Seniorikoiran kanssa harrastaminen

Koiran vanhetessa aktiivinen harrastaminen jää usein vähemmälle ja koira saa siirtyä eläkkeelle tavoitteellisesta harrastamisesta ja kilpailemisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että seniorikoiran niin sanottu harrastusura on takana. Ei, varsinkin koira joka on läpi elämän treenannut paljon, kaipaa muuta tekemistä kuin pelkkää lenkkeilyä ja olemista. Harrastaminen muuttaa kuitenkin muotoaan, kun koira vanhenee.

Laumani vanhin koira Tino on 11-vuotias. Tino on harrastanut useita eri lajeja elämän aikana – agilitya, tokoa, vesipelastusta ja rally-tokoa. Kisoissa emme ole käyneet enää muutamaan vuoteen, mutta Tino nauttii edelleen kevyestä treenaamisesta.

Seniorikoiran fyysinen kunto

Koiran fyysinen kunto määrittelee mitä koiran kanssa on turvallista harrastaa. Seniorikoiran kanssa on harvoin syytä harrastaa fyysisesti hyvin kuormittavia lajeja, kuten esimerkiksi agilitya, Sen sijaan löytyy useita muita kevyempiä lajeja, kuten vaikkapa rally-toko ja nosework. Eikä harrastaminen tarvitse missään nimessä olla sidottuna lajiin, vaan koiran aktivointi voi myös olla erilaisten temppujen opettaminen.

Pidä mielessä että vanhempi koira on usein alttiimpi loukkaantumiselle kuin nuorempi koira. Vanha koira ei myöskään välttämättä kuntoudu loukkaantumisen jälkeen yhtä hyvin tai nopeasti kuin nuorempi koira, joten on erityisen tärkeää miettiä miten paljon seniorikoiraa kannattaa rasittaa fyysisesti. Varsinkin tiukat käännökset, hypyt ja pysähdykset kovasta vauhdista on syytä jossain vaiheessa jättää kokonaan pois.

Seniorikoiran henkinen kunto

Kun seniorikoiralle tarjotaan mielekästä tekemistä ja pulmien ratkaisemista, niin koiran mieli pysyy virkeänä ja nuorekkaana. Omat eläköityneet harrastuskoirat ovat aina nauttineet treenaamista tai vähintään kevyestä aktivoinnista ihan koko seniori-iän ajan, joten korkea ikä ei ole syy lopettaa koiran aktivointi. 

Tämä ei ole sattumanvarainen kuvausasento, vaan erikseen opetettu temppu – Tino laittaa leuan maahan käskyllä "tylsää". Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea koiralle voi opettaa, eikä koiran ikä ole este uusien asioiden oppimiselle niin kauan kuin koiran fyysinen kunto huomioidaan.

Vinkkejä seniorikoiran kanssa harrastamiseen

 • Mieti minkälaiset harrastukset sopivat koirallesi koiran fyysiseen kuntoon nähden. 
 • Tee mieluummin useat lyhyet treeni-tuokiot kuin harvat ja pitkät.
 • Jatka samojen harrastuksien parissa kuin ennenkin, mutta kevennä harjoituksien fyysistä rasitusta.
 • Aloita uusi, kevyempi harrastus kuten esimerkiksi nosework.
 • Myös yksinkertaiset aktivoinnit tuovat iloa seniorikoiran arkeen ja pitävät mielen virkeänä. Annan koiran esimerkiksi etsiä osan ruuastaan karvaisen kylppärimaton seasta tai ulkona (älä kuitenkaan ripottele nameja ulos, jos et halua että koirasi syö asioita ulkona maasta). Voit myös piilottaa koiran lempilelun ulkona tai sisällä ja antaa koiran etsiä.

  Anna seniorikoiran kiivetä kiville, kannoille ja muille kumpareille lenkillä, koiran fyysistä kuntoa huomioiden. Ole kuitenkin tarkkana, ettei alusta ole liukas. Tasapainoilu kivillä ja kannoilla ylläpitää ja kehittää lihaskuntoa ja tasapainoa.

  Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa. 

  Kommentit