Ruutu- ja luoksetulotreeniä, ja pientä pohdintaa ääntelystä

Treenit: tehis-toko (HSKH, Mari Leiviskä)
Koira: Devin 1½ v.
Aika & paikka: 8.10, Ojanko (halli)

Tehisryhmää oli eilen kouluttamassa Mari Leiviskä ja jokainen valitsi omat treenattavat liikkeet. Teimme Devinin kanssa ruutua (tai ruutuun lähetystä, ei loppuosaa) ja luoksetulon stoppia (seisomista).

Vein Devinin kanssa yhdessä alustan ruutuun, mutta silti Devin teki sille tyypillisen toiston; juoksi reippaasti ruutuun, muttei käynyt koskemassa alustaa ja jäi tällä kerralla hieman eteen (juoksee yleensä jompaankumpaan takanurkkaan). Tässä saan itse olla tosi tarkkana kriteereistä, kun vaikka koira onkin ruudussa, niin ei ole "sovitussa" paikassa. En siis hyväksynyt Devinin valitsemaa paikkaa, vaan pyysin korjaamaan, minkä myös teki kiltisti, niin kuin yleensä. Sitten uusi yritys ja tällä kerralla matka sujui oikein hienosti alustalle asti. Tällainen suoritustapa on jo ruvennut olemaan tyypillistä Devinille ensin hutiloidaan asenteella "joo, joo, kyllä mä osaan", sitten korjataan käskystä paikkaa ja seuraavalla toistolla tehdään nappisuoritus.

Marin kanssa pohdimme ruutukäytöksen muuttamista, jotta saisin jatkossa jo heti ensimmäisen toiston onnistumaan. Voisin ensinnäkin ottaa ensimmäisen toiston lyhyemmältä matkalta, tai niin että koira tulee kauempaa, mutta olen itse lähempänä ruutua. Lisäksi voisi nyt alkuun oikein selkeästi käydä näyttämässä ruutua ennen lähetystä.

Luoksetulon stopeista seisominen on jo aika "valmis", mutta halusin vinkkejä siihen, että miten jatkaisin treenejä. Minulla oli ajatus, että olisin voinut ottaa stopin luoksetulon yhteydessä, mutta koska Devin teki hitaamman luoksetulon kuin mitä on muuten tehnyt viime aikoina, niin otin vaan pari suoraa luoksetuloa, jolloin vauhtikin rupesi palamaan,

Stoppeja tehtiin sen sijaan ensin kierron kautta. Devin käyttää herkästi ääntä (haukkuu, murisee), kun lähtee kiertämään, enkä ole puuttunut tähän ihan johdonmukaisesti. Kiellän heti huutamisen, jos Devin tavallaan jää jalkoihini tai lähelleni haukkumaan, ja selvästi kohdistaa haukkumisen minuun. Jos Devin taas lähtee kiertämään ja haukkuu tai murisee vauhdin huumassa mennessään, niin en ole kieltänyt. Itselleni joo loogista (kielto jos komentaa minua, mutta ei kieltoa jos into-äänehtii), mutta tuskin kovin loogista koiralle. Ja muutenkin tietenkin vaarana, että rupeaa jossain vaiheessa haukkumaan innostusta myös "oikeissa" toko-liikkeissä (mitä ei siis nyt tee). Eli ääntelyyn pitänee ottaa toko-puolella nollatoleranssi. Kierroissa voisi päästä ääntelystä eroon ihan vaan sillä, että lähetys olisi todella selkeä, ja pois kaikki turha junnailu ennen kiertoa, mitkä koettelevat Devinin huimaa kärsivällisyyttä.

Kokeilimme stoppeja vielä namiheittojen avulla. Eli nami lentää vuoronperään vastakkaisiin suuntiin (koira juoksee namien perään) ja käsketään pysähtymään aina x määrän heittojen jälkeen. Tämä toimi oikein kivasti Devinin kanssa.

Tuli noin yleisesti puhuttua Marin kanssa myös siitä, että pitää muistaa treenata liikkeitä monipuolisesti ja vaihtelevasti. Esimerkiksi juuri stoppeja kierrättämällä, namiheitoilla ja luoksetulon yhteydessä, ja lisäksi olla myös tarkkana, ettei pysäytä aina samaan kohtaan.

Kommentit