Toispuoleinen toko

Perjantaina oli toko-tunti Ojangossa ja vapaatreenasin samalla Devinin kanssa. Tokon suhteen jäi muutamia asioita pohdittavaksi:
Jäävät - sekä seisominen että maahanmeno saisivat olla sähäkämmät. Seisomisessa voisi ottaa tehotreenit nopealla palkalla (esim. lelun heitto). Maahanmenon suhteen ei tietoa, miten kannattaisi työstää nopeammaksi. Pitää pohtia, vinkkejä otetaan vastaan...

Sivuaskeleiden treenaaminen/takapään aktivointi - niin, että ohjaaja pyörii itse paikoillaan ympyrää, koira (seisten) vasemmalla puolella ja ajatuksena on, että koira pyörii ohjaajan ympärillä käyttäen etenkin takapäätä. Ideana on, että koira oppii käyttämään takapäätään kunnolla käännöksissä vasemmalle.

Tino ei ihan vielä ymmärtänyt harjoitusta, mutta tässä on varmasti hyvä treeni sille, koska takapää pitää nyt saada paremmin töihin. Itselleni tuli vaan mieleen, että pitää ehdottomasti treenata tätä samaa myös oikealla puolella, jottei tule treenattua koira toispuoleiseksi.

Olen usein pohtinut tokon toispuoleisuutta ja mitä tämä tekee koiran lihaksistolle ja kropalle muutenkin. Toki olen myös kuullut fyssareiden kommentteja vinoista toko-koirista. Olen itse pyrkinyt opettamaan kaikki liikkeet/temput molempiin suuntiin, mutta tosiasia treenatessa tokoa on, että tulee tehtyä enemmän niitä "oikeita" liikkeitä kuin samoja liikkeitä "väärälle" puolelle. Sen verran pyrin kuitenkin tarkkailemaan, että koira kykenee käyttämään kroppaansa suhteellisen samalla tavalla molemmissa suunnissa. Tämä selviää esimerkiksi ihan sillä, että kokeilee miten koira tulee (vaikka namikäden avulla) "sivulle" oikealle puolelle, tai sitten, että osaako koira tulla vasemmalle puolelle namin perässä ja kääntyä oikealle (ulospäin).

Nyt pohdinnoista takaisin perjantain treenailuihin - Devin pääsi siis myös hieman treenailemaan, lähinnä jotain agia muistuttavaa. Treeniohjelmassa oli edelleen suora putki ja hyppy ennen tai jälkeen sekä takaakiertoa. Putki on kyllä vaikea... Devin lähtee niin helposti ohittamaan ja juoksee suoraan lelulle, jos olen laittanut etupalkan, tai kiertää muuten vaan, kun ei katso eteensä. Olen nyt pyrkinyt ehdollistamaan Deviniä sanalliseen käskyyn putkella ja tämä tuntuu saavan tyypin paremmin ajattelemaan (käskysana + minun liike + ohjaus ovat selvästi liian paljon häiriötä meidän reaktiiviselle otukselle). Tulikin ihan kivoja toistoja hyppy-putki suoralle, mutta putki-hyppy ei tahdo onnistua, vaan siinä Devin suorittaa putken ja kiertää sitten hypyn päästääkseen palkalle, vaikka hyppy on putken kanssa samalla linjalla. Tässä pitäisi olla apupalkkaaja, joka voisi hieman houkutella hypyn takana. Takaakierto on sen sijaan edistynyt hieman, vaikka ihan lähietäisyydeltä treenataan edelleen.

Tästä sitten toiseen pohdintaan - Devin osaa siis todella vähän agia, eikä tämä mitenkään "ahdista" minua, vaikka välillä tuleekin fiilis, että miksen stressaannu siitä, ettei Devin osaa mitään. Onhan teini jo 8 kk ja moni tekee tässä vaiheessa jo vaikka minkälaista kiemuraa ja käyvät viikoittain hyvien koutsien luona oppimassa lisää. Ei kai tähän voi sanoa muuta kuin että jokainen tavallaan, ja oman harkinnan mukaan. Minun harkintani on se, että haluan Devinin kasvavan ja kehittyvän rauhassa. Tuo teini irrottelee metsässä ja kehittää koordinaatiota, eiköhän se opi agiakin vielä joskus. Keskitymme tässä vaiheessa pieniin täsmätreeneihin, mitkä sitten aikanaan auttavat agi-uralla.

Kommentit