Koiran aktivointi neljän seinän sisällä

Varsinkin syksy ja talvi ovat hyviä vuodenaikoja koiran aktivoimiseen sisätiloissa – pimeät illat, syyssateet ja talven paukkupakkaset ajavat monet koirat omistajineen sisätiloihin. Kun ulkona vietetty aika vähenee on kuitenkin syytä tarjota koiralle tarpeeksi virikkeitä. Miten sinä aktivoit koiraasi kotona?

Koirat haluavat tehdä muuta kuin vaan maata sohvalla. Toki lepo on tärkeää koirille, mutta liiallinen määrä lepoa saa koiran tylsistymään. 

Aktivointia ruuan ja herkkujen avulla

Koiran päivittäisen ruuan voi antaa niin monella muulla tavalla kuin tavallisesta ruokakupista. Koirille on tarjolla lukemattomia erilaisia aktivointileluja ja -pelejä, ja lisäksi löytyy ruokakuppeja, mitkä hidastavat koiran syömistä.

Ruuan ”saalistaminen” on monille koirille mieluisaa puuhaa. Jopa muuten nirso koira voi yhtäkkiä innostua omasta ruuasta, jos ruuan saamiseen liittyy pieni tehtävä. Myös ruokansa hotkijat hyötyvät siitä, ettei ruoka tule tavallisesta kupista, jolloin ruoka häviää silmänräpäyksessä.

Nautinnollinen ruokahetki

Helppo tapa hidastaa koirien syömistä on tähän asiaan tarkoitetut ruokakupit. Tällaisissa ruokakupissa voi esimerkiksi olla nystyröitä tai uria, mitkä hidastavat syömistä. Koiralle voi myös tarjota ruuan, tai herkun, esimerkiksi Kong-lelussa tai vastaavassa lelussa, mikä on tarkoitettu täytettäväksi. Tällaisen lelun voi täyttää melkein millä vaan. Mikäli koirasi on nopea syömään lelun tyhjäksi, niin kokeile pakastaa lelu täytteineen ennen antamista.

Täytä lelu esimerkiksi raakaruualla, purkkiruualla tai turvotetulla kuivamuonalla (turvotetut nappulat pysyvät paremmin lelun sisällä kuin kuivat nappulat). Pakasta lelu täytteineen mikäli koirasi on nopea syömään lelun tyhjäksi. Muista myös pestä lelu käyttökertojen välissä.

Herkkujen hotkijat

Syödäänkö teillä possunkorvat ja muut herkut alta aikayksikön? Pujota herkku verkkopallon sisään ja näin herkusta on iloa pidemmäksi ajaksi. Verkkopalloja löytyy sekä pyöreitä että soikeita, ja useassa eri koossa. Possunkorva mahtuu isompaan palloon, ja erilaiset purutikut sujahtavat näppärästi soikeaan palloon.

Tällainen verkkopallo on oiva herkkujen kätkijä, sen lisäksi että sillä on hauska leikkiä. Pallo on joustava, joten venyttämällä siihen saa pallon koosta riippuen kätkettyä esimerkiksi possunkorvan tai purutikun.

Älykkyys testiin

Koiran aktivointipeli, tai älypeli, on peli mihin piilotetaan ruokaa/ herkkuja esimerkiksi koloihin tai kuppien alle. Pelejä on runsaasti markkinoilla ja niiden vaikeustaso vaihtelee – aloita helposta pelistä ja siirry asteittain vaikeampaan. Voit tarvittaessa alkuun hieman opastaa koiraasi pelin saloihin näyttämällä miten peli toimii. Mitä enemmän koirasi pääsee itsekseen pelaamaan, sitä paremmaksi koirasi oppii.

Muista tarvittaessa valvoa koiraasi, kun tarjoat ruokaa/ herkkuja erilaisissa peleissä ja leluissa. Ole myös tarkkana, ettet anna koirallesi liikaa ruokaa tai herkkuja, jolloin vaarana on koiran lihominen.

Sisätilojen muut aktiviteetit

Koiraa voi, ja kannattaa, aktivoida kotona myös muuten kuin syömisen muodossa. Pieni temppu- tai jumppatuokio vahvistavat koiran ja omistajan suhdetta, sekä antaa koiralle mielekästä puuhaa.

Temppuja kehiin!

Koiralle voi opettaa lukemattomia temppuja kotona – sekä hyödyllisiä että "turhia", mutta sitäkin hauskempia. Osaako koirasi esimerkiksi kerätä omat lelut lattialta ja viedä ne lelukoriin? Tai oletko opettanut koiraasi antamaan tassua? Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä koiralle voi opettaa.

Yksi hyvin monipuolinen temppu on opettaa koiraa pitämään esinettä suussa. Temppua voi aloittaa opettamalla koiraa pitämään lelua suussa ja siitä sitten vähitellen vaihtaa vaikeampiin esineisiin. Kun koira osaa pyynnöstä pitää erilaisia esineitä suussa, on aika jatkojalostaa temppua. Seuraavaksi koiraa opetetaan esimerkiksi tuomaan ja viemään esineitä ihmiselle, tai sinne lelukoriin.

Opeta koiraasi pitämään esinettä suussa – aloita helpolla, esimerkiksi koiran omalla lelulla. Yhdistä tähän vihje, esimerkiksi "pidä" ja kokeile temppua erilaisilla esineillä. Kun pito on hyvä, pyydät koiraa tuomaan esinettä sinulle tai viemään sitä toiselle henkilölle. Pian sinulla on oma joulupukin apulainen!

Nyt jumpataan!

Erilaiset kehonhallinta-treenit vahvistavat koiran lihaksia ja auttavat koiraa hahmottamaan kroppaansa paremmin. Opeta koirallesi esimerkiksi elefantti-temppu: koiralla on etutassut korokkeella ja takajalat lattialla, ja koira pyörii itsensä ympäri tässä asennossa. Voit myös opettaa koiraa peruuttamaan ja asettamaan takajalat korokkeelle, tai opeta koiraa seisomaan ja istumaan korokkeen päällä. Kurkkaa nämä harjoitukset videolta:



Pidä huoli ettei koirasi liukastele jumppatuokion aikana – käytä mattoa alustana ja korokkeita, mitkä eivät ole liukkaita tassujen alla. Muista myös ottaa huomioon koirasi fyysisen kunnon. Mikäli koirallasi on vaikeuksia suoriutua tehtävästä, käänny eläinlääkärin puoleen varmistaaksesi ettei koiralla ole kipuja.

Sisällä on hauskaa puuhastella koiran kanssa, mutta nauttikaa myös yhteisistä retkistä ulkona. Pue tarvittaessa kylmänaralle koiralle takki päälle.


Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit