RC seminaarin jälkeisiä pohdintoja

Olin kuunteluoppilaana Isabelle Orenius Emanuelssonin juoksukontakti-seminaarilla eilen ja toissapäivänä. Nyt on pää täynnä uusia ajatuksia ja treeni-ideoita, tekisi jopa mieli vaihtaa Devinin 2 on 2 off puomilla juoksariksi. Tämä tietenkin vaatisi, että herra rämäpää edes pääsisi treenaamaan.
Juoksareita, eli juoksemista? Ehdottomasti mukana, t. Devin
Tässä muutamia ajatuksia, mitkä halusin kirjata tänne muistiin:

Toivottu osuma/kriteeri
Toivottu osumapaikka on puomin alimmalle kontaktiosalle (viimeisen poikkiriman jälkeinen osuus kontaktista). Myös keskiosuma on hyvä/ok, mutta sitä ylemmät osumat eivät ole toivottuja. Koiralle pitää saada opetettua, että tietty askellus puomin kontaktilla on avain palkan saamiselle. Ideana on saada koira miettimän askelluksen sovittamista kontaktille. Eri valmistajien puomit voivat olla eri mittaisia ja eri kulmauksilla, eli sama askellus ei välttämättä tuota osumaa kaikilla puomeilla. Isabellen ajatus on, että on yhdentekevää millä tavalla koira osuu toivotulle alueella, kunhan se osuu.

Alkuun kriiteri on löysempi, esim. kaikki osumat n. kontaktin keskiosuudelta alaspäin palkataan. Jokaista koiraa tulee huomioida yksilönä ja asettaa/tiukentaa kriteerit sen mukaan. Pidä mielessäsi montako epäonnistumista koirasi kestää, oppiiko se epäonnistumisista vai pitääkö pysäyttää koira/ottaa tauko saadakseen ymmärrystä, jottei koira vaan jatka virheiden toistamista? Miten paljon koirasi jaksaa fyysisesti ja henkisesti?

Isabelle hakee toivottua osumaa sheippaamalla, ei esim. kosketusalustalla tai bumbereilla.

Palkkaaminen
Isabelle käyttää palkkauksessa Treat & train namiautomaattia. Sen avulla koira oppii fokusoimaan eteen, ja tulvaisuudessa seuraavaan tehtävään. Näin koira ei opi kyttäämään ohjaajaa palkan toiveessa, jolloin askelluksesta tulee pomppiva.

Jackpot-palkka tulee, kun tassut osuvat kontaktin viimeise osuudelle. Jackpot-palkka voi esim. olla se, että koira saa namiautomaatista monta namia (multiklikkaus) ja lisäksi että ohjaaja juoksee automaatille kehumaan koiraa. Koiralle ei välttämättä anneta lisäpalkkausta lelun muodossa, koska tämä voi kilpailla namiautomaatin kanssa ja automaatin arvo laskee koiran silmissä.

Koiraa voi palkata myös hyvästä yrityksestä, vaikkei osuma olisi ollut hyvä. Jos esim. näet, että koira yrittää muuttaa askellusta saadakseen hyvän osuman, niin tästä kannattaa palkata.

Lankusta kohti kokonaista puomia
Treenit aloitetaan puomin alastulolla. Alastulolankku on maassa tai hieman korotettuna (esim. putkenpainot alla). Tämän jälkeen alastulo nostetaan minipöydälle ja siitä edetään pikkuhiljaa kohti täyskorkeaa puomia. Isabelle käyttää takaperinketjuttamista kaikissa vaiheissa. Eli lähetys tapahtuu ensin alastulolta, sitten puomin ensimmäiseltä harjalta, keskiosuudelta jne. kohti kokonaista puomia. 

Vauhdin on alkuun hyvä olla hidas, jotta koiralla pysyy ajatus mukana. Namiautomaatin voi alkuvaiheessa sijoittaa lähelle kontaktia, jottei vauhti kasva liikaa. Namiautomaatti siirretään sitten mahdollisiman pian jonkun esteen (putki/hyppy) taakse.

Isabelle haluaa, että koira oppii melko nopeasti tehtävän olevan aina puomi + seuraava este/tehtävä. Huom! Ei puomi + ohjaaja, jolloin koira oppii katsomaan taakse/sivulle kohti ohjaajaa. 

Käännökset
Kun koira osaa kokonaisen puomin, niin käännökset otetaan mukaan. Tässä siirrytään taas ketjuttamaan takaperin, eli koira ensin alastulolla, sitten harjalla, keskiosuudella jne. 

Isabelle laittaa namiautomaatin n. 90 asteen kulmaan alastulolta (n. normaalin estevälin päähän) ja lisää tähän paikkaan mahdollisimman nopeasti esteen ja siirtää automaatin esteen taakse. Tässä hän hakee taas ajatusta siitä, että tulee aina puomi + tehtävä.

Ensimmäisille käännöstreeni-kerroille voi ottaa pituuden tolpan avuksi estämään, että koira oikaisee kontaktilta (eli ei mene alas asti). 

Käskyt
Esimerkiksi näin:
  • puomi-käsky ennen puomia
  • eteen- tai käännöskäsky joko hieman ennen puomia tai kun koira on puomilla
  • (tarvittaessa) seuraavan esteen käsky (putki, hyppy, kierrä, jne.), kun koira on vielä puomilla.
Isabelle käyttää puomilla ainoastaan yhtä käännöskäskyä. Tai tämä ei ole aidosti pelkkä käännöskäsy, vaan kyseinen käsky kertoo koiralle, että tee kontakti ja ole kuulolla + käänny sille puolelle, millä ohjaaja on. Isabelle käyttää siis samaa käännöskäskyä riippumatta tuleeko koiran kääntyä oikealle vai vasemmalle, koska hänen käskynsä tarkoittaa, että käänny siihen suuntaan, missä ohjaaja on.

A-este
Tulee usein luonnostaan, kun puomi on opetettu. Osumaa ei yleensä haeta A-esteellä yhtä alas kuin puomilla. Tarvittaessa samantyyppinen treeni toimii A:lla kuin puomillakin. 

Tässä vielä Isabellen & Finnin esimerkkejä puomilla:

Kommentit