Tinolle diagnoosi, myös Devin hengessä mukana

Tinoa on tutkittu sitten lokakuun ja nyt meillä on ensimmäinen varma diagnoosi: molemminpuolinen perineaalityrä. Eli ulostamisongelmat, mistä kirjoitin aiemmin johtuvat tästä. Periaatteessa kaikki muutkin oireet (hännän asento, istumisvaikeudet, selkäjumit, jne.) voisivat selittyä tällä diagnoosilla, mutta tulevaisuus näyttänee onko näin.
Tinon peräpäätä lähdettiin tutkimaan nyt uudelleen (tutkittiin siis ensimmäisen kerran lokakuussa) viime viikon maanantaina (9.4. Sipoon Pieneläinklinikka Morelius), koska huomasin että toinen anaalirauhanen vaikutti turvonneelta. Anaalirauhaset olivatkin melko täynnä, mutta merkkiä tulehduksesta ei ollut. Eläinlääkäri (Maria Nyström) huomasin myös "mutkan" peräsuolessa, mikä voisi viitata perineaalityrään.

Anaalirauhasten tyhjennys ei helpottanut Tinon olotilaa, joten niin perineaalityrän tutkiminen tuli ajankohtaiseksi. Yliopistollisessa Eläinsaairallassa on parhaillaan käynnissä tutkimus perineaalityrästä, joten päätin sen takia viedä Tinon sinne tutkittavaksi eilen 17.4. Siellä eläinlääkäri Tuuli Åhlberg totesi nopeasti, että Tinolla on molemminpuolinen perineaalityrä. Vasemmalla puolella on pahempi tyrä, oikealla puolella lievempi, mutta silti selvä. Molemmat puolet tulisi hoitaa leikkauksella ja Tino odottaakin nyt sopivaa leikkausajankohtaa Viikkiin.
Pahentunut ongelma ulostamisen kanssa näkyy myös jossain määrin lihaksistossa. Viime viikon (12.4.) fyssarikäynnillä Tinolla oli jonkun verran uusia jumeja hoidettavana.

Jotta ulostaminen helpottaisi tässä ennen leikkausta, niin Tino saa Levolacia sekä pellavasiemenlimaa ja psylliumjauhetta. Viimeiset pari päivää ovatkin olleet parempia, kun tuo Levolac lisättiin ja löydettiin ilmeisesti sopiva annostelu (n. 8 ml 2 kertaa päivässä).
Devin kävi fyssarilla samalla kuin Tino, ja ajankohta sattuikin osumaan sopivaan hetkeen. Devin oli pari päivää aiemmin muutaman kerran hetkittäin keventänyt oikeaa takajalkaa levon jälkeen, vetristyi kyllä aina todella nopeasti. Devin on luultavimmin venäyttänyt lonkankoukistajan (ileopsoas). Vamma vaikutti lievältä, joten ohjeeksi on nyt pari erilaista venyttely-harjoitusta, kevyttä jumppaa ja noin viikon remmiliikunta, mikä tulee siis jo huomenna täyteen.
Save

Kommentit