Opeta koirasi rauhoittumaan käskystä

Oli koira sitten vilkas tai rauhallisempaa sorttia, niin rauhoittuminen on minusta tärkeä asia opettaa jokaiselle koiralle. Toisille rauhoittuminen tulee luonnostaan ja toisille sen eteen saa tehdä enemmän töitä. Entä mitä tarkoitan rauhoittumisella? Minulla on "rauha"-käsky koirilleni ja se tarkoittaa "asetu makuulle ja ota iisisti", eli tietynlainen taukokäyttäytyminen. Tätähän koirat tekevät itsekseenkin, mutta usein rauhoittumiselle on tarvetta myös silloin, kun koiran ensisijainen toimintamalli ei ole rauhallisesti makoilu.

Rauhoittumisesta on hyötyä lukemattomissa tilanteissa ja rauhoittumisen kautta koira oppii yhdistämään oikeanlaisen mielentilan tiettyihin tilanteisiin. Esimerkiksi vuoroa odotellessa vaikkapa eläinlääkärin vastaanotolla voin pyytää koiriani "rauha"-käskyllä käymään maaten. Näin odottelu sujuu ilman turhaa hötkyilyä. Myös kynsiä leikatessa käytän rauhoittumista, jolloin koirat makoilevat rimpuilematta toimenpiteen ajan. Harrastuskentillä "rauha"-käskymme tarkoittaa koirilleni, että nyt on aika tauolle ja silloin kierrokset lasketaan usein hyvinkin korkeasta mielentilasta rauhallisemmalle tasolle.
Aloitan rauhoittumisen opettelu heti, kun pentu on kotiutunut. Kuvassa olevalla Lina-pennulla on sellainen ilme, että rauhoittumista kannattanee harjoitella vasta, kun akkuja on ensin vähän purettu ja on muutenkin aika päiväunille. 

Vinkkejä miten voit opettaa rauhoittumisen 

Minusta on ihanteellista, mikäli rauhoittumisen opiskelu aloitetaan heti, kun pentu on kotiutunut. Toki myös aikuiselle koiralle voi, ja kannattaa, opettaa rauhoittumista. Aikuisen koiran kanssa saattaa joutua tekemään enemmän töitä opetusvaiheessa kuin pennun kanssa. Aikuisella koiralla on yleensä jo omia toimintamalleja monissa tilanteissa ja näiden muuttaminen vie aikaa ja kärsivällisyyttä. Lopputulos palkitsee kuitenkin aina.

Vahvistan rauhoittumista eri tavoin – poimin ns. itsenäistä rauhoittumista ja yhdistän tähän käskyn, ja lisäksi opetan rauhoittumista temppuna.

Itsenäinen rauhoittuminen

Vahvistan/harjoittelen itsenäistä rauhoittumista sellaisina hetkinä, kun näen että pentu on väsähtämässä. Asetun silloin pennun kanssa esimerkiksi lattialle, silitän rauhallisesti ja pyrin saamaan pennun asettumaan makuulle. Jos pentu muuttuukin virkeämmäksi, eikä lähde hakeutumaan unille, otan pennun syliin/osittain syliin. Mikäli pentu rimpuilee, en laske pentua sylistä. Meillä pennut opetetaan aina heti siihen, ettei sylistä pääse pois rimpuilemalla. Pennut oppivat tämän yleensä nopeasti ja usein tätä on harjoiteltu jo kasvattajan toimesta. Kyse ei ole enää pelkästään rauhoittumisesta, vaan myös turvallisuudesta. Jos pentu pääsee rimpuilemalla pois, on vaarana että se joku kerta sitten tipahtaa sylistä ja siinä voi käydä huonosti.

Itsenäinen rauhoittuminen ei tosiaan aina suju suunnitelman mukaan. Pentu ei yhtäkkiä olekaan niin väsynyt, kuin miltä alkuun näytti ja rauhoittumisesta ei ole merkkiäkään, ei myöskään vaikka pennun ottaa syliin. Silloin yritän saada aikaiseksi edes ihan pienen rauhoittumisen pennun ollessa sylissä ja lasken sitten pennun alas. Jatkamme harjoitusta jonain parempana hetkenä, kun pentu taas vaikuttaa väsyneeltä. 

Varsinkin pennut ovat nopeita oppimaan ja yleistämään asioita. Kun näitä harjoituksia tekee säännöllisesti, alkuun mielellään päivittäin, niin pentu oppii kaavan. Jotta mahdollisimman moni harjoituskerta olisi onnistunut, niin sitä omaa pentua pitää opetella lukemaan. Milloin pentu on väsähtämässä? Silloin on hyvä hetki harjoitella rauhoittumista. Parasta olisi, jos pentu rauhoittuu niin, että nukahtaa rauhoittumis-harjoituksen yhteydessä. 

Vasta kun pentu on oppinut kaavan ja osaa asettua rauhoittumaan näissä tilanteissa yhdistän toimintaan käsky-sanan. Kaava pähkinänkuoressa: väsynyt pentu -> asetu pennun kanssa lattialle (tai pennun pedin vierelle) -> pentu menee maaten.
Kun rauhoittumista opettaa temppuna, niin alusta on oiva apu. Tällöin koira opetetaan asettumaan alustalle ja pysymään siinä, kunnes sille annetaan vapautus-käsky. Koiran ei ole pakko nukkua, vaan riittää että se makoilee rauhoittuneena alustalla.

Rauhoittumisen opettelu temppuna

Jos et ole aiemmin opettanut rauhoittumista temppuna, niin suosittelen ainakin aloittamaan sillä, että opetat pennun, tai aikuisen koiran, hakeutumaan makuu-asentoon jollekin alustalle, esimerkiksi matolle tai viltille. Alusta saa mielellään olla hieman koiraa isompi, jotta siinä on mukava makoilla, muttei niin iso, että koiralla on vaikea hahmottaa sallittu alue.

Itse aloitan ohjaamalla pennun alustalle namin avulla ja houkuttelemalla pennun asettumaan makuulle (en käytä tässä vielä mitään käskyä). Palkkaan namilla heti, kun pentu menee maaten ja vapautan "vapaa"-sanalla (vapautukselle kannattaa ottaa oma käsky käyttöön). Kun pentu osaa pienellä avulla mennä alustalle maaten, pidennän hiljalleen sitä aikaa, mitä pentu makoilee alustalla.

Kun pentu osaa pienen avun kera asettua alustalle ja pysyy alustalla rauhallisena, yhdistän temppuun käskyn. Minusta se on makuasia käyttääkö itsenäisessä rauhoittumisessa ja alustan päällä rauhoittumisessa samaa vai eri käskyä. Itse käytän yhtä ja samaa käskyä itse rauhoittumiselle, meillä tämä on "rauha". Kun opetan rauhoittumista alustalle, niin minulla on alustalle oma käsky, mikä tarkoittaa "asetu alustalle makaamaan". Kun koira on asettunut alustalle annan vielä meidän "rauha"-käskyn, joka tarkoittaa että alustalle pitää jäädä makoilemaan.

Kun pentu osaa mennä käskystä alustalle ja jäädä siihen makoilemaan lisään meidän välistä välimatkaa. Eli voin itse olla useamman metrin päässä ja pentu pysyy alustalla. Seuraava askel on lisätä häiriötä. Voin esimerkiksi pyörittää palloa lattialla tai tehdä, alkuun rauhallisia, temppuja toisen koiran kanssa. Siirrän myös rauhoittumis-harjoituksen esimerkiksi ulos tai vieraaseen paikkaan. Palkitsen pentua makupaloilla ja kehuilla, kun se malttaa pysyä alustalla. Jos pentu nousee ja/tai poistuu alustalta, annan uuden alusta- ja rauhoittumiskäskyn ja treenit voivat jatkua. Aluksi pidän harjoitukset lyhyinä, jottei pentu pääse turhautumaan.

Rauhoittumista alustalla voi myös opettaa tarjoamisen kautta, eli sheippaamalla. Tämä tarkoittaa että koira tarjoaa itse alustalle menemistä, jolloin alkuun palkataan siitä, että pentu on kiinnostunut alustasta – katsoo alustaa, lähestyy sitä, astuu siihen, jne. Tässä pentua ei houkutella, vaan pentu saa tarjota käytöstä ja meidän tehtävä on palkata toivotusta käytöksestä. Käsky yhdistetään temppuun vasta, kun koira tarjoaa matolla makaamista ja pysyy asennossa hetken rauhallisena.

Jos asioiden kouluttaminen sheippaamisen kautta on vielä vierasta, niin suosittelen lukemaan aiheesta lisää ennen treenien aloittamista (googlaa esim. "sheippaaminen"). Minusta kaikille koirille on hyvä opettaa jotain sheippaamalla, joten siihen kannattaa ehdottomasti tutustua.

Monelle koiralle käy niin kuin Linalle on käynyt tässä kuvassa – ne saattavat nukahtaa rauhoittumis-alustalle, koska tietävät ettei tässä nyt tapahdu mitään mielenkiintoista. Meidän laumassa "rauha"-käskyä käytetään myös ilman alustaa, eli kun koirille sanoo "rauha", ne asettuvat siinä missä ovat makuulle (tai sitten osoitan niille paikan, missä haluan että makaavat).
Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit

Lähetä kommentti