Toko-taitoa ja teini-touhua


Aika rientää ja blogi jää siinä ohessa päivittämättä...

Viimeksi kun raapustin jotain tänne, niin meillä oli Tinon kanssa hetkellinen toko-masennus. Molempien mielentila tokossa oli huono (minun mielentila oli huono, koska Tino ei ollut skarppina, ja Tinon oli huono, koska minä en ollut skarppina). Viimeisen Riitan toko-tunnin jälkeen etenkin seuraaminen oli ihan surkea ja olin jo valmis hautaamaan koko lajin. Seuraaminen oli siis huono jopa Ojangossa, missä Tinon mielentila on yleensä aina korkealla. Kiitos luojan ongelma hävisi yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin. 

Jessica Svanljungin toko-kurssi ti 17.9

Onneksi yhteinen sävel oli taas löytynyt Tinon kanssa toko-rintamalla, koska meillä oli eilen HSKH:n järjestämä Jessica Svanljungin toko-kurssi. Tino oli tosi iloisella tuulella. Katsoimme Jessican kanssa:

Seuraamista - itse tuijotan Tinoa seuraamisessa (tietenkin - minähän pidän huolen siitä, että kontakti säilyy). Nyt kuitenkin tuijottaminen saa luvan loppua, koska enhän minä näe edes eteeni. Tinokin piti kontaktia paremmin ilman minun tuijottamista. Jessican mukaan voisimme vielä toistaiseksi tehdä aika lyhyitä seuraamispätkiä, jotta napakka seuraaminen vahvistuisi.

Noutoa - Olen itse puuttunut nätisti siihen, jos Tino nostaa kapulan vinosti (eli jos kapula ei ole kulmahampaiden takana), koska Tinon ote on aikaisemmin ollut niin huono. Jessica kuitenkin sanoi, että vino ote on usein napakampi kuin suora, joten siihen ei välttämättä tarvitse puuttua. Meillä nouto ei oikein toimi kokonaisena liikkeenä, koska palautus on edelleen hidas (Tino tuo ravissa eikä laukassa). Tinollehan on tehty nyt jonkin verran pelkkiä palautuksia palkkaen leluun. Tätä harjoitusta muutettiin nyt sen verran, että jätin Tinon paikoilleen, vein kapulan kauemmaksi ja jäin itse Tinon ja kapulan väliin. Käskytin sitten noutokäskyllä ja palkkasin nostosta leluun. Näin Tino joutuu nostamaan kapulan ja kääntymään takaisin kohti minua (mitä ei siis tule harjoiteltua, jos Tino saa nostaa kapulan matkan varrella kohti minua). Tässä pitää muistaa, että palkkaa vaihtelevasti eri kohdista, eikä aina heti nostosta, jottei rupea ennakoimaan.

Luoksetulon stoppi - Tino ennakoi helposti näissä, mutta Jessicalla oli tähän todella hyvä harjoitus. Ensin heitettiin nami pidemmälle (koira lähtee namin perään) ja sitten koira kutsuttiin tulemaan kohti, ja siinä sitten stoppi-käsky, sekä samalla namin heitto koiralle. Saimme vielä vaikeutettua tämän Tinolle niin, että stoppi-käskyn lisäksi tuli pelkkä käsimerkki, muttei namia heiton mukana, vaan nami heitettiin vasta hetken paikalla pysymisen jälkeen. Tinon stopit olivat tosi napakat, eikä poika ehtinyt ennakoimaan lainkaan.

Ruutu - Tino tekee edelleen näyttöruutua (eli käyn näyttämässä ruudun taputtamalla maahan). Jessica huomautti tässä heti, että Tino lähtee selkeästi etsimään jotain ruudusta, koska taputan maahan. Ruutuun meno oli heti paljon parempi, kun ruudun näyttäminen tehtiin ilmassa. Enpä ollut tullut ajatelleeksi tällaista, vaikka olen kiinnittänyt huomiota siihen, että Tino tosiaankin jää vähän etsimään jotain ruudusta. Lisäksi tuli palautetta siitä, ettei kannata aina heittää lelu palkaksi ruutuun, vaan pitää vaihtelevasti heittää ja juosta ruutuun palkkaamaan. Jos aina heittää, niin koira saattaa ruveta ennakoimaan ja ajautuu sitten ruudun etulinjan lähelle.

Yleisellä tasolla oli puhetta mielentilasta toko-treeneissä. Jessica totesi, että minun pitää tuoda sama innostuminen, kuin mitä minulla on agility-kentällä myös toko-kentälle. Ei toko-treeneissä tarvitse olla niin tosikkona, eikä saakaan, mutta minulle on vaan välillä vaikeaa heittäytyä tokoon samalla tavalla kuin agilityyn.

Oli kyllä todella opettavainen treeni tällaiselle toko-noviisille!

Sitten ne teini-touhut

Devin on vähän tokoillut (lähinnä kotona pihalla), mutta kaikki sen kanssa on vielä sellaista pientä puuhastelua. Sivulletuloa, seuraamista, asennonvaihto-jumppia, noutoa, ruutua, jne. leikkien.
Devin n. 5 ½ kk, 7.9.2013

Nyt on myös touhuttu muutamina iltoina Ojangossa agility-kentällä, kun kerrankin ollaan oltu siellä. Devin on päässyt juoksemaan suoria putkia ja kiertämään siivekkeitä. Siinäpä ne treenatut asiat ovatkin olleet. Turha tässä on kiirehtiä mihinkään.
Teini-pahis 7.9.2013
Pienihän tuo teini-pahis on, siis ainakin Tinoon verrattuna. Devinin säkä on tällä hetkellä n. 50 cm ja painoa oli 14.9 (eli vajaa 6 kk ikäisenä) 13,7 kg. Mutta luonnetta löytyy senkin edestä - Devin on kyllä aivan mahtava paholais-teini!
Kiltti Tino ja tuhma Devin...
... metsämiestä unhotamatta 7.9.2013.

Kommentit