Opeta koira etsimään hävinnyt hanska

Esine-etsintä koiralenkin lomassa tuo mukavaa piristystä ja vaihtelua niin koiralle kuin omistajalle. Lisäksi taito löytää kadonneita esineitä voi tositilanteessa tulla todelliseen tarpeeseen, jos vaikkapa hanska on päässyt putoamaan taskusta lenkin aikana. Koirat nauttivat yleensä etsimisestä ja tällaiset haistelu-tehtävät ovat aina oiva tapa purkaa koiran energiavarastoja.

Opeta koira etsimään hävinnyt hanska

Vinkkejä hävinneen hanskan opettamiseen

Hävinneen hanskan, tai muun esineen, etsiminen on koiralle yleensä yllättävän helppoa. Itse ajattelen että tehtävä koostuu karkeasti kahdesta osasta – esineen etsimisestä ja esineen tuomisesta minulle. Esineen tuominen ei kyllä ole välttämätön, mutta jos koira ei osaa tuoda esinettä, niin silloin koiran tarvitsee jollain tapaa osata näyttää omistajalle, missä löydetty esine on. 

Sekä esineen etsimistä että esineen tuomista voi harjoitella rinnakkain kahtena erilaisena harjoituksena/ tehtävänä. Sitten kun molemmat osat sujuvat, niin ne voi yhdistää toisiinsa.

Esineen tuominen

Esineen tuomista voi alkuun harjoitella esimerkiksi koiran omalla lelulla, varsinkin jos koira ei luonnostaan kanna/tuo erilaisia esineitä tai ole opetettu noutamaan esineitä. Tuomista voi harjoitella monella eri tapaa, tässä pari esimerkkiä:

  • Innosta koiraa lelun avulla ja heitä lelu pienen matkan päähän – katso samalla, että koiralla pysyy koko ajan mielenkiinto lelussa – ja päästä koira lelun perään. Kutsu koiraa luokse heti, kun koira nostaa lelun maasta. Alkuun ei haittaa, vaikka koira pudottaisi lelun matkalla. Kun koira saa ajatuksesta kiinni, niin matkaa voi askel kerralla pidentää. 
  • Jätä koira odottamaan, aseta lelu/muu noudettava esine muutaman metrin koirasta ja näytä esinettä koiralle. Siirry sitten itse seisomaan tai kyykkyyn muutaman metrin päässä lelusta/esineestä ja pyydä koiraa tuomaan (koira, esine ja sinä olette siis ns. jonossa, sinä ja koira olette kasvot vastakkain). Kun harjoitus sujuu lyhyeltä matkalta voi kasvattaa etäisyyttä.
Jos haluat että koira luovuttaa esineen tietyllä tavalla, niin muista harjoitella myös se osuus. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätöntä, vaan hävinneen hanskan tuominen omistajan läheisyyteen on oikein toimiva tapa hanskan pelastusoperaatiota ajatellen.
Opeta koira etsimään hävinnyt hanska

Esineen etsiminen

Ota hanska tai muu esine mukaan, kun lähdet kävelylle. Pysähdy sopivassa kohdassa ja jätä koira odottamaan. Vie esine hieman piiloon, alkuun ihan vaan muutamien metrin päähän, ja näytä koiralle, että sinne se esine jäi. Palaa koiran luokse ja lähetä etsimään. Kehu koiraa heti, kun se reagoi esineeseen, eli alkuun ei kannata odottaa, että koira nostaa esinettä maasta vaan koiraa kehutaan jo siitä, kun koira paikallistaa esineen. Kun koira saa ajatuksesta kiinni voit pidentää matkaa, mistä lähetät koiraa etsimään.

Seuraava askel on häivyttää näyttämistä, eli et enää näytä, että tänne se esine menee vaan pudotat esineen vaivihkaa. Tätä voi harjoitella niin, että koira näkee kun viet esineen, mutta itse esineen pudottamisen teet niin, ettei koira tarkalleen näe, mihin esine putoaa. Toinen versio on tehdä niin että pudotat esineen, kun kävelette koiran kanssa yhdessä tietä tai polkua pitkin. Jatkat vielä jonkun matkaa kävelyä ennen kuin pysähdyt. Kysy nyt koiralta mihin esine jäi ja lähetä etsimään. 

Yhdistä etsiminen ja tuominen

Kun koira osaa sekä etsiä että tuoda hanskan tai muun esineen on aika yhdistää palat. Lähetä koira etsimään, odota hetki ja katso nostaako koira esineen vai pitääkö sinun antaa vihjesana tai muulla tavalla innostaa koiraa tuomaan esine sinulle. Kun tuomista yhdistetään etsimiseen voi olla hyvä palata etsimisen ensiharjoituksiin, jolloin tehtävä on helpompi.

Iloisia esine-etsintöjä! Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.
Opeta koira etsimään hävinnyt hanska

Kommentit