaessa koiraa loukkaantumisen jälkeen (ei kylläkään kuvan kaltaisten tilanteiden muodossa). 

Aktiivisen, innokkaan ja nopealiikkeisen koiran kuntoutus – valmistaudu ennakkoon  

Aktiivisen (harrastus)koiran kuntoutus loukkaantumisen jälkeen eroaa varmasti rauhallisemman kotikoiran kuntouttamisesta. Itselläni on lähinnä kokemusta aktiivisista kavereista, myös erittäin innokkaasta ja nopealiikkeisestä yksilöstä. 

Mikäli sinulla on terve koira kotona, niin tässä tulee muutama asia, mihin kannattaa panostaa ennen kuin koira mahdollisesti loukkaantuu. Nämä asiat ovat varsinkin hyödyllisiä sen elohiirtä muistuttavan koiran kanssa:
  • Opeta koira rauhoittumaan. Siitä olen kirjoittanut enemmän aiemmin >>
  • Totuta koira käsittelyyn – esimerkiksi että sen jalkoja ja tassuja saa kopeloida ja nostella/taivutella koiran sekä seistessä että ollessa kyljellään.
  • Opeta koiralle erilaisia kehonhallinta-juttuja – esimerkiksi laatikon tai tasapainotyynyn päällä seisomista ja että voit myös siinä nostella koiran tassuja.
  • Opeta koira kävelemään vedessä tai käytä koira tutustumassa vesijuoksualtaaseen.
Kun koira on helppo käsitellä ja se osaa tiettyjä sääntöjä, sitä on helpompi käsitellä ja kuntouttaa. Varsinkin nopealiikkeinen koira hyötyy näistä opeista, jotta sille on mahdollista asettaa rajoja ja esimerkiksi vaatia rauhoittumista. Se eloisa ja aktiivinen koira ei nimittäin kokemukseni mukaan muutu rauhallisemmaksi sairasloman aikana, kun kaikki purkamaton energia patoutuu koiraan. 
Aktiivisen koiran kuntoutus loukkaantumisen jälkeen
Erilaisia harjoituksia tasapainotyynyillä käytetään usein koiraa kuntouttaessa loukkaantumisen jälkeen. Ohjeet harjoituksiin saat koiran fysioterapeutilta ja varsinkin kun kyseessä on kuntoutus, niin ohjeita on syytä seurata täsmällisesti, jotta lopputulos on toivotunlainen.

Lupa aloittaa koiran kuntouttaminen

Ensimmäinen askel, kun koira loukkaantuu, on olla yhteydessä eläinlääkäriin (kirjoitin enemmän aktiivisen koiran loukkaantumisesta edellisessä julkaisussani >>). Itse suosin sellaisia eläinlääkäreitä, loukkaantumisissa kyseeseen tulee usein ortopedi, jotka tekevät yhteistyötä fysioterapeuttien kanssa. 

Eläinlääkäri arvioi vamman ja mahdollisen leikkaustarpeen. Vasta tämän jälkeen on mahdollista aloittaa kuntoutus eläinlääkärin luvalla. Mikäli vamma vaatii leikkausta, on mahdollista että varsinainen kuntoutus aloitetaan vasta esimerkiksi tikkien poiston jälkeen. Kaikki tämä selviää kyllä eläinlääkärin ja fysioterapeutin avulla.

Varsinkin ensimmäiset viikot loukkaantumisen tai mahdollisen leikkauksen jälkeen pitää usein ottaa hyvin rauhallisesti. Lenkit ovat sen pituiset, että koira pääsee tarpeille, eikä aktiivista kuntouttamista ole välttämättä mahdollista heti aloittaa. Tässä vaiheessa on tärkeää noudattaa saatuja ohjeistuksia, eikä kiirehtiä tai oikoa mutkia, vaikka koiran elämä tuntuukin hyvin tylsältä.

Kuntoutus vedessä

Riippuen vammasta koiralle saatetaan suositella vesijuoksua/-kävelyä. Kun Linalle osui hauis-jänteen alueelle pieni venähdys tässä kesän alussa, niin pääsin toteuttamaan vesikävelyä luonnonvedessä. Vesikävelyn olisi myös voinut tehdä vesijuoksumatolla altaassa, mutta koska on kesä sain ohjeet fysioterapeutilta siihen, miten voin vesikävelyttää luonnonvedessä. Oli tärkeää kävelyttää Linaa sopivan syvällä ja lisäksi piti tarkkailla aikaa, jottei rasitusta tullut kerralla liikaa.

Kotiharjoittelu

Omistajalla on usein iso vastuu koiran kuntoutuksessa. Kaikki koirat, joita olen itse kuntouttanut loukkaantumisen jälkeen ovat saaneet fysioterapeutilta kotiharjoituksia. Riippuen vammasta harjoituksia on pitänyt tehdä joko useita kertoja päivässä tai kerran päivässä. Esimerkiksi Lina teki erilaisia painonsiirto-harjoituksia kerran päivässä noin 2-3 viikon ajan loukkaantumisen jälkeen. Tämän jälkeen Lina palasi normaalin jumppa-ohjelmansa pariin (minulla koirat jumppaavat tavallisesti noin jokatoinen päivä fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti).

Muista: Onnistunut kuntoutus vähentää vamman uusiutumisen riskiä. Suhtaudu kuntoutukseen ja saatuihin ohjeistuksiin vakavuudella ja kärsivällisyydellä.
Aktiivisen koiran kuntoutus loukkaantumisen jälkeen
Mikäli vaan koiran vamma ja käyttäytyminen sen sallii, kannattaa miettiä miten koiraa voisi aktivoida sairasloman aikana. Esimerkiksi ruuan antaminen aktivointileluissa tai älypeleissä voi olla olla sopivaa puuhaa sairaslomalaiselle. 

Elämä pysyvien vammojen kanssa

Koirat voivat kuntoutua täysin monista erilaisista pienistä ja myös isoista vammoista. Aina on silti mahdollista, että vammasta jää pysyviä murheita. Mikäli varsinkin harrastuskoira loukkaantuu niin, että saa pysyviä vammoja, on omistajan oltava valmis tekemään muutoksia koiran elämään ja harrastuksiin.

Aktiivinen harrastukoira kaipaa säännöllistä kehonhuoltoa, esimerkiksi fysioterapeutin toimesta. Samoin koskee koiraa, jolla on pysyviä vammoja aiemman loukkaantumisen takia. Tällaisesta koirasta voisi sanoa, että kuntoutus jatkuu loppuelämän. 

Tapaus Tino – pysyvä vamma olkapäässä

Tinolla on revennyt ja osittain irronnut nivelside olkapäästä ja sen takia Tinolla todettiin alkavaa nivelrikkoa olkanivelessä jo alle 3-vuotiaana. Kun vamman laajuus selvisi, oli heti selvää, ettei Tino tule jatkamaan agility-harrastuksen parissa Agility olisi rikkonut olkanivelen aivan liian nopeasti, eikä vaurioitunut nivelside olisi kestänyt agilityn tuomaa rasitusta kovin pitkään. Tino aloitti sen sijaan tokon ja vesipelastuksen parissa, ja kroppa kesti järkevästi suunnitellun treenaamisen hyvin useita vuosia. Vanhemmiten Tino on myös harrastanut rally-tokoa.

Tino käy pääsääntöisesti kuuden viikon välein fysioterapiassa. Siinä välissä teemme kotona tavallisesti 2-3 kertaa viikossa erilaisia harjoituksia, niin sanottuja jumppia, jotta Tinon kroppa pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa.
Aktiivisen koiran kuntoutus loukkaantumisen jälkeen
Vanhemmiten Tinon olkapäässä olevat nivelrikkomuutokset aiheuttavat välillä lievää ontumista ja/tai jäykkyyttä. Tino on kuitenkin pääsääntöisesti pystynyt elämään hyvin aktiivista elämää ottaen huomioon toisessa olkapäässä olevan nivelsidevamman. Syksyisin/talvisin Tino ulkoilee usein kevyen villapaidan kera, jotta olkapäät ja selkä pysyvät lämpimänä. Tino täytti keväällä 10 vuotta.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa. Olethan huomannut, että Agria Koirarotuvakuutukseen sisältyy myös koiran kuntoutus? Tutustu vakuutukseen ja ehtoihin Agrian sivuilla >>

Kommentit