RTK4 rally-toko -etappi saavutettu

Tino aloitti rally-tokon vuonna 2016, kun kävin Devinin koejännityksen takia suorittamassa Devinin kanssa muutamat rally-radat. Kun kerran olin lähdössä yhden kanssa kisaamaan, niin toinen meni siinä samalla. Vuoden 2016 jälkeen rally-toko jäi kuitenkin Tinon osalta tauolle, kävimme ainoastaan yhden kokeen kesällä 2017 ja seuraavan kerran vasta helmikuussa 2019. Silloin Tino oli jäänyt muista lajeista eläkkeelle. Rally-toko sopiikin varsin hyvin myös vähän vanhemmalle koiralle, kun laji ei ole kovin raskas kropalle.
Jos Tinolta kysytään, niin hän ei todellakaan ole vanha tai eläkeläinen. Tosiasia kuitenkin on, että Tinolle rupesi hiljalleen tulemaan lihasjumeja tavoitteellisesta toko- ja vepe-treenaamisesta, joten nämä lajit saivat jäädä pois. Rally-toko oli sen sijaan oikein sopiva laji Tinolle.

Tinolle RTK4 koulutustunnus

Tämän vuoden alussa haimme kaksi viimeistä hyväksyttyä tulosta VOI-luokasta ja kesällä oli aika korkata MES-luokka. Lokakuussa saimme sitten kolmannen hyväksytyn tuloksen MES-luokasta, mikä tarkoittaa että Tinolla on nyt koulutustunnus RTK4.

Meillä on kyllä ollut hieman tuuria matkassa – yhdelläkään MES-radalla ei ole ollut putkea. Vaikkei Tino ole tehnyt agia moneen, moneen vuoteen, niin kyllähän putki saa vanhan agilitykoiran innostumaan niin, että putken jälkeiset tehtävät suoritetaan vauhdin huumassa vähän niin ja näin. Tino kun ei ole mikään pieni tai näppärä, päinvastoin.

Rally-haasteemme

Suurin "ongelmamme" rally-tokossa taitaa puhtaasti olla harjoituksen puute. Emme treenaa kylttien kansaa, emmekä tee ratatreenejä. Olen lisäksi lähinnä keskittynyt opettamaan Tinolle kaikki tehtävät, joten itse seuraaminen on jäänyt varjoon, jolloin seuruun kriteerit ovat jotain ihan muuta kuin joskus aktiivisina toko-vuosina. Tinosta huomaakin hyvin, että mikäli seuruu on huono (ei kunnollista kontaktia), niin eipä ne tehtävätkään suju kovin hyvin. Taidamme siis palata perusasioiden äärelle ja aloittaa seuruun viilaaminen.

Seuraamisen lisäksi treeni-aiheina tulee olemaan kontrollin saaminen sarjahyppyjen ja putkien jälkeen. Putkea meillä ei tosiaan ole vielä tullut eteen radalla, mutta sarjahyppyyn olemme törmänneet (ei onneksi kirjaimellisesti). Sarjahypyt ovat putkien tapaan Tinon mielestä riemun aihe. Ensimmäisellä MES-radalla ei ollut ainoastaan sarjahyppy, vaan kaksi seuraavaa tehtävää olivat yksittäiset hypyt. Näin ollen suoritimme neljä hyppyä peräkkäin. Olin yllättynyt miten hyvin tämä sujui (saimme ainostan 2 x -1 vino -merkinnät neljän hypyn aikana). Tässäpä video siltä radalta:

Tarkkuutta ja keskittymistä vaativa laji

Olen aina ollut hieman stressaantunut siitä, miten nopeasti kyltit tulevat eteen rally-radalla. Varsinkin hieman isomman koiran kanssa kylttivälit tuntuvat lyhyeltä. Onkohan tunne erilainen pienen koiran kanssa?

Tuosta ensimmäisestä MES-kisasta saimme kasaan 86 pistettä ja kolmas sija. Itse sössin ihan turhaan -10 pistettä unohtamalla yhden istumisen yhdessä tehtävässä.  Ei ole aina helppoa keskittyä kylttien lukemiseen. Muut virheet olivat yksittäiset -1 pisteen vähennykset.

Kesälomien jälkeen elokuun lopussa oli sitten vuorossa toinen MES-startti. Siinä tuli esille ongelmat seuraamisessa ja Tino keskittyi niin paljon omiin juttuihin, että piti ottaa pari tehtävää uusiksi ja lisäksi neljästi osui -1 piste kontrollin puutteesta. Jäljelle jäi kuitenkin 90 pistettä ja ensimmäinen sija. Tästä kokeesta ei ole videota.

Kolmas kerta MES-luokassa oli sitten lokakuun lopussa. Silloinkin seuruu ei ollut parasta. Olin kuitenkin etukäteen päättänyt, että nyt pitää ihan oikeasti keskittyä jokaiseen tehtävään hyvin. Onnistuinkin olemaan tarkkana ja vaikkei Tino ollut skarppina läpi radan, niin pistemenetyksiä osui ainoastaan 3 x -1 pistettä. Saimme siis kolmannen hyväksytyn MES-tuloksen pistein 97/100 sijoittuen neljänneksi. Tässä video:

Entä tulevaisuus rally-tokossa?

Rally-toko ei ole minulle se mieluisin laji, mutta Tino kyllä tykkää joten eiköhän kisata aina välillä myös jatkossa. Ja treenaamaan Tinon pitää tietenkin päästä, se on sille ja myös minulle tärkeää. Rally-toko tuntuu olevan varsin sopiva laji Tinolle näin kun ikää on hieman enemmän.

Kommentit