Matkalla kohti metristä pk-hyppyä

Linan myötä pk-lajit rupesivat kiinnostamaan minua ja huomasin kuinka me molemmat tykästyimme jäljestämisestä. Voisihan sitä pelkästään jäljestää omaksi iloksi ja unohtaa tottis ja esineet, mutta minua kiinnostaa myös kilpaileminen lajissa. Olen kuitenkin aina tuntenut jonkinlaista pelkoa kohti pk-telineitä, varsinkin hyppyä. Päätin ottaa härkää sarvista ja lähteä opettamaan Linalle metrin korkuista pk-hyppyä.

Matkalla kohti metristä pk-hyppyä
Linasta tulee toivottavasti monipuolinen harrastuskoira – tällä hetkellä treenaamme agilityä, tokoa ja metsäjälkeä. Välillä tuntuu hullulta yrittää ehtiä paneutua näin moneen lajiin, mutta toisaalta jälki jää pakosti ainakin jossain määrin tauolle talvikaudella.

Hyppytekniikan kautta kohti metristä pk-hyppyä

Pk-puoli on minulle vieras ja olen siis siinä aivan noviisi. Hyppytekniikan treenaaminen on kuitenkin minulle tuttua ja sitä on tullut treenattua viiden oman koiran kanssa viimeiset noin 15 vuotta, mutta lähinnä agilityä ajatellen. 

Lina on tehnyt erilaisia hyppytekniikka-harjoituksia pienestä pitäen ja käymme säännöllisesti hyppytekniikka-tunneilla. Tämän viikon tunnilla pyysin, että katsoisimme harjoituksia varsinkin metristä pk-estettä ajatellen.

Korkeuden arviointi

Lina aloitti korkeuden arviointi -harjoitukset keväällä, kun oli helmikuussa täyttänyt vuoden. Korkeutta oli alkuun 45 cm asti, kesällä 55 cm asti ja nyt syksyllä Linan ollessa 1,5-vuotias se on muutamia kertoja hypännyt 70-80 cm, joko tavallisena hyppynä, okserina tai "umpiesteenä" (eli avohyppy, jonka yli olen laittanut viltin). Ajattelin että Lina olisi saattanut reagoida umpinaiseen esteeseen, kun onhan se massiivisemman näköinen, mutta eipä tuntunut ulkonäkö hämäävän. Tuli kuitenkin mieleen, että pitää kokeilla tuota umpiestettä vielä eri väreissä.

Tässä video kotitekoisesta viltti-umpiesteestä, joka on korkeimmillaan 80 cm:Perussarja kapulan kanssa

Lina ei ole vielä aloittanut hyppynoudon treenaamista edes matalalla hypyllä. Noutaminen ja pito on kuitenkin tuttua, Lina on jopa päässyt hieman kokeilemaan pk-puolen 650 gramman ja myös kilon kapulaa.

Lina sai tämän viikon hyppy-tunnilla tehdä uutena hyppyteknikka-harjoituksena perussarjaa kapula suussa. Näin ensimmäisellä kerralla kokeilimme harjoitusta pehmolaippaisella kapulalla, eli kapula oli hyvin kevyt. Seuraavalle kerralle saimme ohjeeksi tehdä tavallisella (tokon) ohjatun noudon kapulalla. 

Pk-puolen painavia kapuloita ei tuoda tähän harjoitukseen. Harjoituksen tarkoituksena on hieman haastaa Linaa ja opettaa sitä hanskaamaan tekniikan myös silloin, kun on kapula suussa. Tämä on hyvä harjoitus myös kaikille toko-koirille.

Laskeutumisharjoitus

Metristä pk-hyppyä ajatellen saimme kotiläksyksi myös laskeutumisharjoituksen. Se onkin aivan uusi harjoitus Linalle.

Tällä videolla on perussarja ilman ja kapulan kanssa, korkeuden arviointi, laskeutumisharjoitus ja ylipitkä perussarja:Ylipitkä perussarja

Tämä oli Linalle myös uusi harjoitus. Tarkoituksena on tuoda lisähaastetta tavallisen perussarjan rinnalle sekä kehittää voimaa/jaksamista.

Jatketaan treenaamista

Näillä hyppytekniikka-harjoituksilla jatkamme omatoimi-treeneissä nyt jonkin aikaa, ennen kuin suuntaamme seuraavalle tekniikka-tunnille. Linan hyppytekniikka-ohjelmaan kuuluu toki myös muita harjoituksia, mutta nämä tässä esitellyt ovat etenkin metristä pk-hyppyä ajatellen.

Minulla ei ole kiirettä nostaa Linalle korkeutta, enkä hypytä korkeita korkeuksia usein tai paljon. Katsotaan milloin koittaa metrisen hypyn päivä.

Kommentit