Asiaa tiiveydestä, kierron tiiveydestä (toko)

Treenilistallamme on kiertonouto-hässäkkä -liikkeen kierron tiiveys (mitkä sanahirviöit!). Tino on aika iso koira, kohtuullisen pitkäselkäinen ja lisäksi se ei luontaisesti tee nopeita käännöksiä. Lähtökohdat tiiviille kierrolle ei siis ole parhaasta päästä. Listaan voi myös lisätä, että Tino tykkää (tai siis rakastaa) juosta kovaa pitkällä laukalla. Edelleen – ei paranna lähtökohtia luonnollisen tiiviille kierrolle.
Tinolle on kokeiltu erilaisia kikkoja ja/tai apuvälineitä, jotta kierto pysyisi tiiviinä. Olen nyt pidempään käyttänyt kierrossa ohjureita vähän eri paikoissa suhteessa kiertotötsään. Jossain vaiheessa käytin ainostaan yhtä ohjuria paluupuolella, koska Tinolla valahtaa yleensä vaan paluu. Ei kuitenkaan mennyt kauan ennen kuin Tino keksi, että lähteekin kaartamaan jo menomatkalla, jotta pääsisi helpommin paluussa tötsän ja ohjurin välistä. Tämän takia siirryin käyttämään kahta ohjuria.

Kokeilemalla eri paikkoja ohjureille olen nyt toistaiseksi päätynyt pitämään niitä muutamia metrejä ennnen kiertotötsää sillä ajatuksella, että Tino saa ottaa tarvittavan tilan itse kierrossa, mutta kiertämisen jälkeen on palattava asetetun väylän sisäpuolelle. Video kertonee asian paremmin, kas tässä:


Kuten videosta näkee, niin Tino pystyy tiiviiseen kiertoon, jos vaan tahtoa on tarpeeksi. Näette tämän yllä olevasta videosta selvimmin kohdassa, missä itse seison sivummalla lelu kädessä. Tino tekee selvästi paljon enemmän töitä kierron eteen kuin jos seison keskilinjalla. Tämä toistuu varsinkin tällä videolla:

Siinäpä minulle pohdittavaa – Tinon kierto on oikeesti hieno, kun sillä on tarpeeksi motivaatiota tehdä se hyvin. Otan nyt treeneihin tehostetusti mukaan tuon tyyppistä palkkausta, jotta saisin Tinolle enemmän motivaatiota tehdä kierto tiiviisti. Minun on kuitenkin myös pohdittava miten saan kerrottua Tinolle kierron kriteerit. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että mikäli ei ole ohjureita tai jos en seiso sivummalla varmistamassa riittävää motivaatiota tiiviille kierrolle, niin kierto valahtaa.

Kommentit

 1. Hei Anna,

  blogisi on hienoa ja mieleistä luettavaa.
  Haluaisin kysyä, että millainen ratkaisu sinulla on siinä EVL:n tyhjään lähetyksessä? Näin videon instagramissa tästä "korvhållaresta", mutta mistä olet sen hankkinut tai oletko itse askarrellut sen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Ja pahoittelut, kun en ole huomannut kommenttiasi aiemmin. Kiitos kommentista ja kehusta!

   Olen tilannut korvåhållaren KePo-Depåsta, heillä on ainakin fb-sivu: https://www.facebook.com/KePo-Depå-332248657216619/

   Minulla on ollut aikomuksena kirjoittaa enemmän tuosta tyhjään lähetyksestä, joten toivottavasti tämä toteutuu pian. Olen kokeillut muutamia eri menetelmiä, mutta ainakin Tinolle korvhållaren on ollut tähän asti paras tapa saada kohtuullisen kivasti toimiva tyhjään lähetys. Tinon tyhjään lähetyksen treenit ovat usein sitä, että lähetän vaihtelevasti sekä korvhållarille että tyhjään. Käyn aina palkkaamassa, kun Tino on siellä "tyhjässä", eli en ikinä päästä/pyydä sitä tulemaan luokse. Näin pyrin vahvistamaan tyhjän arvoa (eikä tärkeyttä tulla luokse, kun se ei ole tyhjän juttu). Joskus saatan myös heittää Tinolle lelun palkaksi, mutta siinäkin sama idea, palkka tulee sinne kauemmaksi. Yritän parhaillaan rakentaa sitä tyhjää myös Devinille ja se on aika erilainen koira kuin Tino. Saas nähdä mihin ratkaisuihin joudun vielä menemään Devinin kanssa.

   Poista

Lähetä kommentti