Opi lisää Agrian koiravakuutuksista – kysymyksiä & vastauksia osa 2

Olen ollut Agria Eläinvakuutuksen asiakas keväältä 2019, jolloin bordercollie Lina muutti meille. Pian alkoi myös yhteistyö Agrian kanssa, koska olen ollut enemmän kuin tyytyväinen Agrian palveluihin. Yhteistyössä Agrian kanssa blogistani löytyy nyt kaksi "Kysymyksiä & vastauksia vakuutuksista" -julkaisua. Tämä on niistä toinen. Löydät ensimmäisen täältä >>

Ensimmäisestä Kysymyksiä & vastauksia -julkaisusta löydät hieman yleisempiä kysymyksiä ja vastauksia niihin, mutta tässä julkaisussa hyppäämme syvempään päähän. 

Jokainen alla oleva vastaus on saatu suoraan Agria Eläinvakuutukselta.


Kysymyksiä & vastauksia vakuutuksista – yllättävien tilanteiden sattuessa


Korvaako vakuutus tapaturmasta johtuvat vammat, jos koira on joutunut onnettomuuteen, kun se ei ole ollut kytkettynä?

💡Agrian vastaus: Tähän voidaan vastata tyhjentävästi vasta, kun tiedossa on tapahtuman yksityiskohdat sattuneesta vakuutustapahtumasta. Korvausarviointimme perustuu aina vakuutustapahtuman yksityiskohtien arviointiin ja vakuutuksenottajan toimintaan suhteessa Agrian Yleisissä sopimusehdoissa annettaviin pelastamis- ja suojeluvelvollisuusvakuutusehtoihin.

Mikäli vakuutuksenottajan tai koiran haltijan voitaisiin katsoa olleen tietoinen onnettomuuden mahdollisuudesta huomioiden, että kyseessä on vaistonvarainen eläin, joka voi lähteä esimerkiksi riistan perään (vaikka kyseessä ei olisi erityisen metsästysviettinen yksilö), ja vakuutuksenottaja tai koiran haltija tästä huolimatta ulkoiluttaa koiraa kytkemättömänä, voidaan vakuutuksenottajan katsoa toimineen huolimattomasti ja korvausta voitaisiin mahdollisesti alentaa. Kuvitteelliseen tilanteeseen ilman sattunutta vakuutustapahtumaa ei kuitenkaan voi vastata yleisellä tasolla.


Huomasin että koirallani on murtunut hammas, mutten tiedä miten tai milloin hammas on murtunut. Korvaako vakuutus hampaan mahdollista poistoa tai paikkaamista tällaisessa tapauksessa?

💡Agrian vastaus: Tähän voidaan vastata tyhjentävästi vasta, kun vakuutustapahtuman yksityiskohdat ovat tiedossa ja olemme saaneet tiedot siitä, milloin vakuutus on tullut voimaan ja milloin hampaan murtuma on tapahtunut. Korvausarviointi perustuu aina siihen, onko murtuma tapahtunut vakuutuksen voimassaoloaikana. Mikäli hampaan murtuma todetaan lähellä vakuutuksenottoa, tulee vakuutuksenottajan todistaa, että hampaan murtuma on tapahtunut vakuutuksen voimassaoloaikana eikä tätä ennen. Parodontiitista tai muusta suun huonosta kunnosta seurannutta hammasmurtumaa ei korvata.

Täsmentäviä kysymyksiä koskien MR- ja CT-tutkimuksia


Agrian vakuutusehdoissa on maininta, että MR-/CT-tutkimukset (magneettiresonanssi ja tietokonetomografia) korvataan vain Agrian ennalta hyväksymästä tutkimuksesta. Kuinka nopeasti ennakkopäätöksen voi saada ja mitä tietoja siihen tarvitaan? 

💡Agrian vastaus: Päätökset voidaan antaa viikon kuluessa, tai jopa samalla viikolla, kun pyyntö on tullut Agriaan. On kuitenkin syytä varautua ennakkoon tekemällä ajanvaraus hyvissä ajoin etukäteen kuvaavalle klinikalle. Tämän lisäksi ennaltahyväksyntäarvioinnin tekeminen edellyttää, että vakuutusyhtiölle toimitetaan kuvaukseen lähettävän eläinlääkärin diagnoosi ja päätelmät, jotka ovat johtaneet kuvantamiseen lähettämiseen (aivan kuten tehdään ihmisten polvien ja nilkkojen kuvantamisen korvaamiseksi). Mitä yksityiskohtaisemmat tiedot saamme, sen helpommin voimme arvioida tuleva kuvantamisen korvattavuutta. 


Entä jos ennakkopäätöstä ei ehdi saada ennen MR-/CT-tutkimusta, niin onko silloin kuitenkin mahdollista hakea korvausta jälkikäteen?

💡Agrian vastaus: On. Näissä tapauksissa korvattavuuden arviointi voidaan tehdä jälkikäteen. Tällaisessa tilanteessa Agrialle on toimitettava hoitaneiden eläinlääkärien arviot ja lausunnot koiran tilasta ennen kuvausta sekä kuvaussuositukseen johtaneet syyt (eli perusteet). On hyvä lisätä mukaan kuvauksen jälkeen tehty diagnoosi sekä tiedot mahdollisista jatkohoitosuosituksista. Tällä tavalla Agria voi arvioida, onko kuvantamisen kustannukset korvattava.

Mikäli kuvantamisen kustannukset eivät olisi jälkiarvioinnin jälkeen tai ennakkoluvan epäämisen jälkeen korvattavia, voivat muut kulut mahdollisesti olla korvattavia, jolloin Agria suorittaa osakorvauksen vähentäen korvauksista kuvantamisen osuuden. 

Vakuutukset ja koirarodut


Agria Koirarotuvakuutuksen hinnoittelu on rotukohtainen koska eri roduilla on erilainen terveystila. Mistä saatte tiedot rotukohtaisista eroista ja sairauksista, mitä kaikkea tässä otetaan huomioon ja kuinka usein tiedot päivittyvät teillä?

💡Agrian vastaus: Vakuutuksen hintaan vaikuttaa asuinpaikkakunta, koiran ikä vakuutuksenottohetkellä sekä koiran rotu.

Koirarotuja ja roturyhmiä on useita ja ne on luokiteltu eri rotujen riskitekijöiden perusteella. Riskitekijät vaihtelevat rodun mukaan. Roturyhmien riskitekijät ovat moniulotteisia ja niitä on useita. Sen lisäksi ne eriävät toisistaan eri rotujen kesken.

Agrian rotuprofiilit on ensisijaisesti jalostuksen tueksi ja niiden kohderyhmiä ovat rotuyhdistysten jalostustoimikunnat. Rotuprofiilit ovat pitkällä aikavälillä myös eri koirarotujen sairauskirjasto, ja Agria antaakin rotuprofiileja rotuyhdistysten käyttöön tavoitteenaan tukea terveempää koiranjalostusta.

Agrian koirien rotuprofiilit (Breed profiles) sisältää tilastoa vakuutettujen koirien yleisimmistä sairauksista ja tapaturmista sekä kuolinsyistä ja niiden yleisyydestä kyseisellä rodulla verrattuna muihin koirarotuihin. Rotuprofiilit perustuvat Ruotsin Agrian vahinkotilastoihin.

Aikavälin 2011-2016 vahinkotilastoihin perustuva päivitys on neljäs ja uusin Agrian rotuprofiilipäivitys. On syytä muistaa, että tilastollista tarkastelua varten dataa tulee olla merkittävä määrä, jotta se on tilastollisesti luotettavaa. Tämän vuoksi dataa kerätään pitkällä aikavälillä, mutta se ei silti tarkoita, että tieto on vanhentunutta. Vasta kun dataa on riittävästi, voidaan tilastollisin menetelmin nähdä trendejä ja suuria linjoja eri rotujen terveydentilan kehityksestä.


Tässä olivat kaikki kysymykset ja vastukset tältä erää. Jos sinulla on mielessä vakuutuksiin liittyviä kysymyksiä, niin jätä kommentti. Lupaan selvittää vastaukset kysymyksiin Agrian kanssa.

Kommentit

 1. Mitä jos koiralla todetaan leikkausta vaativa OCD? Korvaako Agria leikkauksesta ja kuntoutuksesta aiheutuvat kulut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut kun joudun vastaamaan nimettömänä – jostain syystä blogger ei juuri nyt anna minun kommentoida kirjantuneena. Mikäli Agrian vakuutus on otettu, kun koira on ollut alle 4 kk ikäinen, niin vakuutus korvaa lähtökohtaisesti OCD:n hoidot.

   Tarkemmat vakuutusehdot voi katsoa täältä: https://www.agria.fi/globalassets/fi/ehdot/koira/koira-01-01-2023.pdf

   Terkuin, Anna / hullerombullerpack

   Poista

Lähetä kommentti