Vappu-tokoa

Vappuaattona oli toko-kurssimme ensimmäinen treenikerta. Pääsimme siis Tinon kanssa Riitta Jantunen-Korrin viiden kerran toko-kurssille. Tarkoitus on kokeilla, että sytyttäisikö tuo toko meitä (tai siis lähinnä minua, Tinohan tekee kaikkea riemulla). Minulla ei siis ole aikaisempaa toko-kokemusta, mutta olen opettanut perusasioita Tinolle. Tino osaa sivulletulon ja istu/maahan/seiso asennot sekä noudon ja seuraamisen alkeita.

Yhden toko-tunnin aikana ehtii näköjään tehdä ihan kauhean paljon, vaikka mukana taisi olla yhteensä kuusi koirakkoa. Teimme ryhmässä harjoituksia ja Riittaa kävi neuvomassa kaikkia vuoron perään. Katsotaan muistanko kaikkea, mitä teimme:

Häiritty kontakti - koira perusasennossa ja Riitta häiritsi kontaktia lelun avulla. Tino piti kontaktia aika hyvin, mutta saattoi kyllä jäädä katsomaan lelua.

Sivulletulo - Tino tulee ihan kivasti sivulle, mutta laittaa välillä oikean tassun minun jalan päälle. Tästä pitää päästä eroon.

Seuraaminen ja pysähdyksiä - Meidän seuraaminen on ihan alkutekijöissä, vatii jossain määrin vielä imuttamista. Riitta neuvoi, että voisin pysähdyksissä auttaa Tinoa perusasentoon napakammin namikäden avulla, jottei Tino opi edistämään liikaa.

Paikkamakuu - Olin ihan varma, että tämän Tino ainakin osaa. No, kenen koira juoksi perässä siinä vaiheessa, kun käännyin ympäri..? Hupsis, Tino ei jotenkin ollut ihan ymmärtänyt, että tässä piti jäädä paikoilleen. Pysyi kyllä sitten hyvin, kun laitoin uudelleen maahan.

Seuraamisen sivuaskeleet oikealle - Tämä oli ihan uusi asia meille ja Tinolla oli hieman vaikeuksia ymmärtää, että myös takajalkoja olisi syytä käyttää. Pienellä käden u-liikkeellä sain Tinon jotenkin seuraamaan liikettä.

Luoksetulo läpijuoksuna - Kutsuin sivulle-käskyllä ja tässä Tino epäröi tulemista ja tuli sitten vähän löntystellen. Pitää vaan vahvistaa, että sivulle-käskyllä saa, tai siis pitää, myös tulla.

Seuraamisesta seis - Tino osaa erikseen seisomisen, mutten ole ikinä ottanut sitä liikkeestä. Harjoittelin tämän takia liikettä peruuttaen ja seiso-käskyllä heitin palkan taakse. Tino tuntui ymmärtävän liikkeen hyvin.

Ruutu - Teimme pari ruutua niin, että lelu oli ruudun takaosassa. Lähetin perusasennosta ja ensimmäisellä kerralla Tino taas epäröi lähtemistä, kun ruutu-käsky oli sille uusi (eli taas epävarma siitä, että saako lähteä). Seuraavalla kerralla Tino lähti heti reippaasti lelulle.

Tino oli aivan loppu, kun pääsimme kotiin treeneistä, mutta ihan ymmärrettävää. Ensimmäiset treenit muiden koirien seassa yli puoleen vuoteen (ja ihan uudessa paikassa) ja lisäksi ensimmäistä kertaa toko-treeneissä. On kyllä paljon, mitä pitää harjoitella nyt kotona.

Kommentit