Luoksarin, eteenmenon ja paikkiksen treenivinkkejä

Pippin sai eilen viettää laatuaikaa toimistolla 13,5-vuotis synttäreiden kunniaksi ja paimenille oli vuorostaan illalla luvassa käynti Oilin toko-tunti.
Toimistokoiran homma on uuvuttavaa...
Elo-joulukuussa käymme kerran kuukaudessa Oilin opissa kisavalmennuskurssilla. Treenaan kurssilla ensisijaisesti Tinon kanssa, mutta tulen varmaan pitkälti tekemään paikkikset Devinin kanssa. Tässä minulle tärkeimmät vinkit/ajatukset eilisistä treeneistä:

Luoksetulo (Tino)
 • Meidän ongelma on liian kova vauhti yhdistettynä hitaaseen stoppiin (seisominen).
 • Takapalkka (lelu maassa): hyvästä stopista vapautus suoraan palkalle, välillä suoria läpijuoksuja, jolloin vapautus vasta sivulta.
 • Takapalkka (avustajalla): avustaja tipauttaa/pompauttaa lelun koiran taakse heti seis-käskystä ja tästä vapautus palkalle. Avustaja voi palkata joko esim. luoksetulon lähtöpaikan takana tai pari metriä seis-kohdan takaa.
 • Lelupalkka seis-kohdassa: ensin läpijuoksuja niin, että koira ymmärtää, ettei lelua saa ottaa ilman lupaa (koira juoksee siis lelun yli) ja sitten vaihdellen läpijuoksuja ja stoppeja. Stopit lelun kohdalle, mistä vapautus lelulle.
Eteenmeno, ruutu (Tino)
 • Etupalkka (lelu): koiralle ei välttämättä muuta ajatusta kuin juosta täysillä lelulle, mutta hyvä motivaatiotreeni. 
 • Iso kosketusalusta n. 15 metrissä (eli ohi ympyrästä): koiralle enemmän ajatusta. Tähän on helppo ottaa ruutun lähetys mukaan niin, että koira lähetetään alustalle, kutsutaan "tule" + "seis" (pysäytetään ympyrään) ja tästä lähetys ruutuun. Tämän tyyppinen kosketusalusta sopii hyvin "alusta-hakuiselle" koiralle, kun alusta on iso ja kauempana, eikä ympyrässä, jolloin ei ole niin suurta riskiä, että koira lulee kokeissa esim. teipinpalasia alustaksi.
 • Iso kosketusalusta ympyrässä: toimii osalle, mutta tällöin koiralle opetetaan, että ympyrässä on jotain.
Paikkikset (Devin)
 • Häiriökäskyt: pääsen yleensä helpolla, kun (Suomessa) moni käskyttää "maahan" ja minä "ligg. Devinille oli todella vaikeaa, kun Oili käskytti "ligg" käskyllä, valahti kerta toisensa jälkeen maahan. Treeniä!
 • Liikkuri edessä: kun liikkuri kulkee edessä, niin Devin tiputtaa kontaktin, kun liikkuri tulee meidän kohdalle ja sanoo "käsky". Kontakti pysyi kuitenkin muuten, joten kontaktitreeni paikkiksissa tuottaa edes vähän tulosta. Minun on siis ehdottomasti saatava kontaktin pysymään, jottei Devin pääse sulkemaan minut ulos omasta kuplastaan, jolloin vajoaa omaan transsi-tilaan.
 • Liikkuri takana: tämä on Devinille vaikeaa, korvat ja pahimillaan pää kääntyy. Valahtaa lisäksi herkästi lonkalle ja vinoon, kun sen takana kuljetaan. Treeniä!
 • Tiivis paikkis (koirat n. 0,5 metrin välein): tässä Devin sulki minut ulos ja meni omaan kuplaan, eikä oikein käskyistä huolimatta ottanut uudelleen kontaktia. Ilmeisesti tarpeeksi vaikea tehtävä saa sen tekemään tämän. Treeniä!
Devin aamu-usvassa.

Kommentit