Koirien kanssa Ruotsin kautta Norjaan, miten madotus ja muut vaatimukset?

Teimme heinä-elokuun vaihteessa noin 1,5 viikon reissun Keski-Norjaan. Koska olimme autolla liikenteessä, niin järkevin reittivaihtoehto oli ajaa Ruotsin läpi. Meillä oli koirista Tino ja Devin mukana (Pippin on jo liian vanha, jotta arvostaisi reissaamista). Norjassa pätee samat säännöt kuin Suomessa koskien heisimatolääkitystä (ekinokokkilääkitys), eli koirien tulee olla madotettu ohjeiden mukaisesti ennen rajan ylitystä, kun tulevat tietyistä maista esim. Ruotsista.
Sateinen pysähdys Idre Fjällin tuntumassa Ruotsissa
Matkustaessa Suomesta Norjaan koiria ei tarvitse madottaa, mutta mikäli poikkeaa matkalla Ruotsin puolella, niin koirille tulee antaa heisimatolääkitys. Eviran sivuilla on selkeät ohjeet miten koirat tulee madottaa. Valitsimme alla olevista vaihtoehdoista ensimmäisen:
Kuvakaappaus Eviran sivuilta 19.10.2018
En nähnyt tarvetta 28 vrk:n säännölle, koska se olisi tarkoittanut madottamista kolme kertaa. Vaihtoehto 1:n mukaan riitti madotus kerran menomatkaa varten ja kerran paluuta varten. Matkamme alkoi yhtenä perjantaina, jolloin ajoimme Sipoosta Turkuun, mistä matka jatkui Tukholmaan Silja Linen iltalähdöllä. Tämä tarkoitti, että olimme Tukholmasta aikaisin lauantaina. Sieltä jatkoimme matkaa kohti pohjoista Taalainmaata, missä meillä oli luvassa yhden yön majoitus (yövyimme Knappgårdenissa, mikä oli tosi mukava majoituspaikka, ei halvimmasta päästä, mutta hintansa arvoinen).

Tämä hankaloitti hieman madotusta, koska sen hoitaminen Ruotsissa koitui mahdottomaksi (kesä)lauantaina. Tukholman lähettyvillä ei ollut eläinlääkäriasemia auki aikaisin aamusta, emmekä halunneet jäädä odottamaan useita tunteja, että jokin asema aukeaisi. Muuten ei sitten lainkaan ollut eläinlääkäriasemia auki lauantaisin matkamme varrella. Madottaminen pitää siis aina hoitaa eläinlääkärin valvovan silmän alla, jotta saa merkinnän passiin.

Eviran sivuilta selvisi kylläkin, että madottamisen voi hoitaa jo Norjassa, kun on tulossa esim. Ruotsin kautta Suomeen. Mutta mikä onkaan käytäntö, kun Suomesta matkustaa Ruotsin kautta Norjaan? Olen itse tarkka ihminen, joten selvitin tämän varmuudeksi Norjan Mattilsynetin kanssa. Siellä asia ei ollut yhtä selvästi selitetty nettisivuilla kuin Eviran sivulla, mutta ottamalla yhteyttä ja kysymällä sain vastauksen, että voi madottaa jo Suomessa, kunhan tämä hoidetaan 1-5 vuorokautta ennen Norjan rajan ylittämistä. Tämä on muuten asia, mitä monet eivät tunnu tietävän (ei myöskään ne eläinlääkärit, joihin olin yhteydessä), eli ettei madotusta ole pakko tehdä siinä maassa, mistä rajanylitys tapahtuu.

Näin ollen hoidimme madotuksen Sipoon kunnalliseläinlääkärin luona päivää ennen matkan alkamista, eli kolme vuorokautta ennen Norjan rajan ylitystä. Sen verran olin itse kuullut kavereilta ja tutuilta, että tuo madotus saattaa koitua kohtuullisen arvokkaaksi, joten tarkistin hinnat ennen kuin varasin ajan. Meidän kahden reilun 20 kg koiran madotukset (lääkkeet + eläinlääkärin palkkio) oli karvan verran alle 70 €, mikä on kuulemani mukaan kohtuullisen edullinen hinta ainakin täällä pk-seudun lähettyvillä.
Tino Dovren kansallispuistossa Norjassa
Vaikka Norja tunnetaan kalliina maana, niin madotus oli halpaa, jopa ilmaista. Meidän paluu Norjasta Ruotsin kautta Suomeen tapahtui niin, ettemme yöpyneet lainkaan Ruotsissa. Paluumatkamme tapahtui lisäksi sunnuntaina ajellessa Ruotsin läpi kohti Tukholmaa. Madotus oli siis tehtävä Norjassa, jotta se vaadittava minimi yksi vuorokausi madotuksesta tulisi täyteen, ennen kuin olisimme takaisin Suomessa.

Olin selvittänyt etukäteen paikan Norjassa, missä kävimme madottamassa koirat. Tämä tehtiin Vestnes Veterinærsenterissä Vestnesissa. Olimme sopineet, että ostamme itse lääkkeet ja tuomme ne mukanamme. Eläinlääkäri ei näin ollen veloittanut mitään siitä, että laittoi leimat passeihin ja syötti koirille parin päivän ruoka-annoksen edestä herkkuja. Minähän olin etukäteen yrittänyt kysyä, että paljonko eläinlääkäri veloittaa, mutta hän vastasi silloin vaan ettei matkabudjetimme siihen kaadu. Huumorintajuinen mies siis kyseessä, ja muutenkin oikein mukava. Suosittelen, jos matkasi koirien kanssa tapahtuu sillä suunnalla!

Madottamisen lisäksi

HUOM, Ruotsi: Kun koirien kanssa on liikkeellä Suomesta kohti Ruotsia, niin pitää huomioida, että koirista tulee tehdä tulli-ilmoitus Ruotsiin. Tämän voi tehdä joko ennakkoon netissä Tullverketin sivulla tai rajanylityksen yhteydessä valitsemalla "röda linjen", eli että on tullattavaa.

Toki rokotus- ja tunnistusmerkintävaatimukset pitää myös täyttyä niin Norjaan kuin Ruotsiin matkustaessa Suomesta. Koirilla tulee olla voimassa oleva rabiesrokotus. Huomioi että ensimmäisestä rokotuskerrasta pitää olla vähintään 21:n vuorokauden varoaika täynnä ennen matkaa. Mikäli kyseessä on pentu, niin sen tulee olla vähintään 12-viikon ikäinen, kun se on saanut rabiesrokotuksen. Pikkupentuja ei siis saa viedä Suomesta Ruotsiin tai Norjaan. Koirien pitää myös olla tunnistusmerkittyjä ja niillä pitää olla passi. Aina kannattaa toki tarkistaa nämä kaikki maakohtaiset säännöt ennen matkaa, siltä varalta, että on tullut muutoksia.
Devin puhaltaa vesikuplia Bispetvatnet-järvessä Norjassa.

Kommentit

  1. Hei! Ilmoititteko Ruotsin tulliin koiran myös tullessamme Norjasta Ruotsiin? Tähän en ole löytänyt vastausta! Kiitos kivoista vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheellinen kysymys! Vastaus on kyllä, eli sekä Suomesta että Norjasta pitää joko ilmoittaa koirista etukäteen tai sitten valita rajanylitys niin, että siellä voi tehdä tullauksen.

      Poista
  2. Kiitos tiedosta! Pitää katsoa lähempänä, miten kuljetaan ja mistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti