Sinä ja minä: kontaktin rakentaminen koiraan

Sanoisin että sujuva koira-arki perustuu vähintään jossain määrin hyvään kontaktiin koiraan. Koira joka osaa ottaa kontaktia omaan ihmiseen on esimerkiksi helppo hallita ohitustilanteissa ja tämän koiran kanssa on myös kiva harrastaa. Koiran kouluttaminen onkin hyvä aloittaa kontaktin rakentamisella, koska kun sinulla on koiran huomio ja koira on sinulle rehellisesti avoin, niin koiran on helpompi ymmärtää ja oppia.
Sinä ja minä: kontaktin rakentaminen koiraan
Tässä Lina-pentu tarjoaa aktiivisesti katsekontaktia. Kontaktin harjoitteleminen voi ja kannattaa aloittaa heti pienen pennun kanssa, mutta myös aikuiselle koiralle voi opettaa kontaktin tarjoamista, mikäli tätä taitoa ei ole tullut opetettua koiran ollessa pentu.

Kontaktin opettaminen

Kontaktin opettaminen on hyvin yksinkertaista. Aloita harjoitus helpossa ympäristössä, esimerkiksi kotona sisätiloissa on hyvä aloittaa. Ota valmiiksi esille nameja tai lelun, mistä koirasi tykkää. Itse suosin varsinkin alkuvaiheessa nameja, jottei meno muutu liian villiksi. 

Voit itse asettua aluksi koiran tasolle, esimerkiksi kyykkyyn. Koirasi yrittää ehkä tavoitella kädessäsi olevaa namia? Odota hetki, älä kiellä koiraa jos se tavoittelee kädessäsi olevaa namia. Älä myöskään houkuttele koiraa ottamaan kontaktia, vaan anna koiralle hieman aikaa ja katso tarjoaako koira pian katsekontaktia sinuun. Kehu ja palkkaa heti, kun koira katsoo sinua eikä namia. Harjoitus voi esimerkiksi näyttää tältä:Kun koira on oppinut tarjoamaan katsekontaktia voit liittää temppuun käskysanan. Sana tulee jatkossa tarkoittamaan koiralle kontaktin ottamista. Siirry tässä vaiheessa harjoittelemaan temppua myös uusiin paikkoihin – ensin rauhalliselle paikalle ulos ja siitä asteittain vaikeampiin ympäristöihin. Jos jokin paikka tai tilanne on koiralle hyvin vaikea, helpota siirtymällä rauhallisemmalle paikalle tai hieman kauemmaksi tilanteesta. Ota seuraavaksi mukaan liikettä ja palkkaa koiraa, kun se tulee kontakti-vihjeestä lähellesi ja ottaa sinuun katsekontaktia samalla, kun liikutte yhdessä eteenpäin.

Mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea voit tehdä kontaktin avulla koiran kanssa. Ehkä haluat opettaa koirasi ohittamaan vastaantulevat koirat ja ihmiset säilyttäen katsekontaktin sinuun? Tämä saattaa vaatia pitkäjänteisen harjoittelun, mutta lopputulos palkitsee kun koirasi ohittaa vastaantulijat rennosti sen sijaan, että jännittyy, jähmettyy, tuijottaa tai jopa räyhää vastaantuleville koirille.

Koira joka mielellään tarjoaa kontaktia on kaikin puolin helpompi hallita yllättävissä tilanteissa lenkeillä, koska koira on oppinut olemaan kuuliainen ja avoin sinulle. Ehkäpä kohtaatte yllättävässä kohdassa pöyräilijän tai juoksevia lapsia ja sinun tarvitsee nopeasti saada koirasi hallintaan – kutsu koiraa ja käytä kontakti-käskyäsi. Jos olet rakentanut käskylle hyvän pohjan, niin koirasi reagoi siihen nopeasti. Muista siis palkita koiraasi usein ja runsaasti hyvästä kontaktista, varsinkin kun kontakti onnistuu vaikeissa tilanteissa.

Kontaktin opettaminen on myös tärkeä asia, mikäli suunnittelet koirallesi harrastusuraa. Kun koira opettelee uuden harrastuksen parissa uusia asioita on hyvästä kontaktista iso apu treenitilanteissa. Koirasi osaa silloin keskittyä sinun kanssasi tekemiseen, sen sijaan että kiinnostuu kaikesta mitä tapahtuu ympärillä.

Sinä ja minä: kontaktin rakentaminen koiraan
Kun koirat osaavat kontakti-vihjeen hyvin, on helppo saada kolme koiraa katsomaan kameraan samaan aikaan. Ikähaitari tällä kolmikolla on 1-10 vuotta.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Agria Eläinvakuutuksen kanssa.

Kommentit