Tino, missä mennään tokossa? Mitä on treenilistalla?

Ensin pitää hieman hekuttaa – voitimme Tinon kanssa Uudenmaan piirimestaruuden tokossa viime sunnuntaina (10.9.). Valmistelutreenit olivat niukat, koska pääsin kokeeseen peruutuspaikalta ja näin ollen minulla oli mahdollisuus aloittaa treenaaminen vasta kaksi päivää ennen koetta. Ennen tätä Tino oli treenannut säännöllisesti viimeksi toukokuussa SM:iä varten. Tinolle on toki syntynyt tietynlainen toko-rutiini ja Tino on lisäksi mieleltään kovin avoin ja rento, joten ei tuntunut epäreilulta viedä se kokeeseen, vaikka valmistelut olivat huonot.
Piirimestispalkinnot olivat runsaat. EVL:ssä ylsimme voittoon pisteillä 290,5 kunniapalkinnon kera.
Tinolle ei tuntunut tulevan virheitä/epätarkkuutta johtuen vähäisistä treenistä, mutta tunnistin kyllä tietyt tyyppivirheet. Samalla näin ilokseni miten muutama viime kaudella kuntoon treenattu asia toimi kivasti kisoissa. Näitä molempia näkökulmia miettien päätin näin uuden kauden alkaessa kirjoittaa "missä mennään" -muistilistan. Koesuoritus toimii hyvänä pohjana kirjoitukselle.

Ryhmäliikkeet

Tino oli kolmen koiran ryhmässä viimeinen koira, eli viimeinen koira joka menee maahan ja ensimmäinen, joka kutsutaan luokse.

Istumisessa (9 p.) Tino oli lähes heti kääntänyt itsensä hieman kohti piiloa (eli liikuttanut etutassuja). Samoin kävi SM:issä, aiemmin tällaista ei ole käynyt tai joskus Tino on liikuttanut toista tassua, muttei kääntynyt. Treenilistalle vinot piilot.

Makuu ja luoksetulo (10 p.) – hieman jähmeästi maahan, tämä on tyyppivika. Aktiivisuus häviää pitkän istumisen aikana. Hyvä, reipas luoksetulo niin kuin yleensä ja suora perusasento (tämä on välillä jäänyt hieman vajaaksi/vinoksi). Pitää jaksaa treenata niitä maahanmenoja, voisi aloittaa menemällä lähemmäksi antamaan maahan-käskyn. Ylläpidä suorat perusasennot.

Yksilöliikkeet

Haluatko katsoa koevideon yksilöliikkeistä ennen kuin luet ajatukseni niistä? Ehkä näet Tinon vahvat ja heikot puolet eri tavalla kuin minä? Pistä video pyörimään:


Tunnarissa (9 p.) Tino juoksi tuttuun tapaan ensin tunnareiden läpi/yli, mutta tämä oli vielä sellainen versio, mikä on minulle ok. Tino aloitti nopeasti hyvän työskentelyn (nenä auki) ja pystyi ottamaan oman heti, kun se tuli nenän eteen. Korrekti palautus ja luovutus. Tällaisen tunnarin haluan. Vaihtelevia treenejä, välillä haastaen, mutta muista myös helpot treenit, mitkä nostavat itseluottamusta.
Kaukot (9 p.) ovat huonontuneet viime kauden aikana. Takajalat pysyvät yleensä hyvin paikoillaan, mutta vaihdot ovat tahmeat. Kokeessa maahanmeno sivulta oli ihan hyvä. Seiso-istu vaihdossa oikea takajalka liikahti hitusen ja seuraavassa vaihdossa (maahan) Tino korjasi jotenkin jalkojaan. Kauttaaltaan vähän tahmeat vaihdot. Päättävä perusasento olisi voinut olla ryhdikkäämpi. Olen yrittänyt treenata aktiivisuutta vaihtoihin, esim. vaihto tai pari ja sen jälkeen kiertämään puuta tai jokin muu kiva temppu. Lyhyemmältä etäisyydeltä vaihdot voivat olla oikein hyvät myös useamman vaihdon sarjassa. Koko viime kauden yritin enemmän tai vähemmän paneutua tähän ongelmaan. Tänä kautena on pakko yrittää saada muutosta aikaiseksi.
Kiertohässäkässä (9,5 p.) olin erityisen iloinen siitä, että Tino muisti ottaa kontaktin sen jälkeen, kun kapulat oli viety. Lisäksi eteni hienosti suoraan kohti kiertomerkkiä (tässä on välillä ollut pientä kiemurtelua). Kierto olisi saanut olla tiiviimpi ja istuminen napakampi. Pysäytin melko aikaisin, jolloin Tinolle tuli vähän turhan kova vauhti kapulalle ja noston kanssa meinasi tulla kiire. Hyvä sivulletulo, yksi otteenkorjaus sivulle tultaessa. Kierron tiiveystreeniä pitää jatkaa (ikuisuusjuttu). Lisäksi häiriötä matkalle/ hieman vaikeasti bongattava merkki, jotta suoraviivaisuus kohti merkkiä säilyisi, ajatus että "pitää fokusoida".
Luoksetulossa (10 p.) maahan sivulta olisi voinut olla nopeampi, muttei se huono ollut. Kontakti alussa sen sijaan oli huono. Stopit olivat Tinoksi ihan hyvät, vaikka maahanmenossa selkeästi ensin hidastus ja sitten vasta maahan. Tällainen luoksari on varmaan se, mihin meidän kannattaa pyrkiä. Itse tykkään kovasta vauhdista, mutta lienee parempi pitää tällainen reippaan rento vauhti, jottei stopit kärsi enempää.

Zeta (9,5 p.) oli nyt rennompi kuin mitä oli viime kaudella ja asennot olivat pääsääntöisesti hyvät. Viimeisenä ollut maahanmeno olisi saanut olla nopeampi. Käännös vasemmalle oli huono (tyyppivika). Istuminen oli minusta hyvä, ja seisominen oli myös minun kriteereiden mukaan hyvä. Paljon vaihtelevia treenejä zetassa, harvoin kokonaan kisamaista, jotta rentous ja kuuntelu säilyy. Temppuja asentojen sijaan, ylimääräisiä pysähdyksiä (eli seuruusta pysähdys perusasentoon), välejä ilman asentoja liikkurin käskyistä huolimatta, jne. 
Ruutua (6,5 p.) jännitin etukäteen ennen kehän menoa. Siitä tuli kokeessa useita punaisia kortteja, kun koirat lähtivät tyhjän jälkeen ulos kehästä kohti AVO-kehää. Tykkäsin tosi paljon Tinon ilmeestä, kun se lähti tyhjään. Ihan pikkusen veti vinoon (siellä suunnassa oli merkkejä ja ruutu AVO-kehässä), mutta jäi juuri ja ympyrän sisäpuolelle. Tino lähti hyvin kohti ruutua, mutta olikin ilmeiseti lukinnut väärän ruudun, kun meni ruudun toisen sivun ja kehänauhan muodostamaan "ruutuun". Lähti korjauksella ruutuun, mutta oli takaa yli, joten joudun vielä korjaamaan toisen kerran. Hyvin sivulle, niin kuin yleensä. Olisi varmaan aika tehdä välillä ruutu-häiriötä/ -bongausta, tai vähän vaikeampia ruutuja. Pitää myös treenata korjauksia. Stoppi ja seisominen ruudussa vaativat edelleen treeniä, Tinolla jää seisomisessa herkästi nykyään pää "roikkumaan" alas. Tyhjän perustreenaus ei lopu ikinä, tyhjä on ollut Tinolle vaikea sisäistää. Motivaatio on tärkeä tyhjässä.

Ohjatussa (9,5 p.) Tino otti hienosti kontaktin jo, kun ensimmäinen kapula oli viety. Hieman vilkaisi vielä sen jälkeen, mutta palasi aina kontaktiin, mikä riittää minulle. Merkki miellytti minua tosi paljon – vauhdikas ja pysähdys hyvään paikkaan. Hyvä nosto ja palautus. Motivaatio-treeniä jatketaan merkille, jottei tule ongelmia ennakoimisen kanssa. 
Seuruu (9,5 p.) tuntui pitkästä aikaa melko tasapainoiselta. Tinon seuruupaikka on toki hieman edessä, mutta kunhan ei paina/poikita, niin en aio korjata taaemmaksi. Peruutus aukesi ja vasemmalle käännökset eivät olleet ihan parasta laatua. Peruutus pitää saada kuntoon kesken pidempää kokonaisuutta ja muiden liikkeiden jälkeen (on yleensä erikseen hyvä). Muuten keskityn ylläpitämään rauhallisen rentoa seuruuta, ei saa poikittaa.
Siinäpä pähkäilyjä – oletko jostain eri mieltä? Saamme toivottavasti hiljalleen potkaistua uuden kauden treenit käyntiin. Eilen (12.9.) koirat kävivät Patrician luona fyssaroitavana, joten nyt on myös kropat laitettu ojennukseen uudelle kaudelle. Tinolla oli aika isot jumit selässä, mutta muuten se oli hyvässä kunnossa. Viime kerralla (6 viikkoa sitten) Tino oli jostain syystä kauttaaltaan aika jumissa ja lisäksi polvet naksuivat. Nyt naksahtelu tuntui enää oikeassa polvessa, pitää edelleen seurata tätä. Tino ei kyllä ole oireillut polvia millään lailla.

Devin oli Deviniksi hyvässä iskussa. Yksi liukastuminen ohjatun kapulan nostossa sillä oli viime viikonloppuna ja se lienee syy siihen, miksi oli edestä jumissa oikealta ja SI:stä vasemmalta puolelta.
SaveSave

Kommentit

  1. Ihania kuvia ja hyvä video! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On aina ihanaa, kun joku on kentänlaidalta ottanut hienoja kuvia, mistä hyvä fiilis välittyy <3

      Poista

Lähetä kommentti