Linan juoksari-opinnot

Korona on perunut meidän ohjatut agility-treenit jo marraskuusta lähtien, kun Ojangon halli on nyt auki vaan vapaatreenaajille. Näin ollen on ollut hyvä aika hinkata esimerkiksi juoksareita Linan kanssa omitoimitreeneissä. Lina on minulla ensimmäinen juoksari-koira, joten opettelemista ja pohtimista on riittänyt.

Linan juoksari-opinnot

Targetista eroon ja osumien palkkaus

Alkuvaiheessa opetin Linalle juoksu-targetia maassa, mutta jätin tämän pois jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kun olin siirtänyt treenit puomille. Lähdin sen sijaan vahvistamaan osumia toivotulle alueelle. Palkkaan näin ollen kaikki kontakti-osumat, paitsi ihan rajatapaukset, ja pyrin lisäksi palkkaamaan matalat osumat reilummin. 

Käytin alkuun namiautomaattia palkatessa, mutta ahneelle Linalle se osoittautui vähän liiankin houkuttelevaksi, jolloin Lina ei ihan pystynyt keskittymään osumiin. Vaihdoin lelupalkkaan ja pidän lelua siivekkeen takana, kun tällainen "piilossa" oleva lelu tuntuu toimivan Linalla paremmin kuin jos palkka on suoraan nähtävissä. 

Liikehäiriö

Vaikkei Lina muuten reagoi mitenkään erityisen paljon minun juoksemiseen, niin puomilla minun liike saattaa saada aikaiseksi korkeat osumat tai jopa loikkia. Kokeneemman vinkistä lähdin työstämään tätä lisäämällä ensin Linan lähestymisvauhtia, jolloin itse pysyin vuorostani lähes paikoillaan. Näin Lina pääsi kokeilemaan kovempaa vauhtia puomille ilman häiriöitä minusta, ja vasta tämän jälkeen olen hiljalleen lisännyt omaa liikkumista. Tässä video tällaisesta treenistä:


Puomilta jatkaminen

Tällä hetkellä painimme puomin jälkeisen elämän kanssa, eli miten jatkaa rataa puomin jälkeen. Linan osumat tuntuu nopeasti huononevan, kun puomin jälkeen onkin jokin este. Putki tuntuu olevan hyppyä vaikeampi puomin jälkeen, joten tällä hetkellä työstän puomilta jatkamista hypyllä. Olen hieman vaihdellut palkkaamisessa – palkka on ollut joko näkyvissä hypyn takana tai sitten olen tehnyt hypylle vasemman/oikean käännöksen ja palkannut kädestä. Jotta osumat pysyisivät hyvänä teen yleensä 1-2 kertaa esteen puomin jälkeen ja tämän jälkeen palkka on siivekkeen takana odottamassa. 

Nämäkin treenit aiheuttivat taas sen, että osumat rupesivat vaihtelemaan melko paljon. Lina hyppää harvoin kontaktialueen yli, mutta korkeita osumia tulee herkästi. 

Tässä treenissä palkka on vaihtelevasti siivekkeen takana, hypyn takana tai minulla (ruutuun ei valitettavasti mahdu palkan sijoittelu/hyppy):


Puomin ylösmeno-kontakti

Enpä olisi arvannut, että puomin ylösmenosta näyttää koituvan ongelmia Linan kanssa. Lina tuntuu kuitenkin herkästi ajautuvan hyvin lähelle puomia ja ponnistaa sitten niin, että osuu joko kontaktialueen ylärajalle tai ei ollenkaan. Päätin tämän takia lisätä bumperin ohjaamaan ponnistuspaikkaa ja ensimmäisen kokeilun perusteella tämä voisi olla toimiva ratkaisu:


Entäpä A?

Lina on vasta ihan muutaman kerran päässyt kokeilemaan Aata. Ensimmäisen kerran madalletulla ja tämän jälkeen pari kertaa täyskorkeana. Tässä video ensimmäisestä treenikerrasta:


Mihin keskitytään seuraavaksi?

Haluan seuraavaksi saada kuntoon "puomi + este puomin jälkeen" -kuvion, puomin käännökset ja toki myös Aan. Jotta puomista tulee joskus rata-valmis, niin pitää saada esteet puomin jälkeen toimimaan paremmin. Lisäksi pitää yrittää löytää aikaa myös käännös-treeneille. Olen vähän tehnyt käännöksiä puomilta, mutta ne eivät oikein vielä mitenkään toimi ja pitää nyt miettiä miten lähden niitä työstämään. 

Aan treenamista jatketaan myös. Sitä Lina on tehnyt niin vähän, että nähtäväksi jää tuleeko siihen osumat kuinka luonnostaan.

Linan juoksari-opinnot
Raketti matkalla! Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen / Riemukauppa

Kommentit