Tinon toinen perineaalityrä-leikkaus

Tinolta leikattiin perjantaina (11.5.) oikean puolen perineaalityrä ja näin ollen molemmat puolet ovat nyt leikattu. Ulostamisongelmat helpottivat hieman jo ensimmäisen leikkauksen jälkeen, mutta edelleen oli ongelmia saada ns. kakka luistamaan. Toisen puolen leikkaus varattiin tästä syystä kohtuullisen nopealla aikataululla ensimmäisestä. Nyt kun molemmat puolet ovat leikattu, on toiveena että ulostaminen normalisoituu kokonaan.
Hieman on työtä selittää Tinolle, että toipilaana kuuluu ottaa iisisti.
Oikeanpuoleinen perineaalityrä puoli korjattiin samalla tavalla kuin vasen, eli reiden ulkopinnalta otetun lihaskalvosiirteen avulla. Siirteen antama tuki vaikutti tukevalta, joten toivottavasti se pitää. Aiemmin leikattu vasen puoli tsekattiin toisen leikkauskäynnin yhteydessä ja se tuntui pitävältä. Vasemman puolen leikkaushaavan ulko- ja alapuolella on hieman kiinteää pehmytkudosturvotusta, muttei merkkejä tulehduksesta.

Tino saa tässä vielä muutaman päivän tulehduskipulääkkettä (Metacam) sekä antibiootteja (Cotrim), mutta tämän jälkeen koittaa toivottavasti elämä ilman lääkkeitä. Tinolla on kontrolliaika kahden viikon kuluttua, joten sen jälkeen olemme taas viisaampia. Tino on kuitenkin voinut oikein hyvin myös tämän toisen leikkauksen jälkeen, eikä vaikuta millään tavalla kipeältä.
Istuminen ei enää tuota ongelmia: 3 päivää toisesta leikkauksesta.
Jo ensimmäisen leikkauksen jälkeen Tinon kummalliset oireet helpottivat. Eli oireet, joiden takia alunperin lähdin tutkituttamaan Tinoa: koipien väliin menevä häntä/roikkuva häntä, istumisvaikeudet ja jumiutuva selkä. Häntä ei ole lainkaan mennyt epäkuntoon tai surulliseksi ensimmäisen leikkauksen jälkeen, olen nähnyt Tinon taas istuvan ja selkä vaikuttaa olevan paremmassa kunnossa.

Outojen oireiden takana oli pitkään epäilys, että ovat peräisin selästä (tällöin ei vielä ollut ulostamisongelmia). Tinon selkää tutkittiin perinpohjaisesti marraskuun lopussa ja silloin Tinolle kokeiltiin hermokipulääkettä (Neurontin) sekä tulehduskipulääkettä (Norocarp/Rimadyl). Näitä lääkkeitä Tino sai ensimmäiseen perineaalityrä-leikkaukseen asti, mutta sen jälkeen Tino on ainoastaan saanut leikkaukseen liittyviä lääkkeitä viiden päivän kuurina leikkauksesta.

On toki edelleen mahdollista, että Tino on myös oireillut selkää, vaikkei selästä juuri mitään poikkeavaa löytynyt. Katsotaan kuinka käy. Juuri nyt näyttää kuitenkin lupaavalta, kunhan tyräkorjaukset pitävät.
Save
Save

Kommentit