Tyhjän lähetyksen kirous

Tyhjä, merkitön merkki, eteenlähetys - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Te toko-tyypit tiedätte mitä tarkoitan: sitä asiaa, mitä pitää nykyään suorittaa EVL:ssä ennen ruutuun lähettämistä. Itse olen noin muuten pitäyt uusista toko-säännöistä, mutta tästä en pidä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että luovuttaisin. Ei, minähän en luovuta. Mutta silti, en pidä tyhjään lähetyksestä. Miten kerron koiralle, että juokse reipasta vauhtia n. 10 metriä suoraan eteenpäin tyhjyyteen? Mihinkään ei saisi jäädä kiinni, koska silloin linjasta tulee vino, eikä koira osu ympyrän sisälle. Ympyrän merkitsiminen on luonnollisesti sellainen, ettei ainakaan kannatta opettaa koiraa juoksemaan ympyrään - hyvä jos itsekään näkee ympyrän reunamerkinnät.
Taasko se valittaa siitä tyhjästä? En ymmärrä miksi -Tino
Tätä tyhjää olen pohtinut nyt viikon sisällä sekä viikonloppuna tehis-leirillä Katja Kiviahon opeissa että tänään Jessica Svanljungin yksärillä. Katjan kanssa oli hieman helpompaa, koska treenasimme hallissa (suljettu tila on vaan helpompi). Muutamia vinouksia korjasimme niin, että jos Tino juoksi vinoon, niin pysäytin ja kävin taluttamassa pannasta takaisin toivotulle linjalle. Samalla kertoen, että tässä on "eteen". Aiemmin olen vaan kutsunut pois, mutta minusta tuntui hyvältä ajatukselta, että koira viedään sille linjalle, missä oli tarkoitus pysyä ja siten korjataan suoritus.

Katja kehotti minua lisäksi palkkaamaan Tinoa enemmän Tinon ollessaan tyhjässä. Eli lähetys, "jess" (tämä on meillä merkkaussana oikeasta suorituksesta) tai "seis" (eli pysäyttäminen) ja ohjaaja kipittää  koiran luokse palkkaamaan tyhjän linjalle. Näin nostetaan tyhjän arvoa. Teen lisäksi Tinon kanssa motivaatio-lähetyksiä (aivopesu-lähetyksiä), eli lelu on valmiiksi edessä ja Tino on nähnyt, että lelu on jätetty. Teen myös paljon sellaisia lähetyksiä, ettei Tino ole nähnyt lelun jättöä, jolloin lelu onkin Tinolle yllätyksenä edessä.
Tehis-leiriläiset sekä maskotti Devin.
Hallissa tyhjään lähetykset ovat sujuneet aika kivasti, mutta nyt ollaan sekä tänään että eilen päästy isoille kentille ulos treenaamaan. Oi sitä riemua! Tino on liekeissä. Sinkoilee sinne tänne pikkurillin heilutuksesta ja harvemmin edes oikeaan suuntaan. Tyhjän lisäksi myös ruutu on ollut hukassa, kun on vaan niin kivaa juosta. Kerroinko jo, että lauantaina olisi valmennusrenkaan näyttökoe Ojangon isoilla ulkokentillä? Ojangossa ei siis vielä ole väliaitoja ulkona, joten kenttä on ISO.
Juokseminen ja leikkiminen on Tinon mielestä ihan pop!
Mutta Jessican tämänpäiväisiin treeneihin vielä. Kävimme läpi tyhjän sivusuuntaisia korjauksia. Itse koen, että nämä ovat vaan pakko opettaa. On niin pienestä kiinni, jos koira lähtee juoksemaan vinoon ja onkin sitten ulkona ympyrästä. Minulla tulee korjauksissa olemaan käsimerkki + sana höger/vänster. Lähdimme opettamaan näitä kahdella isolla targetilla niin, että targettien väli on ehkä vajaat 10 metriä ja koira seisoo targettien välissä. Itse seisoin nyt alkuun vajaan 5 metrin päässä, Tinon edessä, ja lähetin vaihtelevasti oikealle ja vasemmalle targetille. Teimme ensin muutamia kertoja targeteille ja sitten targetit otettiin pois ja sama juttu ilman niitä. Kunhan korjaukset toimivat erillisenä treeniä, niin yhdistän ne liikkeeseen.

Instagram-tililläni (@hullerombullerpack) löytyy pari videopätkää eilisistä tyhjään ja ruutuun-lähetys kömmähdyksistä. Tässä on kenraali muista näyttökokeen liikkeistä (eilen kuvattu):

Kommentit