BH-koe suoritettu hyväksytysti

Tending syysleirillä olin yhtenä päivänä treenaamassa tottis-kentällä ja päätin kokeilla tehdä BH-kaavion läpi Linan kanssa. Ensin kärsivälliset kanssatreenaajat opastivat minut kaavion saloihin (olin sentään tutustunut siihen hieman myös etukäteen) ja sitten ei muuta kuin koira mukaan ja suorittamaan. Kaavio sujui sen verran mukavasti, että pari päivää leiriltä kotiutumisen jälkeen selailin jo BH-kokeita Virkusta. Yhtäkkiä minulla sitten oli koe-paikka alle viikon päähän Järvenpään Koirakerhon kokeessa.

BH-koe suoritettu hyväksytysti
Korkattiin Linan kanssa kolmannen kisakirjan!

Lämmin vastaanotto ja hyvä opastus

Olin kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita BH-kokeesta, lähinnä siitä miten parina oleva koira ei ole hallinnassa. Tällaisena pienehkön bordercollien omistajana tietenkin moinen jännitti. Järjestäjät olivat kuitenkin kivasti jakanut koirat uros-narttu -pareihin ja lisäksi pareina oli suunnilleen samankokoiset koirat. Meidän parina oli kiltti mudiuros, joten ei ollut tarvetta jännittää paria. Teimme parimme kanssa ennen kokeen alkua koemainen ilmoittautuminen, mikä oli hyvä harjoitus niin minulle kuin Linalle. Lina näki parinsa ja minä sain käydä läpi mitä kaikkea pitäisi muistaa sanoa ilmoittautumisessa.

Suoritusvuoromme oli toisessa parissa, joten ehdin katso ensimmäisen koiran liikkeet ennen kuin oli aika valmistautua. Siinä vielä pähkäilin, että miten saan pidettyä "kätevän" kaksimetrisen remmin järkevästi kädessä. Ystävällinen talkoolainen ehdotti nopeasti, että hän voi lainata minulle metrisen remmin, niin on helpompaa suoriutua kytkettynä seuraamisesta.

Kehässä tuomarina ollut Vesa Häkkinen oli rento ja tsemppaava. Koitti muistuttaa ettei tarvitse jännittää (ei toki auttanut minua), antoi selkeät ohjeet ja muistutti myös, ettei ole kiire lähteä suorittamaan liikkeitä. Tämä onkin tällaiselle tokoilijalle vielä vaikea juttu, kun pitää melko omatoimisesti suorittaa kaaviota, eikä ole liikkuria käskyttämässä. Minulla meni iso osa keskittymisestä laskiessa askeleita ja muistellessa miten se kaavio nyt menikään. Siinä jäi kyllä Lina raukka aikalailla oman onnensa nojaan.

Paikkiksen kautta liikkeiden pariin

Meidän vuoro osui niin, että aloitimme paikkiksella. Tuntuipa pitkältä ajalta seistä selkä kohti koiraa, ja kyllähän siinä varmasti n. viisi minuuttia vierähti. Lina oli ilmeisesti ollut ihan nätisti, minusta oli ehkä hieman kääntynyt vinoon tai sitten oli jo mennyt maahan vinoon. 

Seuraavana vuorossa oli sitten se kaavio. Kytkettynä seuraaminen sujui ihan hyvin. Käännökset olivat vähän huonot, varsinkin täyskäännökset vasemmalle, mitkä Lina yleensä tekee ihan näyttävästi. Näihin vaikutti varmaan oma jännittäminen ja keskittyminen muuhun kuin meidän yhteiseen kuplaan. Henkilöryhmälle oli korona-poikkeus, joten siinä ei kierretty henkilöitä, vaan kuljettiin suoraan läpi pysähtyen keskellä. Vapaana seuraaminen sujui samaan tyyliin kuin kytkettynä seuraaminen. 

Liikkeestä istumisen varmistin ja pysähdyin istumisen yhteydessä (tämä siis sallittua BH:ssa). Maahanmenon tein vuorostaan liikkestä, koska siinä Lina ei ikinä mokaa. No eipä, jäi istumaan – voi jestas! Huomasin tämän heti, joten pysähdyin ja käsin maahan. Luoksetulon Lina tuli suoraan sivulle, mikä ei yllättänyt, kun eteentulo on vielä sen verran vaiheessa.

Ihan en muista kaikki palaute, mitä saimme tottiksesta, mutta pääsääntöisesti positiivista palautetta. Seuraamisesta tuli kyllä maininta, että saisi olla hieman intensiivisempi. Lina tosiaan seurasi nyt omalla sievällä tavalla, mikä istuu paremmin tokon puolelle. Ja lisäksi käännökset olisivat saaneet olla paremmat. Linalta kyllä löytyy myös sellainen energisempi seuruu, ja se saattaa tulla esiin myös kokeisiin, kunhan saadaan enemmän rutiinia. 

Tässä vielä video tottiksesta (ilman paikkista):


Kaupungin hälinään

Jos tottis aiheutti jännitystä, niin teki myös kaupunkiosuus. Tinon tai Devinin kanssa ei olisi jännittänyt mennä kaupunkiosuuteen, mutta Linalla on ollut, ja on edelleen omat juttunsa. Lina voi jäädä kiinni kohti tuleviin pöyräilijöihin sekä ihmisiin, jotka juoksevat. Tästä syntyy sitten pientä tuijotusta ja remmin kiristymistä. 

Kokeessa koiranulkoiluttaja, pyöräilijä ja lenkkeilijä tulivat kuitenkin sen verran liukuhihnalla ohi, ettei Lina lainkaan reagoinut näihin. Muut asiat kaupunkiosuudessa eivät myöskään saaneet Linaa hätkähtymään, joten näin saimme kunnilla BH:n suoritettua hyväksytysti. 

Lina esineruudussa
Tulevaisuuden pk-laji on ainakin näin alkuun jälki. Esineruutu ja jälki ovatkin aika lailla kisavalmiit, mutta tottis on vielä kesken.

Kommentit