Tossua toisen eteen, kohti terveitä varvas-päiviä

Devinin venähtynyttä varvasta on hoidettu jo parin kuukauden ajan. Ortopedilla on käyty kahdesti (käynti 1, käynti 2), kuten myös fyssarilla (siellä toki käydään muutenkin kuuden viikon välein). Erilaisia tossuja ja sidetarpeita on tullut kulutettua ahkerasti ja uutuutena on nyt käytössä kinesioteippi.
Otimme tossut käyttöön fyssarin suosituksesta siinä vaiheessa, kun varpaan kanssa tuli takapakkia (19.12). Devin käytti alkuun hyväksi havaittuja RuffWear Grip Trex tossuja. Jotta varpaalla olisi mahdollisimmat ahtaat olot, eli napakka tuki, niin laitoin tassuun ensin kaksi sukkaa (tällaiset). Olen muuten käyttänyt noissa tossuissa yhtä sukkaa takajaloissa, koska koko (XS/57 cm) on hieman reilu Devinin ohuille nilkoille. Ilmeisesti kaksi sukkaa oli kuitenkin liikaa, koska Devinille tuli hiertymä sisimmän varpaan ylimpään niveleen.
Kuvista näkee selvästi, että nivel on turvonnut. Tämä ei siis ole se varvas, mikä oli alunperin kipeä (alunperin oli ongelmia saman takajalan, eli oikean, 4. varpaan 1.varvasnivelessä). Tossuista tuli siis sekä hiertymä että turvotus. Ensin kokeilin jatkaa tossujen käyttämistä yhdellä sukalla ja lisäksi paketoin hiertymän. Ei auttanut. Ostin toiset tossut, RuffWear Polar Trexit yhtä kokoa pienemmät kuin ne Grip Trexit, eli kokoa XXS/51 cm. Huomasin kuitenkin nopeasti, että nämä painoivat vuorostaan keskimmäisiä varpaita ylhäältä päin. Eli vaikka Devinin takatassut ovat leveyden puolesta XXS-kokoa, niin pituus siinä koossa ei sitten riitä. Sain onneksi vaihdettua tossut yhtä kokoa isoimmiksi, joten tulevaisuutta varten meillä on hyvät talvitossut.

Ongelma ei kuitenkaan ratkennut. Hiertymä kyllä parani, mutta turvotus jäi. En enää uskaltanut käyttää RuffWearin tossuja, vaikka muuten ovatkin ihan superit. Jouduin näin ollen tyytymään vanhoihin Rukka-tossuihin, mitkä meiltä löytyi kotoolta. Tiesin kyllä entuudestaan, että Devin kuluttaa nämä puhki alle viikossa.
Klikkaa kuva auki, niin näet miltä tossut näyttävät noin viikon käyten jälkeen, kun oli lunta maassa (eli en ole millään soratiellä juoksuttanut Deviniä näissä). Koska nuo tossut ovat tuollaiset pehmeät, niin oli lisäksi pakko sitoa tassu coban tukisiteellä, jotta varpaalla olisi tarpeeksi tukea. Tällä virityksellä mentiin parisen viikkoa.

Devin on päässyt tammikuun aikana palamaan lähes normaaliin elämään. Varvasta on tuettu, mutta liikuntaa on nostettu normaaliin viime kuun aikana ja loppukuusta Devin juoksi myös pitkät lenkit vapaana. Varvas on pysynyt oireettomana ja tämän todisti myös fyssari Patricia maanantaina (30.1). Devinin liikkuminen näytti hyvältä, jumeja oli hieman etupäässä.

Hiertymän aiheuttama turvotus ei kuitenkaan ollut kokonaan poistunut. Se oli hieman laskenut, kun muutin tuota suojaamista, mutta oli kuitenkin edelleen selvästi näkyvissä ja oli hieman arka. Nyt olisi muutenkin ollut aika pikkuhiljaa palata elämään ilman suojaamista, joten seuraavat pari viikkoa tukeminen tehdään ainoastaan kinesioteipin avulla.
Teipattavalta alueelta ajettiin ensin karvat lyhyeksi, jättäen kuitenkin muutaman karvaraidan. Tuo kinesioteippi on "hevosmallia", eli ilmeisesti liima on hieman kestävempi kuin ihmisille tarkoitetuissa teipeissä. Teippi tukee ylimpiä varvasniveliä ja sitä olisi tarkoitus pitää pari viikkoa. Jos kaikki näyttää hyvältä, niin kokeilemme agilityä jo ensi viikolla.
Myös Tino pääsi Patrician käsittelyyn maanantaina. Selkä oli edelleen hyvässä kunnossa, mutta Tinolla oli taas etupäässä isompi jumi (symmetrisesti molemmin puolin). Patricia epäili, että olisiko liukastellut enemmän. Nyt on kyllä ollut ajoittain tosi liukasta.
SaveSave

Kommentit