Luoksetulon stopin treenivinkkejä

Tinolla on hieno luoksetulo, tulee kovaa. Ai, eikö se ollutkaan hienon luoksetulon avainasia? Pitäisi myös pysähtyä, ja vielä napakasti? Tinolla ei ole hieno luoksetulo, Tinolla on ruma luoketulo. Luoksetulon stoppi (seisominen) on aina ollut meidän kompastuskivi. Tinolle ei tule luontaisesti lukkojarrutusta tai teräviä pysähdyksiä, vaan se on enemmän laajojen kaarteiden poikia. Devinhän on vuorostaan sellainen, että lyö liinat kiinni täydestä vauhdista ja kääntyy halutessaan pennin päällä (näitä en kyllä ole vielä siirtänyt tokoon, mutta ainakin tiedän, että tämä liikkumistapa on sille luontevaa).
Kuva: Ina Ammunét
Tinon luoksetulon stoppi on hieman parantunut takapalkalla. Nyt se on joskus ihan hyvä ja harvemmin tosi huono, mutta harvoin tai ei ikinä tosi hyvä. Takapalkan avulla olen itse asiassa saanut hieman vauhtia pois (tämä on hyvästä, aiempi vauhti ja laukkapituus oli ihan älytön), joten se myös selittänee, miksi stoppi on vähän parempi. Nyt olisi kuitenkin tarve saada stoppi vielä paremmaksi. Eilen treeneissä tuli pari vinkkiä esille:

  1. Koira remmiin, alkuun käy ihan tavallinen talutin. Koira taluttimen pituuden verran ohjaajasta ja kutsu + melko nopeasti seis-käsky ja samalla pientä vetoa taluttimesta. Koira tulee luultavimmin kävelevämään eteenpäin pysähtymisen sijaan, kun tuntee vedon. Tästä "oho, sanoin seis, ei noin voi tehdä". Kun tämä sujuu lyhyellä taluttimella, niin pikkuhiljaa siirrytään pidempään liinaan. Tässä ei ole ajatus repiä koiraa liikkeelle, vaan opettaa koiraa laittamaan voimaa pysähdykseen. Pysähdys ei saa olla sellainen tassutteleva, vaan sen pitää olla jämäkkä. Tämä menee meillä ehdottomasti kokeiluun. Ei varmasti sovi kaikille koirille, mutta uskoisin sopivan hyvin Tinolle.
  2. Pomppupallo, eli avustaja heittää heti seis-käskystä pallon koiran taakse niin, että pallo pompahtaa ja koira vapautetaan heti pallolle. Pomppupallo sen takia, että siitä tulle ääni ja koiran on helppo havaita, että palkka löytyy takaa. Tätä samaa voi hyödyntää ruudun tyhjän lähetyksen stopissa (nekin ovat Tinolla tahmeat). Tämäkin menee meillä kokeiluun.

Kommentit