Fokusta

Treenit: tehis-toko kurssi (HSKH, Mari Leiviskä)
Koira: Devin 1½ v.
Aika & paikka: 25.10, Ojanko (ulkokenttä)

Puhun paljon fokuksesta, kun kyseessä on Devinin treeneistä. Agilityssä fokus pitäisi saada vahvemmin esteisiin/rataan ja tokossa haluan Devinin fokusoivan minuun tai tehtävään, eikä ympäristöön. Marin kurssilla fokus oli vahvasti punaisena lankana.

Aloitimme perus häiriötreenillä koko ryhmän kanssa (5 koirakkoa kurssilla). Koirat laitettiin rinkiin istumaan ja ohjaajat olivat ympyrän keskikohdassa. Mari kävi käskyttämässä ja houkuttelemassa koiria vaihtamaan asentoa (istumisesta maahan). Devin kuunteli minua yllättävänkin hyvin ja meni maahan ainoastaan silloin, jos Mari käytti sekä suullista käskyä että käsimerkkiä. Ja muutaman korjauksen jälkeen tämäkin loppui. Toisena häiriötreeninä tehtiin luoksetulossa, missä Mari houkutteli koiraa vaihtelevasti ohjaajan vieressä ja takana. Devin ei tuntunut ottavan yhtään häiriötä Marista, vaikka hän kyykki ihan vieressä. Enpä olisi uskonut!

Jokainen pääsi lisäksi pohtimaan omia ongelmia Marin kanssa 2 x 15 min. Devin sai aloittaa ruututreenillä. Devin lähtee hyvin ruutuun, mutta paikka ei ole aina oikea. Olen käyttänyt apuna alustaa, mutta Devin ei tunnu juuri piittaavaan siitä. Jos haluan jatkossa käyttää alustaa, niin sen arvoa on pakko nostaa ja jos alusta on ruudussa, niin silloin koiran kuuluu mennä alustalle, eikä vähän sinnepäin. Jatkoimme kuitenkin ruututreeniä ilman alustaa näyttöruutuna. Kävin välillä näyttämässä ruutua itse niin ilman kuin koiran kanssa, ja välillä Mari näytti ruutua. Onnistumisprosentti taisi kuitenkin jäädä ehkä noin 10. Devin juoksee kyllä reippaasti ruutuun, mutta kun kriteerinä on, että etujalat saavat maksimissaan olla ruudun keskipisteen kohdalla, niin en hyväksy suorituksia, missä Devin jää ruudun etuosaan.

Ei-toivottuja suorituksia tulee siis reippaasti ja näistä palaute on "oho" tms. ja uusi ruutuun-käsky, ja Devinhän korjaa oikein nätisti. Deviniä ei kuitenkaan tunnu haittaavaan, että tule palautetta ja Mari ehdotti nyt, ettei Devinille enää anneta korjausmahdollisuutta, vaan käyn pannasta taluttamassa ruudun oikeaan kohtaan. Lisäksi korjauksen jälkeen en enää kutsu Deviniä pois ruudusta, vaan käyn silloinkin joko taluttamassa pois tai pyydän pysymään lähellä. Aiemmin olen usein kutsunut pois, jolloin poika pääsee juoksemaan, mikä on sille palkitsevaa. Kokeilen nyt tätä tapaa ainakin joitakin treenikertoja, mutta jos onnistumisprosentti ei rupea muuttumaan, niin pitänee siirtyä takaisin alustaan, mutta ensin nostaa alustan arvoa.

Treenasimme toisena liikkeenä tunnaria. Devin hosuu yleensä aika lailla tunnarin kanssa ja saattaa maistella tai jopa nostaa vääriä ennen kuin löytää omansa (ei siis kuitenkaan yleensä tuo minulle vääriä). Saimme hyvän maltti- ja fokusharjoituksen laittamalla pitkän tunnari-rivin koirasta poispäin (n. 20 tunnaria). Koiralle laitetaan nami ennen rivin alkua, jotta hieman rauhoittuu ja siitä koira saa sitten itsenäisesti lähteä etsimään omaansa. Devin teki töitä todella tarkasta ja löysi hyvin omansa!

Kommentit