Pennun leikittäminen ja leikin jälkeinen rauhoittuminen

Pentu-arki on minusta mahtavaa aikaa ja siihen kannattaa varata riittävästi vapaa-aikaa. Suhde pennun ja omistajan välillä vahvistuu kovaa tahtia, kun pennun kanssa on aikaa puuhastella. Yksi tärkeä ja suhdetta vahvistava asia on pennun kanssa leikkiminen. Niin villi kuin rauhallinen pentu nauttii leikkimisestä ja oikeanlainen leikki purkaa pennun akkuja. Varsinkin vilkas pentu voi kuitenkin tarvita apua rauhoittumaan, eli kierroksien laskemisen kanssa leikin jälkeen.
Villi pentu? Sitä ne pennut usein ovat. Pentu kaipaa aktivointia, kuten suhdetta vahvistavaa leikkimistä oman ihmisen kanssa, jotta pentu malttaa sitten taas rauhoittua ja levätä.

Pennun leikittäminen

Kaikille pennuille ei ole luontaista leikkiä ihmisen kanssa, tai pentu ei vaan vielä osaa leikkiä ihmisen kanssa. Leikkimistä kannattaa sen takia heti lähteä harjoittelemaan, kun pentu on kotiutunut ja sopeutunut uuteen kotiin. 

Pennut kiinnostuvat yleensä liikkuvasta kohteesta. Liikuta siis lelua pennun lähellä, aina vähän pennusta poispäin tai pennun ohitse (eli lelua ei tyrkytetä pennulle). Kun pentu kiinnostuu lelusta ja ottaa lelusta kiinni voidaan aloittaa pieni vetoleikki – muista suhteuttaa veto pennun voimankäytön mukaan, ei ole tarkoitus riepotella pentua lelun perässä.

Kahden lelun leikki

Itse panostan pennun kanssa varsinkin kahden lelun leikkiin. Siinä pentu oppii vihjesanasta vaihtamaan lelusta toiseen ja pennulle vahvistuu myös ajatus siitä, että lelu kannattaa tuoda takaisin omistajalle. Leikkiin tarvitaan kaksi lelua, monille pennuille auttaa, jos lelut ovat samanlaiset, eli samanarvoiset. 

Kahden lelun leikki lähtee siitä, että pennun kanssa leikitään ensin yhdellä lelulla yhdessä. Hetken päästä omistaja aktivoituu toisen lelun kanssa. Toiveena on nyt, että pentu jättää ensimmäisen lelun ja kiinnostuu toisesta lelusta, jolloin leikki jatkuu uudella lelulla. 

Alkuun molemmista leluista voi pitää itse kiinni (yksi lelu per käsi), jottei pentu lähde esimerkiksi rallattelemaan omille teilleen lelun kanssa. Kun halutaan saada pentu vaihtamaan lelua, niin ensin ensimmäinen lelu "kuolee" – lelu pidetään ihan paikallaan vaikka painamalla sitä maata vasten, jolloin lelu ei juuri liiku. Heti sen perään toinen lelu herää henkiin, sitä liikutetaan niin, että pentu kiinnostuu siitä ja tarraa siihen kiinni. Tätä vaihtoleikkiä jatketaan niin, että se lelu millä yhdessä leikitään vaihtuu vuoron perään. Kun pentu on oppinut leikin kuvion, voidaan lelun vaihtamiseen yhdistää vihjesana, mikä tarkoittaa jatkossa lelun vaihtamista.

Alla olevalla videolla olen päässyt yllä selitetystä tilanteesta seuraavalle tasolle pienen Lina-pennun kanssa. Eli annan Linan voittaa lelun itselleen tai lähetän Linan lelulle ja houkuttelen sitten vaihtamaan toiseen leluun.


Lelun palautus omistajalle

Toinen leikkiin liittyvä asia, minkä opetan pennulle on lelun palautus ihmiselle, jotta yhteinen leikki voi jatkua. Monet pennut, ja myös aikuiset koirat, tykkäävät lähteä omille teilleen lelujen kanssa. Tämän takia pennulle pitää erikseen opettaa, että on kannattavaa tulla takaisin omistajan luokse lelun kera. Annan tavallisesti pennun usein voittaa vetoleikeissä ja kun otan lelun pennulta, niin annankin lelun usein heti takaisin pennulle. Näin pentu oppii, ettei siltä aina viedä lelua, kun pentu tulee lelun kanssa ihmisen luokse.

Pennulle pitää olla kannattavaa ja kivaa tulla lelun kanssa ihmisen luokse. Pentua ei pidä ajaa takaa, jos se lähtee omille teille lelun kanssa. Käänny/liiku/juokse sen sijaan pennusta poispäin ja kutsu pentua iloisesti. Käytä tarvittaessa kahden lelun leikkiä, eli juokse poispäin hihkuen toisen lelun kanssa. Lina noin 11-viikon iässä näyttää videolla hieman mallia:


Löydä teidän tapa leikkiä!

Kaikki pennut eivät tykkää tai innostu samanlaisista leikeistä, tai samanlaisista leluista. Kokeili rohkeasti erilaisia leluja ja erilaisia tapoja leikkiä. Löydä juuri teidän tapa leikkiä! Anna myös leikille aikaa kehittyä ja pidä alkuun leikkituokiot lyhyinä – muutaman minuutin leikki keralla riittää pikkupennun kanssa. Lopeta leikki kun pentu on vielä innoissaan leikkimisestä, ennen kuin pentu ehtii väsymään.

Leiki ruualla

Myös ruualla voi leikkiä. Opeta pentua seuraamaan ja jahtaamaan kädessäsi olevaa herkkua. Varsinkin ei niin ahneelle pennulle on hyvä opettaa kiinnostusta nameihin ja herkkuihin leikin avulla. Se helpottaa jatkossa elämää, kun haluat palkita jostain asiasta namilla. Namilla on oltava koiran mielestä arvoa, jotta nami olisi koiralle palkka. 

Opeta herkusta/lelusta luopumista

Varsinkin oikein ruoka- tai lelu-innostuneen pennun kanssa on syytä pitää huolta siitä, ettei meno muutu liian villiksi, tai jopa maaniseksi. Tarkkaile pentusi käytöstä ja ilmettä lelua/herkkua kohtaan. Näyttääkö pentu siltä, ettei se pysty keskittymään mihin muuhun kuin herkkuun/leluun, kun nämä otetaan esille? Itse leikissä pentu saa kyllä olla hyvinkin keskittynyt leikkiin. 

Mikäli pelkkä ajatus leikistä saa pennun menettämään hallinnan, niin asiaan on hyvä puuttua. Opeta esimerkiksi silloin pentu luopumaan lelusta/namista. Eli jotta pentu saa haluamansa (lelun/namin), niin pennun pitää ensin pystyä luopumaan siitä. Ahne Lina-pentu opetteli hyvin nuorena namista luopumista ja siinä yhteydessä katsekontaktin tarjoamista:


Väsytetty vai kierroksilla käyvä pentu leikin päätteeksi? 

Pienen pennun leikkituokiot pidetään lyhyinä ja ne lopetetaan ennen kuin pentu väsyy ja jopa kyllästyy leikkiin. Luonteeltaan rauhallisempi pentu väsähtää ja rauhoittuu usein itsekseen melko nopeasti leikin jälkeen.

Mikäli pentu on aktiivinen ja riehakas yksilö, niin pentua on syytä tarvittaessa auttaa laskemaan kierroksia leikin jälkeen. Pennulle voi esimerkiksi antaa ruualla täytetty aktivointilelu (esim. Kong-lelut) tai pennulle voi heittää ruokaa/nameja etsittäväksi nurmikosta tai vastaavasta. Tämän tyyppinen aktivointi ruualla rauhoittaa yleensä pentua ja opettaa pentua säätelemään aktiivisuustasoa.

Varsinkin sen riehakkaamman pennun kanssa voi olla hyvä harjoitella myös rauhoittumista sitten, kun kierroksia on laskettu leikin jäljiltä. Huolehdi siis kuitenkin ensin siitä, että leikissä syntyneet kierrokset ovat laskeneet, ennen kuin siirryt rauhoittumisen pariin. Voit lukea lisää rauhoittumisen opettamisesta postauksestani Opeta koira rauhoittumaan käskystä (klikkaa tekstiä ja pääset kirjoitukseen). 
Pennun aktivointi, leikittäminen vai väsyttäminen?
Suo pennulle myös riittävästi lepoa. Haluan itse, että pentu oppii rauhoittumaan ja lepäämään eri tilanteissa ja paikoissa. Näin pennusta kasvaa suuremmalla todennäköisyydellä tasapainoinen koira, joka osaa säädellä aktiivisuustasoa eri tilanteissa.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit