Paranna koiran kehonhallintaa

Varsinkin harrastuskoirille hyvä kehonhallinta on tärkeää, mutta myös kotikoirat hyötyvät kehonhallinta-harjoituksista. Kehonhallinta-treenin avulla koirat tulevat ketterämmäksi ja ne oppivat käyttämään kroppaansa tasapuolisemmin. Kehonhallinta-jumpat ovat lisäksi kivaa puuhaa koiran kanssa ja tuovat vaihtelua arkeen.

Lenkkien lomassa voi vahvistaa koiran kehonhallintaa esimerkiksi pyytämällä koira tasapainoilemaan kiven tai kannon päälle. Muista kuitenkin varmistaa, ettei alusta ole koiralle liukas.

Yksinkertaisia kehonhallinta-harjoituksia

Yksinkertaisiin kehonhallinta-treeneihin tarvitset ainoastaan laatikon – pienelle koiralle riittää pienempi laatikko ja isommalle koiralle pitää olla isompi (ja kestävämpi) laatikko. Koiraa voidaan joko houkutella namien avulla kävelemään laatikon yli tai sisään tai tätä voidaan myös tehdä tarjoamisen kautta, eli koira saa itse tarjota laatikon sisään/päälle astumista. Huomio että laatikon materiaali tulee olla pitävä, jottei koira liukastu. Voit tarvittaessa kiinnittää laatikon pohjaan (sisä- ja ulkopuolelle) pitävää mattoa tms.

Opeta koira esimerkiksi:

  • kävelemään laatikon yli
  • seisomaan laatikon päällä
  • seisomaan laatikon sisällä
  • peruuttamaan laatikon päälle niin, että takajalat ovat laatikolla ja etujalat maassa
  • seisomaan laatikon päällä etujaloilla, takajalat maassa ja pyörimään ympyrää
  • seisomaan laatikon päällä takajaloilla, etujalat maassa ja pyörimään ympyrää
Näet osan näistä kehonhallinta-tehtävistä alla olevalla videolla. Videolla esiintyvä Lina oli n. 9 kuukauden ikäinen kuvaushetkellä.Kehonhallintaa ulkona

Ulkona voi aktivoida koiraa kehonhallinnan parissa yhtä lailla kuin sisällä. Tähän käy niin lähimetsä kuin kaupunkiympäristö. Laatikon sijaan voit hyödyntää esimerkiksi kiveä, kantoa, puunrunkoa tai betoniporsasta, ja tehdä samat "laatikko-harjoitukset" näiden avulla ulkona lenkin lomassa. Muista aina tarkistaa, että alustat ovat koiralle turvalliset – ei liukkaat tai terävät. 

Arkisen kävelyn lomassa on helppoa pysähtyä hetkeksi vahvistamaan koiran kehonhallintaa. Kiipeäminen ja tasapainoilua epätasaisen kiven päällä kehittää kehonhallintaa ja pitää mielen virkeänä. 


Mukavia jumppa-hetkiä! Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit