Kuuntele!

Muistatko julkaisuni reilut kuukausi sitten ohjatun noudon kuuntelutreeneistä? Sitä treeniä en muuten ole tehnyt kuin ehkä kerran tai kaksi. Tiistaina (16.2) treenasimme Jessican luona Koirakulmassa ja siellä uppoi Tinon kanssa taas aikaa kuunteluun. Miten se voikaan olla Tinolle niin vaikeaa? Jotkut koirat taitavat vaan olla taitavempia kuuntelemaan kuin toiset. Vai?
Tiistaina kuuntelua tehtiin kertonoudon ja ohjatun noudon parissa.  Näitä tehtiin vuorotellen - ensin kiertoa, sitten esteet pois ja ohjattua. Tämän jälkeen ohjatun merkki pois ja korkean merkin kiertämistä. Ohjattu sujui kuuntelun suhteen ihan hyvin, eikä Tino juuri tainut yrittää lähteä tekemään kiertoa, vaikka korkea merkki oli paikoillaan. Mutta koska Jessican halli on kapea, niin Tino valitsi pariin otteeseen keskikapulan, vaikka oli ensin lähtenyt tekemään ihan hyvää kaarta. Näitä olikin vaikeaa korjata. Saan kyllä estettyä keskikapulan nostamisen, mutta sen jälkeen alkaa säätö. Siinä kun yritän käskyttää pysähtymään, niin Tino tulee reippaassa ravissa kohti, eikä "pysty" pysähtymään (kun on parempi tulla luokse kysymään uusia ohjeita). Tälläinen pitää saada loppumaan, kun sehän on mahdotonta saada kisoissa korjattua mahdollista virhettä, jos koira ei pysähdy kuuntelemaan ohjeita. Vahvemmalla käskyllä saimme tätä jo vähän eteenpäin, mutta välillä minun oli pakko myös lähestyä Tinoa, jotta sain pysähtymään.

Kierron kanssa tuli jonkun verran virheitä, kun Tino jäi kiinni kohtaan, missä ohjatun merkki oli ollut, vaikka merkki oli otettu pois. Jonkun kerran Tino ainostaan hidasti tässä kohdassa, mutta pysähtyi sitten kuitenkin ennen kierto-merkkiä. Kun yritin näistä lähettää uudelleen kiertämään, niin tuli joko kohti, meni kapuloille tai jäi muuten vaan seilailemaan. Tämä asia pistettiin myös treeniin hyvänä kuuntelutreeninä. Jos sanon kierrä, niin se tarkoittaa kierrä.

Eilen väännettiin vuorostaan tehis-treeneissä merkin ja tunnarin erottelua (ensin lähetys merkille ja sitten liikkuroitu tunnari, tunnarit n. 5 metriä ennen merkkiä). Taas oli vaikeaa, ja vaikkei Tino juossut tunnareiden ohi merkille kuin kerran tai pari, niin sillä oli vaikeaa koota itsensä tunnareilla ja sahasi kamalasti. Toi jopa kerran väärän.

Nyt on varmaan pakko tehdä ainakin lyhyt jakso enemmän kuuntelua. Onneksi ei olla lähdössä Seinäjoen karsintakokeeseen. Tampereelle olisi tarkoitus lähteä maaliskuun alussa ja ennen sitä pitänee rauhoittaa tilanne hetkeksi, jotta meillä molemmilla olisi itsevarma ja hyvä fiilis ennen koetta. Kokeisiin valmistautuminen on vielä minulle vaikea asia. En oikein tiedä miten olisi hyvä valmistautua tai minkälaisia treenejä olisi hyvä tehdä esimerkiksi koetta edeltävänä viikkona tai kuukautena.

Kommentit